Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

«Επιτέλους και πάλι πόλεμος»- Οι γερμανικές βιομηχανίες όπλων μαζεύουν παχυλά κέρδη

Πίνακας με την ιλλιγιώδη αύξηση της μετοχής Rheinmetall

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η κούρσα επανεξοπλισμού της γερμανικής κυβέρνησης μόνο έναν χαροποιούν: την βιομηχανία όπλων. Η ΟΔΓ, ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, είναι στην κορυφή της μπίζνας του πολέμου και έχει πολλά να προσφέρει. Tο 2021, πολύ περισσότερα κερδήθηκαν με γερμανικά όπλα. Τώρα, με τον νέο πόλεμο και τις γενναιόδωρες αναβαθμίσεις που θέλει να κάνει το γερμανικό κράτος στις ένοπλες δυνάμεις του, τα κέρδη της βιομηχανίας όπλων θα εκτιναχτούν ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βιομηχανία κατασκευής όπλων Ράινμεταλ (Rheinmetall), που είδε την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου. Από την 1η Μαρτίου του 2022, η αύξηση στην τιμή της μετοχής της έχει φτάσει το 42,3%. Είναι η υψηλότερη τιμή που έχει  καταγράψει ο όμιλος στα τελευταία 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η Ράινμεταλ βγήκε μπροστά στα σχέδια επανεξοπλισμού της ΟΔΓ. Το αφεντικό της, ο Αρμίν Πάπεργκερ, έκανε την εξής προσφορά: «Έχουμε ήδη κάνει λίστες για το υπουργείο, για το τι θα έχουμε άμεσα διαθέσιμο. Εμείς, ως Ράινμεταλ, μπορούμε να παραδώσουμε εξοπλισμό αξίας 42 δις ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα». Επίσης, πρόσθεσε ότι τα οχήματα εφοδιασμού μπορούν να παραδοθούν σε 12 μήνες, τα τροχοφόρα οχήματα σε 18 μήνες και οχήματα ιχνηλάτησης σε 24 μήνες.

Τέτοιος είναι ο κυνισμός πίσω από τη μπίζνα του πολέμου. Ενώ χύνεται το αίμα του ουκρανικού λαού από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, άλλοι κάνουν σχέδια για να βγάλουν όσα περισσότερα κέρδη μπορούν από αυτόν. Το ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι πέρα για πέρα σάπιο, για αυτό και οι καταπιεσμένοι πρέπει να το καταστρέψουν και να το εξοστρακίσουν στην ιστορία.

Μετάφραση από το άρθρο της 1ης Μαρτίου 2022 στο: DEM VOLKE DIENEN

Κι ένα σχόλιο δικό μας:

Στις 2 Νοεμβρίου του 2021 η γερμανική Rheinmetall και η ελληνική Intracom Defense υπέγραψαν ντιλ για συστήματα επικοινωνίας και λογισμικού (C4I) στρατιωτικών οχημάτων. Άραγε πόσο προσβλέπουν και οι ντόπιοι καπιταλιστές στη μπίζνα του πολέμου;
Οι μάνατζερ Ραινμετάλ και Ιντρακομ (Defense) χαμογελούν για το νεο ντιλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου