Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

69 χρόνια από την δολοφονία του Κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη


Σαν σήμερα, στις 30 Μάρτη του 1952, 4:10 το ξημέρωμα, δολοφονείται από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και την αντιδραστική κυβέρνηση της Ελλάδας, ο Κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης με ακόμα 3 συντρόφους του (Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης).

Ως φόρο τιμής, δημοσιεύουμε από το βιβλίο «Νίκος Μπελογιάννης, εθνικός ήρωας της Ελλάδας», γράμμα που έστειλαν στην μητέρα του Μπελογιάννη οι πολιτικοί κρατούμενοι της φυλακής Ιντζεδίν της Κρήτης.

***

Σεβαστή μας Μητέρα,

500 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών του Ιντζεδίν Κρήτης, Σου σφίγγουμε με πόνο και αγάπη το χέρι κι’ ενώνουμε μαζί Σου τη λύπη μας για το χαμό του αγαπημένου μας Νίκου. Εσύ έχασες το παιδί Σου. Εμείς τον αδερφό μας. Η πατρίδα το θερμό πατριώτη. Οι λαοί το φίλο τους. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπό της. Ο Πολιτισμός, η Λευτεριά, η Δημοκρατία, η Ειρήνη, η Πρόοδος το παλικάρι τους, τον αγωνιστή και υπερασπιστή τους.

Οι άνθρωποι του αίματος και του μίσους τον δολοφόνησαν. Είναι ακόρεστη η δίψα των γκάγκστερς και των ληστών.

Τα βόλια που τρύπησαν τη καρδιά του Νίκου έχουν έλθει από πολύ μακριά. Εκείνοι που τα έστειλαν κι εκείνοι που τα ρίχνουν πάνω στο λαό μας, θέλουν ν’ ανοίξουν καινούργιο αιμάτινο δρόμο στη χώρα, ν’ απλώσουν το σκοτάδι και τη σφαγή πάνω σ’ όλο τον κόσμο.

Δεν πρέπει να τους γίνει όμως η χάρη. Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια τα παιδιά σου πάνω στη γη που κλείνουν στις καρδιές τους το Νίκο και ορκίζονται στ’ όνομά του. Δόξα και τιμή στον ήρωα αδερφό μας. Κατάρα στους δολοφόνους και στους εμπρηστές. Όχι άλλο αίμα. Ειρήνη, Δημοκρατία, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.

Οι 500 πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιντζεδίν της Κρήτης.

1 σχόλιο:

  1. Γιώργος Σαρηγιάννης ομότ. καθ. ΕΜΠ31 Μαρτίου 2021 στις 1:09 μ.μ.

    Ο Νίκος Μπελογιάννης υπήρξε ένας ακόμη λαϊκός ήρωας που έδωσε την ζωή του γιά τον Σοσιαλισμό, όπως είχε πεί στο δικαστήριο, "εμείς παλεύουμε γιά έναν κόσμο που δεν θα γευτούμε σ' αντίθεση με τους Χριστιανούς που παλεύαν αλλά που πιστέύαν ότι μετά τον θάνατό τους τους περίμενε ο Παράδεισος..."
    αυτό που πρέπει να σημειωθεί ακόμη είναι ότι μαζί του εκτελέστηκε ο Δημήτρης Μπάτσης, αν και γυιός Ναυάρχου και υπασπιστή του Βασιληά Η εκτέλεση δεν είναι δυσεξήγητη γιά τον απλό παρακάτω λόγο : Ο Μπάτσης εκπροσωπούσε την Γραμμή του ΚΚΕ γιά μιά ανεξάρτητη ανάπτυξη με βάση την βαρειά βιομηχανία και στο στόχο αυτό είχε συσπειρώσει μιά σειρά από μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιστήμης όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και αστών οικονομολόγων κ.α. (Αγγελλόπουλος, Ζίγδης , Κούλης, Καλιτσουνάκης, Δεσποτόπουλος, κ.α.)Ομως οι ΕΝΤΟΛΕΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας μέσω του στελέχους της Κυριάκου Βαρβαρέσουήταν ότι "η Ελλάς είναι χώρα πτωχή χωρίς ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και χωρίς πρώτας ύλας... μιά οικονομία που θα βασίζεται στην Βαρειά βιομηχανλία θα φέρει οικονομικάς δυσχέρειας στας λαϊκάς μάζας και θα τας ωθήσει εις τον Κομμουνσμόν...στο Σιδηρούν Παραπέτασμα που ασκείται τοιάυτη πολιτική πραγματοποιείται υπό καθεστώς αυταρχικόν και αντιδημοκρατικόν ..." Με απλά λόγια, οι ξένος Παράγων ήθελε μιά οικονομίοα εξαρτημένη από το ξένο Κεφάλαιο γι' αυτό και ο Βαρβαρέσος πρότεινε οικονομία με άξονα ναυτιλία, εμπόριο, οικοδομή που πρώτον δεν είναι ανταγωνιστικές και δεύτερον δεν είναι παραγωγικές και οδηγούν στον εξωτερικό κρατικό δανεισμό, δηλαδή σε βάθαιμα της υποτέλειας και της εξάρτησης όπως και έγινε. δείτε περισσότερα στα άρθρα μου "Βαρβαρέσος-Σπράος-Τρόϊκα" (ανάρτηση στο workshop του ΣΑΔΑΣ και "Κατοικία και κοινωνικο συστημα" στο www.Archetype.gr και ακόμη στο greekarchitects.gr και επίσης στο βιβλίο μου "Αθήνα1830-2000" που είναι ανηρτημένο στα "υλικά" των μεταπτυχιακών μαθημάτων μου Μεταφορικά συστήματα και η Κρίση της Πόλης στην ιστοσελίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων, >> μεταπτυχιακά >> υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή