Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Εύβοια: να μη ξεχάσουμε τους δέκα νεκρούς

Πέρσι τέτοια εποχή μοιράζαμε στα χωριά της Β. Εύβοιας το τεύχος της Βίδας και την ανακοίνωσή μας για τη δολοφονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή 8 συνανθρώπων μας. Ο τίτλος της ανακοίνωσής μας ενδεικτικός: Κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Γράφαμε στο τέλος του κειμένου μεταξύ άλλων: «Οι τοπικοί άρχοντες, τα αστικά κόμματα και οι κομματάρχες, και φυσικά ο κόσμος του κεφαλαίου, την Εύβοια τη βλέπουν μόνο ως εκλογικό σώμα, και ως χώρο προς εκμετάλλευση που επιφέρει κέρδη. Όλη τους η «δουλειά» γίνεται για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες. Το «δημόσιο καλό» το ’χουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια. Οι άνεργοι νέοι κάθονται με τα χέρια στις τσέπες και παρακαλάνε δεξιά και αριστερά για μεροκάματο, την ίδια ώρα που μπορούν να καταστραφούν ολόκληρα χωριά –από μια πυρκαγιά ή μια καταιγίδα– αφημένα στο έλεος, χωρίς υποδομές και προστασία από τις θεομηνίες. Στο σύστημα που εμείς γι’ αυτό παλεύουμε όλοι θα δουλεύουμε για την προκοπή και την εξέλιξη του τόπου, όχι για τα κέρδη του καπιταλιστή, μα για τις λαϊκές ανάγκες».

Τον Φλεβάρη του 2021 το χιόνι σκέπασε χωριά της Β. Εύβοιας με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι πολλών χωριών. Δύο νεκροί ηλικιωμένοι ήταν τα  θύματα και αυτής της θεομηνίας εν ονόματι «Μήδεια». Γράφαμε στο κείμενό μας Β. Εύβοια: στο έλεος άλλης μιας θεομηνίας: «Τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει καιρικό φαινόμενο που να μην αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμα του στο βιός των Ευβοιωτών Ελλήνων και μεταναστών. Ο κρατικός μηχανισμός κάθε φορά και πιο ανέτοιμος για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων»

Στο κείμενό μας, δημοσιευμένο στις 20 Φλεβάρη του 2021, Β. Εύβοια: Δε μας αξίζει τέτοια ζωή… περιγράψαμε τι πέρασαν οι άνθρωποι των χωριών από το χιόνι με το παράδειγμα ηλικιωμένων της Αγ. Άννας. Γράφαμε και καλούσαμε τους κατοίκους των χωριών να μην αφεθούν στη μοίρα τους: «Πέρα από την οργή όμως και την περηφάνια για τις αντοχές και την αλληλεγγύη του λαού μας  υπάρχει πολιτικό ζήτημα που έρχεται στην επιφάνεια. Ως πότε ο λαός μας θα μετρά νεκρούς; Ως πότε ο λαός μας θα ζει με τέτοιους όρους; Ως πότε θα κάθεται με σταυρωμένα χέρια και θα κοιτά την καταστροφή; Αυτά πρέπει να απαντηθούν από τις κοινωνίες που πλήττονται και να πράξουν όπως αναλογεί σε στιγμές που ο λαός μας μένει μόνος και αβοήθητος».

Δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν όπως τα ξέρουμε με μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή που έχει καταγραφεί ως ολοκληρωτική για το μέρος. Που ανοίγει νέες οδυνηρές περιπέτειες για τους κατοίκους που ζουν και εργάζονται στα χωριά της Β. Εύβοιας. Μένει στον Ευβοιώτικο λαό να προχωρήσει μπροστά μαχητικά για να επιβάλει τα δίκια του χωρίς να γίνεται ουρά αστικών δυνάμεων και διαφόρων «φίλων του λαού» που το μόνο που θέλουν είναι να τον ξαναβάλουν στο μαντρί… Σήμερα η κυβερνητική προπαγάνδα πανηγυρίζει ότι διαφύλαξε τις ανθρώπινες ζωές. Έχουμε αντίθετη γνώμη: δε ξεχνάμε τους δέκα νεκρούς συνανθρώπους μας από την εγκληματική αστική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου