Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Αδιάκοπη η αλληλεγγύη προς τον Pablo Hasel στην Ισπανία και διεθνώς

Διαδήλωση στην Βαρκελώνη

Η έφοδος των αστυνομικών και η σύλληψη του κομμουνιστή μουσικού Pablo Hasel στις 16 του Φλεβάρη, είναι μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της λογοκρισίας και των διώξεων από μεριάς των ισπανικών αρχών, που όμως πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που γεμίζει με αισιοδοξία τη μαύρη εποχή που διανύουμε. Το κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον Ισπανό μουσικό είναι τεράστιο και έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, δηλώνοντας έτοιμο και παρών στις μέρες καταστολής που ολοένα θα έρχονται σκληρότερες.

Στην ίδια την Ισπανία από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η σύλληψη, πραγματοποιήθηκαν πορείες σε πολλές πόλεις, και σε αρκετές περιπτώσεις ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Λερίδα, Βαλέντσια, Χιρόνα, Ταραγόνα και πολλές ακόμα πόλεις κατέβηκαν στον δρόμο, όπου αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής. Φωτιές φώτισαν τον ισπανικό ουρανό απ’ άκρη σ’ άκρη.

Στις 19 Φλεβάρη στην Πάτρα και στις 20 Φλεβάρη στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ισπανικά προξενεία. Στην Αργεντινή έγινε συναυλία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 21 Φλεβάρη. Την ίδια μέρα συγκεντρώθηκε κόσμος στην Ισπανική πρεσβεία στο Μεξικό. Στην Μόσχα κομμουνιστές γκραφιτάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον τρόπο που γνωρίζουν καλά. Στις 27 Φλεβάρη Πορτογάλοι αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας για τον Pablo, ακολουθώντας τους οι Γάλλοι διαδηλωτές την επόμενη μέρα στο Παρίσι.

Από την συγκέντρωση του ΠΜΣ 
στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα

Την πρώτη μέρα του Μάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και άλλα αλληλέγγυα σωματεία στην πρεσβεία της Ισπανίας- στην σκιά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Στην ζωσμένη από εκατοντάδες αστυνομικούς πρεσβεία επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ έπειτα το σωματείο παρέδωσε το κείμενο διαμαρτυρίας με 8000 περίπου υπογραφές στην ελληνική Βουλή. Την ίδια μέρα Βερολινέζοι αντιφασίστες έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης με συγκέντρωση, πανό και καπνογόνα. Στις 4 Μάρτη, πάλι στην Μόσχα, συγκεντρώθηκαν κομμουνιστές με πανό και σημαίες να φωνάξουν για το δίκιο του αγώνα, ενώ στην Αγ. Πετρούπολη (Λένινγκραντ) η αστυνομία συνέλαβε δύο αλληλέγγυους που σηκώσανε πανό για τον Hasel.

Φυσικά, μέχρι και αυτές τις ώρες, οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δεν έχουν σταματήσει, αλλά αντιθέτως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πολλές οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί, με μια νεαρή γυναίκα να χάνει το ένα της μάτι, μετά από επίθεση της αστυνομίας με πλαστικές σφαίρες και κρότου λάμψης σε πορεία στην Καταλονία. Ένα ωραίο στιγμιότυπο μάς έρχεται από τους πυροσβέστες, που δείχνουν την συμπαράστασή τους με πολλούς τρόπους: Έξω από την φυλακή που κρατείται ο Pablo, ανέβασαν στο αναβατόριο ενός πυροσβεστικού οχήματος ηχεία, όπου έπαιξαν τραγούδια του φυλακισμένου καλλιτέχνη. Την αλληλεγγύη τους στον Pablo Hasel εκφράζουν και οι υγειονομικοί.

Στιγμιότυπο από το αναβατόριο

Αξίζει να σημειωθεί πως ανακοινώσεις υποστήριξης βγαίνουν από πολλά σημεία του κόσμου ακατάπαυστα, μεγαλώνοντας έτσι το δίχτυ αλληλεγγύης που απλώνεται διεθνώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ιρλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Βέλγιο, Ιταλία…

Στεκόμαστε δίπλα στον Pablo Hasel. Δίπλα στους καλλιτέχνες που θέτουν τον εαυτό τους και την δημιουργία τους στο πλευρό της Εργατικής Τάξης. Που παραστέκονται στον αγώνα για την Υπόθεση, που αγωνίζονται για την Εξουσία της Εργατικής Τάξης.

Για συνεχή ενημέρωση: https://stirixipablohasel.blogspot.com/

Ενδεικτικά κάποιες φωτό: 

Αλληλεγγύη από Υγειονομικούς

Αλληλεγγύη από πυροσβέστες

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Μόσχα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Βερολίνο

Αλληλέγγυοι στην Αγ. Πετρούπολη (Λένινγκραντ)

Ισπανία
Αργεντινή

Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου