Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Β. Εύβοια: στο έλεος άλλης μιας θεομηνίας

Η συλλογικότητα της Βίδας παρεμβαίνει πολιτικά στην Εύβοια μοιράζοντας το υλικό της στους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής πολλά χρόνια τώρα. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των χωριών και της νεολαίας που παλεύει για το μεροκάματο σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία.

Τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει καιρικό φαινόμενο που να μην αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμα του στο βιός των ευβοιωτών Ελλήνων και μεταναστών. Το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους 8 συνάνθρωποί μας από καταιγίδα. Ο κρατικός μηχανισμός κάθε φορά και πιο ανέτοιμος για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ηλικιωμένοι άνθρωποι με βηματοδότες και κινητικά προβλήματα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χωριά της Β. Εύβοιας χωρίς ρεύμα για δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα καίγοντας ξύλα στο τζάκι περιμένοντας να βάλει το χέρι της η τύχη... Κάποια σπίτια δεν έχουν ούτε νερό λόγω σπασμένων σωληνώσεων. Από την Αγ. Άννα και πάνω το χιόνι ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Eκατοντάδες δέντρα και κολόνες από τον Αι Γιάννη τον Ρώσο μέχρι την Στροφυλιά δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έσπασαν. Ένας 80χρονος πέθανε στο Τρούπι Μαντουδίου και ένας 73χρονος στην Μουρτιά Ελυμνίων όταν λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν οι φιάλες οξυγόνου, από τις οποίες υποστηριζόντουσαν. Γιατί να περνάνε όλα αυτά οι συνάνθρωποι μας;

Γράφαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση μας που μοιραζόταν στην Εύβοια μεταξύ άλλων:

«Οι τοπικοί άρχοντες, τα αστικά κόμματα και οι κομματάρχες, και φυσικά ο κόσμος του κεφαλαίου, την Εύβοια τη βλέπουν μόνο ως εκλογικό σώμα, και ως χώρο προς εκμετάλλευση που επιφέρει κέρδη. Όλη τους η «δουλειά» γίνεται για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες. Το «δημόσιο καλό» το ’χουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια. Οι άνεργοι νέοι κάθονται με τα χέρια στις τσέπες και παρακαλάνε δεξιά και αριστερά για μεροκάματο, την ίδια ώρα που μπορούν να καταστραφούν ολόκληρα χωριά –από μια πυρκαγιά ή μια καταιγίδα– αφημένα στο έλεος, χωρίς υποδομές και προστασία από τις θεομηνίες. Στο σύστημα που εμείς γι’ αυτό παλεύουμε όλοι θα δουλεύουμε για την προκοπή και την εξέλιξη του τόπου, όχι για τα κέρδη του καπιταλιστή, μα για τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το σύστημα με αναρχία στην παραγωγή. Εμείς θέλουμε σχέδιο στην οικονομία, όλα να δουλεύουν για τον άνθρωπο και τη φύση, για την κοινωνική ευημερία και την πολιτιστική ανύψωση όλων των ανθρώπων».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τον πολύπαθο ευβοιώτικο λαό είχαμε και την απόλυτη ετοιμότητα του… επιτελικού κράτους. Οι συμπολίτες μας άνω των 64 ετών για να εμβολιαστούν πρέπει να φύγουν από την δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού και να πάνε σε κέντρο Υγείας του νομού Μαγνησίας (!) ή στην Κύμη που απέχει αρκετές ώρες από τα βορειοευβοιώτικα χωριά…

Τα κοράκια του αντικομμουνισμού και των φιλελεύθερων αντιλήψεων στην οικονομία ας μας πουν για την αποτελεσματικότητα του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν. Φτώχεια, κακομοιριά, επαιτεία, πτώματα και φόβος.

Η αποτυχία τους είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, οι εργατολαϊκές μάζες αν κάνουν το βήμα της ανατροπής ο τόπος θα γίνει παράδεισος πραγματικός χωρίς παράσιτα και εκμεταλλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου