Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Για τον 62χρονο εργολαβικό εργαζόμενο που σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας σε Ελληνικό-Αργυρούπολη

Πανό που αναρτήθηκε από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων στα Νότια, στις 30/3, σε γέφυρα της Βουλιαγμένης κοντά στο σημείο του συμβάντος

Η εργατική τάξη τσακίζεται καθημερινά. Η καταγραφή και δημοσιοποίηση των εργοδοτικών εγκλημάτων είναι καθήκον της οργανωμένης εργατικής τάξης που δεν έχει άλλο εργαλείο από την φωνή και την οργάνωση της. Στο πέπλο σιωπής που επιβάλλουν τα αφεντικά και το σύστημα τους οι εργαζόμενοι-ες πρέπει να αντιτάσσουμε την αλήθεια και να ξεσκεπάζουμε τους όρους της ταξικής εκμετάλλευσης.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση για τον νεκρό 62 χρονο εργάτη από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων στα Νότια.

***

Την Τρίτη 29/3/22 62χρονος εργαζόμενος που δούλευε σε εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία για λογαριασμό του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης έπεσε από μεγάλο ύψος και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών.

Το γεγονός ότι άλλος ένας εργάτης σκοτώνεται μας προκαλεί θλίψη και οργή. Καθημερινά σε εργοτάξια και δρόμους η τάξη μας πληρώνει βαρύ το τίμημα των κερδών των αφεντικών, των ελλιπών μέτρων προστασίας, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της απάθειας της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαφυλάξει αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες καθώς και της συνολικότερης αρρώστιας που λέγεται εργολαβίες.

Το γεγονός ότι πρόκειται περί εργαζόμενου σε εργολαβική εταιρεία περιπλέκει τα πράγματα και αποκρύπτει τους υπαίτιους αυτού. Η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί στην εταιρεία και τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρεί αλλά και στον δήμο που αναθέτει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο καίριες δραστηριότητες μέσω αναθέσεων με μόνο κριτήριο την «πλέον συμφέρουσα τιμή» με σκοπό απλά «να βγει η δουλειά» χωρίς να ενδιαφέρεται για τις εργασιακές συνθήκες μέσω τη οποίας αυτή θα επιτευχθεί.

Να μην αφήσουμε να καταγραφεί ως «εργατικό ατύχημα» άλλη μια εργοδοτική δολοφονία.

Να λογοδοτήσουν τώρα οι άμεσα υπεύθυνοι.

Όχι άλλοι νεκροί της τάξης μας.

Τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ.

Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου