Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Γενική Ταχυδρομική: Άμεση επαναπρόσληψη του διανομέα Γ.Π.

Στις 11 Απριλίου απολύεται ο διανομέας Γ.Π. από το κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής βορείων προαστίων (Κηφισιά), έπειτα από τη συμμετοχή του στη γενική απεργία της 6ης Απρίλη. Ο Γ. Π. εργαζόταν στο εν λόγω κατάστημα από το 2016, έχοντας συνδικαλιστική δράση (μέλος της ΣΒΕΟΔ) και διεκδικώντας με συνέπεια τα εργασιακά του δικαιώματα. Μετά τη συμμετοχή του στην απεργία και χωρίς καμία ειδοποίηση, η εταιρεία τον απολύει, δείχνοντας τις διαθέσεις της απέναντι στους εργαζόμενους του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Η απόλυση αυτή προστίθεται σε δύο ακόμα που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ίδιο κατάστημα.

Το καθεστώς στο κατάστημα των βορείων είναι λίγο πολύ γνωστό: εντατικοποίηση της εργασίας που «βαράει κόκκινο», εξώθηση σε παραίτηση μέσα από τα εξαντλητικά δρομολόγια, απειλές και απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν, πίεση για αύξηση της αποδοτικότητας, μη ανανέωση συμβάσεων και συνεργασία με «κομματάδες» κλπ.

Η Γενική Ταχυδρομική -σε ένα κρεσέντο απολύσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια- έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό τα δόντια της, είτε στη «μητρική» είτε στα franchise. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι απολύσεις τριών συνδικαλιστών εργαζομένων από το κατάστημα των Γλυκών Νερών τον Σεπτέμβρη του ‘21, με τον έναν εκ των τριών να είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον υπεύθυνο τον Ιανουάριο του ‘21, επειδή μέρα βροχής δεν είχε παραδώσει όλα τα πακέτα!

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια «ενδιαφέροντος» για τους εργαζόμενούς της κινήθηκε όσον αφορά και τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν ελλιπή (ειδικά με τον φόρτο εργασίας που είχαν και θησαύρισαν μέσα στην πανδημία οι εταιρείες κούριερ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων, μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, και πολλές φορές απαιτήθηκαν μάσκες και μέσα προστασίας από τους εργαζόμενους. Άλλο ένα περιστατικό είναι η κλήτευση από εισαγγελέα, μετά από δυο χρόνια, δεκάδων εργαζομένων, ύστερα από μήνυση της εταιρείας για διατάραξη κοινής ειρήνης, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το 2019, με αίτημα την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους που είχαν απολυθεί.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν οι καπιταλιστές. Μέσα και από τον νέο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, χτίζουν τα θεμέλια για να επικρατήσει η σιωπή ανάμεσα στους εργαζόμενους, χτυπώντας τους οργανωμένους και πρωτοπόρους συναδέλφους.

Η περίπτωση του απολυμένου εργαζόμενου Γ.Π. δείχνει τη στάση τους για αυτούς που δε σκύβουν το κεφάλι. Η απόλυσή του μετά από μια γενική απεργία, ακόμα κι αν είναι η ΓΣΕΕ αυτή που την προκηρύσσει, δείχνει ότι ο φόβος των απεργών μόνο ξεπερασμένος δεν είναι για τα αφεντικά. Η δύναμη των απεργιών (που το πλαίσιο το βάζει ο οργανωμένος πυρήνας στο χώρο δουλειάς και όχι οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες) να εμφανίζουν τις αντιθέσεις κεφαλαίου-εργασίας μόνο παρωχημένη δεν είναι. Κι αυτό, το δικαίωμα της απεργίας, είναι αναφαίρετο. Έχει πληρωθεί με αίμα από την εργατική τάξη.

Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση των εργατών στα ταξικά τους σωματεία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την ενότητα και τη διεκδίκηση, για να μην υποχωρήσει κι άλλο η εργατική τάξη από τα κεκτημένα του προηγούμενου αιώνα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο οι εργάτες παλεύουν, απεργούν, διεκδικούν, τόσο τα αφεντικά σκυλιάζουν και προσπαθούν να τους σπάσουν, να τους τρομοκρατήσουν. Οι αντιθέσεις είναι εδώ, όσο κι αν προσπαθούν οι διασπαστές να τις καλύψουν. Η ταξική πάλη οξύνεται, όσο κι αν προσπαθούν οι μοιρολάτρες να μας πείσουν ότι όλα είναι χαμένα…

Άμεση επαναπρόσληψη του διανομέα Γ.Π.

Ταξική ενότητα και αλληλεγγύη ενάντια στο φόβο και τη διάσπαση

Όλοι και όλες στην πρωτομαγιάτικη μοτοπορεία της ΣΒΕΟΔ, συγκέντρωση στο Π. Άρεως στις 11πμ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου