Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Covid-19: η κερδοφορία του κεφαλαίου πάνω από όλα

Ποια πανδημία τώρα; Που τη θυμηθήκατε αυτή; Περασμένα ξεχασμένα λένε σχεδόν με ντουντούκες όλοι οι κυβερνητικοί, για να το εμπεδώσει καλά η εργατική τάξη και να ριχτεί στα τουριστικά κάτεργα, σε μια καλοκαιρινή σεζόν που, σύμφωνα με τον Κικίλια, ξεκινάει φέτος από τον Μάρτη. Σα να μη τρέχει τίποτε.

Στο ένα καρέ διαβάζει κανείς για τη νέα έξαρση με αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νεκρών (υποπαραλλαγή ΒΑ.2), με ολίγον από «ατομική ευθύνη» για το τριήμερο της αποκριάς (!) στο άλλο καρέ άρση των «μέτρων», τουρισμός, κίνηση της αγοράς… Παλιά μου τέχνη κόσκινο, όπως πέρσι και πρόπερσι, έτσι και φέτος, με τη μόνη διαφορά ότι είμαστε σχεδόν 27.500 λιγότεροι και παραδομένοι πλήρως στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Το σκεπτικό της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Γκάγκα είναι αποκαλυπτικό ως προς την αντίληψή τους για την υγεία του λαού: Ενώ, μιλώντας στη Βουλή, δηλώνει ότι η πανδημία δεν είναι σε ύφεση («Έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες»), παραδέχεται ότι λόγοι οικονομικοί και κοινωνικοί επιβάλλουν στο προλεταριάτο να ριχτεί για ακόμα μια φορά στο καπιταλιστικό κάτεργο και φυσικά χωρίς καμία προστασία. Τα είπε ωραία, έτσι όπως ακριβώς είναι η κυβερνητική γραμμή. Άλλη μια ζαριά για την κερδοφορία του κεφαλαίου…

Επί δύο χρόνια οργώσαμε την Αθήνα μοιράζοντας τις θέσεις μας, μιλώντας με τους εργάτες και τις εργάτριες για το ζήτημα της πανδημίας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης. Ως ζήτημα δηλαδή άμεσα συνδεδεμένο με την πάλη των τάξεων και την καπιταλιστική κρίση.

Για την εργατική τάξη, θα το λέμε και θα το ξαναλέμε, κανένας εφησυχασμός. Αγώνας σε όλα τα πεδία για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Αλληλεγγύη «από τα κάτω» για την υγεία όλων μας. Οι ζωές των εργατών και εργατριών καθημερινά παίζονται κορώνα γράμματα: εντατικοποίηση, θανατηφόρα «ατυχήματα», Covid-19.

Είναι στο χέρι όλων μας να συσπειρωθούμε γιατί το κοκτέιλ γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό: Ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια, αυξήσεις ενοικίων, διαλυμένο ΕΣΥ, δηλαδή μείωση μισθών στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορα: πόλεμος στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στην Παλαιστίνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου