Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Κυκλοφορεί από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη: Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος και η σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης - Ένα ιστορικό εγχειρίδιο

Κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 2022 από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη το βιβλίο: Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος και η σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης - Ένα ιστορικό εγχειρίδιο.

Αντιγράφουμε από την εισαγωγή του βιβλίου:

Η ανάγκη αυτής της έκδοσης γεννήθηκε μέσα σε μια περίοδο ιστοριογραφικής επίθεσης από το αστικό στρατόπεδο όσον αφορά κοσμοϊστορικά γεγονότα, η οποία συνετέλεσε στο να αλλάξει ο συσχετισμός κατά του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Μια εποχή όπου ο αντικομμουνισμός, ο αναθεωρητισμός και η διαστρέβλωση της ιστορίας, και του Β’ ΠΠ και του ρόλου της ΕΣΣΔ αλλά και ευρύτερα του κομμουνιστικού κινήματος κυριαρχούν. Μια εποχή δεκαετιών παγκόσμιας υποχώρησης του επαναστατικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος αλλά και σύγχυσης στις γραμμές «των από κάτω». Μέσα σ’ αυτή την περίοδο, το δύσκολο καθήκον όσων θέλουν να λέγονται κομμουνιστές-στριες ή να έχουν αναφορά στον κομμουνισμό είναι να υπερασπίσουν με όποιο τρόπο μπορούν τα σύμβολα και τα περιεχόμενα της Σοβιετικής Ένωσης. Γιατί δεν νοείται κομμουνιστής-στρια που να μιλάει για τα κατορθώματα του σοβιετικού λαού χωρίς να αναφέρεται στον Στάλιν και το Μπολσεβίκικο Κόμμα…

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη συνθήκη, όσοι και όσες προσπαθούν να μάθουν για την ιστορική αλήθεια, το κομμουνιστικό κίνημα, την πορεία των Μπολσεβίκων μέχρι τη νίκη, την άνοδο του φασισμού με αποκορύφωμα την επίθεση του στην ΕΣΣΔ και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (τον ρεβιζιονισμό και την καπιταλιστική παλινόρθωση μέσα στην ΕΣΣΔ στη συνέχεια), δεν μπορούν παρά να επιστρέψουν στις πρωτογενείς πηγές και να μελετήσουν σε βάθος όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το έπος της Σοβιετικής Ένωσης και κατ’ επέκταση του Κόκκινου Στρατού του Στάλιν κατά τον Β’ ΠΠ.

Γιατί τα σύμβολα και τις νίκες πολλοί τα καρπώνονται (με πρώτους τους ρώσους ιμπεριαλιστές), χρειάζεται όμως κριτική σκέψη και γνώση για να ξεχωρίσουμε ποιοί είναι οι πολιτικοί απατεώνες που κρύβονται πίσω απ’ τη σύγχυση της εποχής και ενισχύουν τη διαστρέβλωση.

Η έκδοση αυτή είναι αποτέλεσμα συζητήσεων (2018-‘21) με κοινή συνισταμένη την αγωνία μεταξύ συντρόφων-ισσών να μην περάσει ο αντικομμουνισμός, να μην σβηστούν τα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού, επί Στάλιν, που επισφράγισαν με τη νίκη τους την συντριπτική ήττα του φασισμού. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον Κόκκινο Στρατό και στα εκατομμύρια που έπεσαν μαχόμενοι τον ναζιφασισμό, προσπαθώντας έτσι να δοθεί μια κατεύθυνση σε όποιον θέλει να μάθει για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

«Σοβαρός σταθμός στον δρόμο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η φασιστική ανατροπή στη Γερμανία. Ωστόσο οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας όχι μόνο δεν εμπόδισαν τη μετατροπή της Γερμανίας σε επικίνδυνη εστία ενός καινούργιου πολέμου, αλλά, αντίθετα, την υποβοήθησαν με κάθε μέσο. Πριν ακόμα οι χιτλερικοί αρπάξουν την εξουσία, οι μονοπωλιστές των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας τους υποστήριζαν ηθικά και υλικά. Η υποστήριξη αυτή πολλαπλασιάστηκε όταν ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος του Ράιχ και άρχισε να εφαρμόζει σκληρά καταπιεστικά μέτρα κατά των προοδευτικών Γερμανών. Σύμφωνα με τα λόγια ενός Αμερικανού ιστορικού, οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ και της Αγγλίας είχαν τη γνώμη πως «η Γερμανία πρέπει να γίνει κυρίαρχη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πως ο εθνικοσοσιαλισμός είναι ο μοναδικός προμαχώνας κατά του κομμουνισμού». 

Ομάδα προλεταριακής αυτομόρφωσης - Κόκκινη Βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου