Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό

Αναγνώστης και φίλος της «Βίδας» και του Prolet connect, που δουλεύει ως σερβιτόρος, μας έστειλε το παρακάτω κείμενο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό.

***

Εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ, τουρισμό, ξενοδοχεία όπως και όλα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε ανοχύρωτοι ουσιαστικά εδώ και ένα χρόνο από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε στην κορύφωση της φονικής έξαρσης της πανδημίας με τα lockdown να μην παρέχουν καμία λύση στις εστίες υπερμετάδοσης και εξάπλωσης του ιού που είναι οι χώροι δουλειάς, που παραμένουν σε λειτουργία χωρίς μέτρα ασφάλειας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που συνωστιζόμαστε καθημερινά. Τα διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς, οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 7000 και παραμένει απροστάτευτη η υγεία η δικιά μας και των κοντινών μας ανθρώπων.

Η εγκληματική διαχείριση από την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζεται και ακόμα και τώρα αρνείται να στελεχώσει τα τεράστια κενά σε νοσοκομεία με γιατρούς, προσωπικό και ΜΕΘ. Στο θέμα της υγείας του λαού δεν τους καίγεται καρφί για τους δεκάδες που πεθαίνουν καθημερινά σε διαδρόμους νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ. Το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα δώσουν ένα κάρο λεφτά στους κλινικάρχες της ιδιωτικής υγείας και πως θα μεταφέρουν προσωπικό από το υποστελεχωμένο ΕΣΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν τους ενδιαφέρει επίσης να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, ούτε να φροντίσουν να ενισχύσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες που στοιβαζόμαστε. Αυτό που μας κάνουν ξεκάθαρο στην ουσία, είναι ότι εκπροσωπούν ένα σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και αυτό το σύστημα είναι πάνω από τις ζωές μας.

Ποια είναι όμως και η πραγματική εργασιακή κατάσταση σήμερα στις επιχειρήσεις του κλάδου; Στην ταχυεστίαση κυρίως και στις μεγάλες αλυσίδες που κάνουν διανομή ή take away υπάρχουν πολλά μαγαζιά ανοιχτά που δουλεύουν κανονικά όλο αυτό τον καιρό και η κατάσταση για τους/τις συναδέλφους/ισσες έχει ως εξής: έχουν υπάρξει ήδη απολύσεις, η δουλειά έχει αυξηθεί γιατί δουλεύει πιο λίγο προσωπικό (κάποιοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή) και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας δεν παρέχονται από τους εργοδότες. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για μαζικά τεστ, τα πρωτόκολλα διαχείρισης για όσους νοσήσουν από covid δεν τηρούνται και η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά σε αυτές τις επιχειρήσεις, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Επίσης, οι συνάδελφοι που καταγγέλλουν περιστατικά μη τήρησης μέτρων στις δουλειές τους, μπαίνουν σε δυσμένεια ή απολύονται από την «ανθρώπινη» εργοδοσία του κλάδου. Άλλωστε τέτοια δείγματα ανθρωπιάς αφεντικών είδαμε πάλι τις προάλλες (στην πρόσφατη κακοκαιρία με τα χιόνια στην Αττική), όπου συνάδελφοι διανομείς καλούνταν να παραδώσουν παραγγελίες διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα. Βέβαια λες και πριν την πανδημία υπήρχε κάποιο ουσιαστικό νοιάξιμο για την υγεία μας από τους εργοδότες ή όταν και τον τελευταίο χρόνο, με χιλιάδες κρούσματα, καθημερινά σερβίραμε τους πελάτες, δουλεύαμε σε ξενοδοχεία και τουρισμό ή παραδίδαμε φαγητό στα σπίτια.

Από την σκοπιά της εργοδοσίας η πραγματική έγνοια είναι τα κουβέρ, οι τζίροι και τα ταμεία, δηλαδή να αυξάνονται η πελατεία και η κερδοφορία. Παράλληλα δόθηκαν όπως λένε δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του κλάδου του επισιτισμού- τουρισμού χωρίς να εξηγούν πόσα τελικά λεφτά δόθηκαν στους επιχειρηματίες και πόσα στους εργαζόμενους. Χιλιάδες συνάδελφοι/ισσες και ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων όπως εποχικοί, εξτρά, ξεναγοί και εργολαβικοί σε επισιτισμό και τουρισμό δεν εντάχθηκαν ποτέ σε κανένα «μηχανισμό στήριξης» και μόνο με αγώνες και καταγγελίες των ταξικών σωματείων του κλάδου πήραν κάτι ψίχουλα κάποιες κατηγορίες συναδέλφων. Παράλληλα, όσοι έχουμε να δουλέψουμε από τον Νοέμβριο του 2020, ουσιαστικά καλούμαστε να συντηρήσουμε επί πολλούς μήνες σπίτια, υποχρεώσεις και οικογένειες με ένα πενιχρό επίδομα. Ταυτόχρονα όμως, τεράστια πακέτα χρηματοδότησης ύψους δισεκατομμυρίων και επιδοτήσεις μοιράστηκαν ήδη από την αρχή της πανδημίας σε μεγαλοξενοδόχους και εργοδότες του κλάδου και πρόσφατα μόλις ανακοινώθηκαν νέα επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που αφορούν και επιδοτήσεις για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Από το πρωί ως το βράδυ τα κανάλια και τα ΜΜΕ μάς μιλάνε για την απόγνωση και το δράμα των επιχειρηματιών στον επισιτισμό – τουρισμό που ήδη όμως έχουν κάνει χιλιάδες απολύσεις και ήδη προετοιμάζονται και συζητούν μαζί με την κυβέρνηση, μπρος στο επικείμενο άνοιγμα του κλάδου, την εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων, την πλήρη κατάργηση του 8ωρου κ.α.

Εδώ, πρέπει να αναρωτηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι, με το δικό μας δράμα και την απόγνωση του πως θα τα βγάλουμε πέρα, ποιος ασχολείται; Ένα κάρο ρεπορτάζ ασχολούνται με την επιδότηση των εργοδοτών σε σόμπες και αποστειρωτές αέρα και κάτω-κάτω με μικρά γράμματα λένε καμιά φορά ότι σκέφτονται μήπως και επιδοτήσουν κάποια στιγμή rapid test για τους εργαζόμενους. Περισσότερο νοιάζονται για τις σόμπες παρά για εμάς…

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ενεργεί σαν στυγνός ντίλερ και έχει σε μόνιμη προτεραιότητα τους μεγαλοξενοδόχους, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, τους tour operators. Για αυτό άνοιξε τον τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι χωρίς ελέγχους και φτάσαμε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, για αυτό εγκληματικά ετοιμάζεται πάλι άρον άρον να ανοίξει τον τουρισμό φέτος, την στιγμή που η πανδημία οργιάζει. Επίσης, είναι αλήθεια, ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και πανδημίας οι μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεστιάτορες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα υπερισχύσουν των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς πρώτοι οι εργαζόμενοι/ες πληρώνουμε ήδη και θα κληθούμε πάλι να πληρώσουμε τα σπασμένα με απολύσεις και τσάκισμα μισθών. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε, πάλι εμείς οι εργαζόμενοι, με τι συνθήκες δουλέψαμε και σε ποιανού την πλάτη βγήκαν 120 δις τζίροι μόνο τα 8 τελευταία χρόνια για το «θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης». Ότι σε περιόδους ξέφρενης κερδοφορίας της «βαριάς μας βιομηχανίας» εμείς παίρναμε για μπόνους υποκατώτατους μισθούς, δεκάωρα ή δωδεκάωρα χωρίς ρεπό, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, μειωμένες ΣΣΕ κ.α. Ότι στην εστίαση αμειβόμαστε με τον βασικό κατώτατο μισθό και επικρατεί εργασιακή ζούγκλα.

Τώρα ετοιμάζονται να φέρουν το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για να γίνουμε λέει ακόμα πιο ευέλικτοι και περιλαμβάνει μέτρα που καθιερώνουν με νόμο το ημερήσιο 10ωρο, χτυπάνε την οργάνωση στα σωματεία και την απεργία. Περιμένουν να γυρίσουμε στη δουλειά με ακόμα χειρότερους εργασιακούς όρους για να βγάλουν την χασούρα, λες και όταν οι δουλειές πάνε καλά μπαίνουμε μέτοχοι στα κέρδη τους. Εμείς από την μεριά μας σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες, πρώτα και κύρια πρέπει να διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά ζωτικά και αναγκαία μέτρα όπως:

  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση και άμεση στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.
  • Αξιοπρεπές εισόδημα και ένταξη στον μηχανισμό στήριξης για όλους στον επισιτισμό – τουρισμό.
  • Καμία απόλυση, επαναπροσλήψεις σε εποχικούς.
  • Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα.
  • Κανένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Β. εργαζόμενος στον επισιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου