Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Βόρεια Εύβοια: Συνεχίζεται το «χραπ-χρουπ»…

Χραπ-χρουπ, χραπ-χρουπ…

Ένας γνώριμος ήχος για όσους μένουν σε κάποιο χωριό της Β. Εύβοιας. Φτυάρισμα. Μετά την καταστροφική βροχόπτωση «Αθηνά» ένα διαρκές φτυάρισμα συντελείται από τους κατοίκους που χτύπησε το βιός τους η πλημμύρα. Αναμενόμενο. Μετά την φωτιά θα έρθουν τα νερά. Το κράτος ανέτοιμο. Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων για έργα, παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, των σωματείων, των επιτροπών και των συνελεύσεων οι κάτοικοι απλώς μετράνε πληγές.

Για δύο μήνες η πασαρέλα των αστών, των «ευεργετών», των πολιτικών και των κομματαρχών της περιοχής, των ΜΚΟ και των καπιταλιστικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις (και σε κάποιο βαθμό το πέτυχε) με ένα σωρό εξαγγελίες. Έδωσαν και πήραν οι υποσχέσεις, τα projects και οι δωρεές αλλά αποτελέσματα οι Ευβοιώτες δεν έχουν δει. Οι πλημμυροπαθείς ήρθαν να προστεθούν στους πυρόπληκτους. Οι άνεργοι συνεχίζουν να γυρνάνε με «τα χέρια στις τσέπες» χωρίς να τους εντάσσουν οι δήμοι στα αντιπλημμυρικά. Η περιοχή χρειάζεται εργατικά χέρια για έργα που θα εξασφαλίσουν στους κατοίκους ανακούφιση. Οι θιασώτες της καπιταλιστικής οικονομίας και κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να κάνουν προσλήψεις.

Μη κοροϊδευόμαστε τα έργα κοινής ωφέλειας δεν φέρνουν κέρδη, είναι… σοβιετικές κακές συνήθειες… Οι δήμοι είναι «ξεδοντιασμένοι» και  χωρίς υποδομές δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Οι δημοτικές αρχές προτάσσουν την επαιτεία παρακαλώντας όποιον ευαισθητοποιηθεί να προσφέρει δωρεές… Το λαϊκό νοικοκυριό, οι εργαζόμενοι και ο αγροτικός κόσμος είναι στην ουσία μόνος του.

Οι δύο κόσμοι κοινωνικής οργάνωσης είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού σε όλη τη Βόρεια Εύβοια. Η καπιταλιστική  οικονομία με πυρήνα το κέρδος και τον ανταγωνισμό δε μπορεί να βρεθεί δίπλα στον λαό, είναι αναποτελεσματική. Ο σχεδιασμός τους περνάει μέσα από εργολάβους, προσφορές, εταιρίες και καπιταλιστικά συμφέροντα.

Χραπ-χρουπ, χραπ-χρουπ…

Όσοι και όσες «παλεύουμε με τα φτυάρια» χωρίς πρόσβαση σε μηχανήματα και μέσα παραγωγής δεν έχουμε παρά η μια τον άλλον. Αναλογιζόμενοι τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η ανθρώπινη εργασία, απελευθερωμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην υπεράσπιση του κομμουνισμού και της σχεδιασμένης οικονομίας.

Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιος είναι ο δρόμος κοινωνικής ανάπτυξης που συμφέρει την εργατική τάξη, τους αγρότες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ας σκεφτούμε πως θα ήταν ο φυσικός πλούτος και τα σπαρτά μας με τα εργαλεία και τα μηχανήματα να δουλεύουν για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς. Ας σκεφτούμε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και αντιμετωπίζουμε καταστροφές που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει γρήγορα και αποτελεσματικά. Το έγκλημα και το διαρκές κοινωνικό πισωπάτημα έχει όνομα: Καπιταλιστικό σύστημα.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο να γράψουμε δύο λόγια για την ελπιδοφόρα Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας που έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα πλήθος ανθρώπων από τη περιοχή παρεμβαίνοντας στα χωριά με δυναμική και παλμό μεταδίδοντας  αισιοδοξία και αγωνιστική ανάταση. Ήδη κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Η «Κνούκλα» που μοιράζεται σε όλη την Βόρεια Εύβοια και αξίζει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Ως Βίδα δίνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη ΣΑΒΕ γιατί επιτελεί ένα ριζοσπαστικό και μαχητικό έργο: κρατά την φλόγα της αντίστασης αναμμένη και βρίσκεται δίπλα στον λαό μας «έτσι ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη μοίρα μας και να μην υποταχτούμε στα εφιαλτικά σχέδια τους».

Διαβάστε ακόμα:

Β. Εύβοια: η καταστροφή συνεχίζεται…

Για το συλλαλητήριο στη Χαλκίδα


Κυκλοφόρησε η 1η ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας


Για το συλλαλητήριο στη Στροφυλιά…


Εύβοια: να μη ξεχάσουμε τους δέκα νεκρούς

Στους φίλους από Αχλάδι Ευβοίας


"Πατρίδα μου είναι η παιδική μου ηλικία", και δεν υπάρχει πια


Με τα ίδια ματοβαμμένα χέρια...


Λίγες σκέψεις στην κόλαση του Δάντη ή αλλιώς το ελληνικό δεκαήμερο του Βοκάκιου


Ο λαός μας παλεύει για τον τόπο. Άλλος κανείς


Κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα


Β. Εύβοια: Δε μας αξίζει τέτοια ζωή…


Β. Εύβοια: στο έλεος άλλης μιας θεομηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου