Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Βόρεια Εύβοια: να μην παραδοθούμε στους «φιλεύσπλαχνους»

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας εδώ και ένα χρόνο πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς έχουν κουραστεί από υποσχέσεις και από λόγια μεγάλα. Μια «βιομηχανία επικοινωνιακής πολιτικής» επισκίασε τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Οι βιοπαλαιστές, οι εργάτες γης, οι αγρότες συνεχίζουν να παλεύουν με «μουτζουρωμένα πρόσωπα» και να προσπαθούν να στήσουν ότι μπορούν από την καταστροφή του προηγούμενου καλοκαιριού. Η οικονομική «ανάταση» που προσπάθησαν να δώσουν μέσω τουρισμού και άλλων οικονομικοκοινωνικών πρωτοβουλιών «από τα πάνω» και τον κόσμο της εξουσίας δεν ήταν για όλους…

Στη Βόρεια Εύβοια οι φτωχοί συμπολίτες μας και τα λαϊκά στρώματα έγιναν φτωχότερα μέσα σε μια χρονιά κατάμαυρη και χωρίς κανένα σχεδιασμό με ουσιαστικές απολαβές για τη ζωή τους. Τα έργα παραμένουν πασαλείμματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους σε περίπτωση νέων καταστροφών. Οι προσλήψεις εργαζομένων σε όλους τους τομείς που χρειάζονται χέρια εργατικά συνεχίζει να γίνεται με το σταγονόμετρο.

Μέσα σε αυτό το τοπίο και ενώ τα φώτα απομακρύνθηκαν από την Εύβοια εμφανίζεται και η αποσπασματική αλλά πάντα βαρύγδουπη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τον κόσμο του Κεφαλαίου μέσω της φιλανθρωπίας και της «προσφοράς». Για να κρατιέται ζεστή η πολιτική του «δε σας ξεχνάμε» και να εγκλωβίζονται οι μάζες ξανά μέσα στη μέγγενη της επαιτείας και του «ότι προαιρείσθε»… Μια λογική που προωθούν και χειροκροτούν οι κυβερνητικοί και οι τοπικοί άρχοντες ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά των καπιταλιστών και πρέπει να υποτάσσονται υπόχρεες οι φτωχολαϊκές μάζες…

Από την πρώτη στιγμή μέσα σε συνελεύσεις και επιτροπές καταδείξαμε με παρεμβάσεις μας και κείμενά μας την πάλη γραμμών που όπως και έγινε θα οξυνθεί πάνω στον πόνο και την καταστροφή. Τονίζοντας ότι οι καπιταλιστές θα κάνουν τα πάντα για να αμβλύνουν την κακή κρατική διαχείριση. Ότι όλοι αυτοί οι κύριοι θα «προσφέρουν», όχι για να φτιαχτεί ο τόπος ούτε για να ξανακερδηθούν κοινωνικά δικαιώματα που έχουν λεηλατηθεί, αλλά για να κερδίσει χώρο η σιωπή, να εξαγοραστεί η οργή και η θλίψη. Είναι πολιτική η τοποθέτηση των χρημάτων τους. Τι είναι αυτό που κάνουν; Κόβουν χρήματα από την κλεμμένη υπεραξία που καρπώνονται και την τοποθετούν ως φιλανθρωπία στην κατακαμένη Βόρεια Εύβοια.

Γνωρίζουμε πως οι ταξικές διεκδικητικές θέσεις δεν ήταν εύκολες στο να κατανοηθούν γιατί ο μηχανισμός του αστικού στρατοπέδου που αναπτύχθηκε στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας ήταν αποτελεσματικός. Ξέρουμε πως οι «από κάτω» (εργατική τάξη, αγρότες, μετανάστες, μικροεπαγγελματίες) δεν έχουν κερδηθεί από τις «δωρεές» αλλά ένα μεγάλο μέρος ενδιάμεσων και ανώτερων στρωμάτων με ιδιοκτησίες και απολαβές από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι Μπένοι και οι κυβερνητικοί λαϊκιστές που μαστουρώνουν το πόπολο έχουν γίνει χειροκροτητές.

Οι χειροκροτητές είναι η ραχοκοκαλιά της συμμαχίας γύρω από το σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου στη Βόρεια Εύβοια. Οι δικές τους πρωτοβουλίες είναι αυτές που φαντάζουν πλέον επιβλητικές και μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για τους καλοκάγαθους και φιλεύσπλαχνους καπιταλιστές της χώρας.

Τις λίγες αυτές γραμμές τις γράφουμε ορμώμενοι από την παρακάτω ανακοίνωση του Διευθυντή Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Γιάννη Γεωργακέλλου, που δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε σήμερα σε μαθητές και διδακτικό προσωπικό των δύο σχολείων στη Βόρεια Εύβοια ένα ανανεωμένο και απαλλαγμένο από προβλήματα του παρελθόντος σχολικό περιβάλλον. Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία στεκόμαστε αρωγοί στην ανασυγκρότηση της περιοχής, με στοχευμένες δράσεις που εκτός από την ουσιαστική βοήθεια που δίνουν σε υπαρκτά προβλήματα, έχουν και έναν σημαντικό συμβολισμό: επικεντρωνόμαστε στα παιδιά, τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητα το μέλλον του τόπου και συμβολίζουν τη βεβαιότητα για ένα καλύτερο αύριο στη Βόρεια Εύβοια». Ειδικότερα, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Ιστιαίας θα έχουν φέτος και πάλι τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας του ισογείου, καθώς σε αυτές είχαν καταπέσει οι οροφές τους. Με την ανακατασκευή της στέγης και την πλήρη υγρομόνωσή της, οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν το μάθημά τους ανενόχλητοι. Με την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτίριο, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου θα ενισχυθεί, ώστε να μειωθούν κατά 15% τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης του χώρου. Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λίμνης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατασκεύασε πρότυπη «πράσινη» στέγη με χαμηλή βλάστηση στο αίθριο του πρώτου ορόφου. Αντικατέστησε επίσης δύο στεγασμένες κατασκευές με ειδικά καθίσματα στον προαύλιο χώρο, δίνοντας πολλαπλά οφέλη για τη σχολική κοινότητα.

Πρώτον, διαμορφώθηκε ένας χώρος υψηλής αισθητικής και η ενεργειακή απόδοση τμήματος του κτιρίου αναβαθμίστηκε κατά 10%. Δεύτερον, βελτιώθηκε αισθητά η ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών και της συγκράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων που είχαν αυξηθεί λόγω των πυρκαγιών. 

Τρίτον και σημαντικότερο, η ύπαρξη του οικοσυστήματος, με πουλιά και επωφελή έντομα, δρα ως συντελεστής ευαισθητοποίησης για τους μαθητές όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον».

Ανταποκρίθηκαν λοιπόν και αυτοί στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Μερεμέτισαν τα σχολεία Ιστιαίας-Λίμνης. Έβγαλαν τις κατάλληλες φωτογραφίες. Και καταγράφηκαν για αυτό στον τοπικό τύπο. Εμείς θα πούμε ότι μπορεί ο λαός μας να ζήσει χωρίς να παρακαλά, μπορεί να φτιάξει τα πάντα χωρίς τους φιλεύσπλαχνους αστούς, μπορεί να σχεδιάσει το παρόν και το μέλλον του οργανωμένα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Να μη ξεχάσουμε την καταστροφή του τόπου και τις κρατικές ευθύνες, να μη ξεχνάμε ότι οι τάξεις είναι σε διαρκή πάλη, ότι αυτό το κράτος ανήκει στους καπιταλιστές και ως όργανο αυτών κινείται. Η οργάνωση και η συλλογικότητα των λαϊκών μαζών μπορούν να επιβάλουν τα δίκια τους ακόμα και μέσα στις στάχτες. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις βιβλιοθήκες, τους αθλητικούς χώρους, τις πολιτιστικές λέσχες, τα χωριά και τις καλλιέργειες, όλα μπορούμε να τα φτιάξουμε εμείς αρκεί να πιστέψουμε τη δύναμή μας, αρκεί να ακολουθήσουμε το λαϊκό δρόμο ανάπτυξης…

Διαβάστε ακόμα:

Β. Εύβοια: Η καταστροφή συνεχίζεται... (2)

Η Βόρεια Εύβοια συνθλίβεται και από τις τιμές των οικοδομικών υλικών

Βόρεια Εύβοια: αλληλεγγύη στις διεκδικήσεις των αγροτών

Βόρεια Εύβοια: Συνεχίζεται το «χραπ-χρουπ»...

Β. Εύβοια: η καταστροφή συνεχίζεται…

Για το συλλαλητήριο στη Χαλκίδα


Κυκλοφόρησε η 1η ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας


Για το συλλαλητήριο στη Στροφυλιά…


Εύβοια: να μη ξεχάσουμε τους δέκα νεκρούς

Στους φίλους από Αχλάδι Ευβοίας


"Πατρίδα μου είναι η παιδική μου ηλικία", και δεν υπάρχει πια


Με τα ίδια ματοβαμμένα χέρια...


Λίγες σκέψεις στην κόλαση του Δάντη ή αλλιώς το ελληνικό δεκαήμερο του Βοκάκιου


Ο λαός μας παλεύει για τον τόπο. Άλλος κανείς


Κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα


Β. Εύβοια: Δε μας αξίζει τέτοια ζωή…


Β. Εύβοια: στο έλεος άλλης μιας θεομηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου