Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΚΚΙ (Μαοϊκό): Το ζήτημα των καστών στην Ινδία (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΡΟλΕΤΚΟΥλΤ)

Συμβάλλοντας στην ενημέρωση για τις εξελίξεις και την επανάσταση στην Ινδία και τιμώντας την Αντιιμπεριαλιστική Βδομάδα 23-29 Μαρτίου που έχει θεσπίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό), τα ιστολόγια parapoda και prolet connect κυκλοφόρησαν σε βιβλίο την μελέτη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «Το ζήτημα των καστών στην Ινδία».

Αντιγράφουμε από το βιβλίο: «Επί χιλιάδες χρόνια, η φεουδαρχία, η οποία κυριάρχησε στην ινδική κοινωνία, είναι μια φεουδαρχία βασισμένη στο άκαμπτο σύστημα των καστών, που οικοδομήθηκε πάνω στη βραχμανιστική ιδεολογία. Αυτό το ολέθριο σύστημα των καστών συνέβαλε τα μέγιστα στην απόσπαση μεγάλων πλεονασμάτων από τους καταπιεζόμενους, ιδίως από αυτούς που ονομάζονταν «πέραν των καστών» και που είχαν εξωθηθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη των σκλάβων» (Πρόγραμμα του κόμματος, σ. 1).

«Πρέπει να διεξάγουμε αγώνες εναντίον του συστήματος των καστών σε όλα τα πεδία, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια ευνοϊκή αντικειμενική κατάσταση για την πλήρη εξάλειψή του, με το τσάκισμα της φεουδαρχίας, του κομπραδόρικου γραφειοκρατικού καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, οι οποίοι προστατεύουν το σύστημα των καστών στην Ινδία, και να οδηγήσουμε τη Νεοδημοκρατική Επανάσταση στην επιτυχία.»

«…δύο αμοιβαία αντίθετες δυνάμεις, που υπάρχουν και εξαρτώνται από την ίδια βάση, βρίσκονται σε σφοδρή σύγκρουση στο εποικοδόμημα. Από αυτές, η διαπάλη τους στο ιδεολογικό και στο πολιτικό επίπεδο είναι η κύρια, η ζωτικής σημασίας, η αποφασιστική.»

«Αν θέλουμε να κάνουμε την κοινωνική επανάσταση να επιτύχει, είναι επιτακτική ανάγκη να επαναστατικοποιήσουμε τις ιδέες των καταπιεζόμενων και να τους κινητοποιήσουμε ενωτικά, δραστήρια και μαχητικά. Επομένως, χρειάζεται να φέρουμε σε πέρας το πιο σημαντικό ιδεολογικό και θεωρητικό καθήκον, που είναι η αντιμετώπιση της αντεπανάστασης στο εποικοδόμημα, για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο».

Για επικοινωνία:

proletconnect@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου