Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Γαλλία: Νίκησαν οι… δημοκρατικές δυνάμεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία:

«Η ήττα της Λεπέν και η νίκη Μακρόν είναι μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και προειδοποίηση. Δεν μπορεί να εφησυχάζει κάνεις και ιδιαίτερα οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις. Η ήττα της ακροδεξιάς - που ξεπέρασε σήμερα το 40%- και των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που την ενισχύουν, αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί ενωτικές πρωτοβουλίες και συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων».

Λίγα λόγια και σταράτα… Οι σοσιαλδημοκράτες μας, του κυρίου Τσίπρα, θα κοιμηθούνε ήσυχα στην… ευρωπαϊκή αγκαλιά της δημοκρατίας. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θα παραμείνει στις δημοκρατικές δυνάμεις να τον διαχειρίζονται, ας μείνουν ήσυχοι… Αυτό είναι το επίπεδο της κατάντιας της  αστικής αριστεράς παντού στο κόσμο. Το προλεταριάτο μόνο αν θέσει τη δική του ρότα, το δικό του δρόμου απελευθέρωσης θα δει τη ζωή του να γίνεται καλύτερη.

Οι αστοί πολιτικοί είναι όργανα της κυρίαρχης τάξης. Και η Λεπέν και ο Μακρόν είναι υπάλληλοι του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Είναι με τα συμφέροντα της γαλλικής μπουρζουαζίας. Είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, γιατί και οι δύο θέλουν να διαχειριστούν την Γαλλία τους ως αφεντικά. Και οι δύο θέλουν την εργατική τάξη κάτω από τη μπότα του κεφαλαίου. Και οι δύο θέλουν επιθετική πολιτική για τα γαλλικά συμφέροντα που δεν είναι άλλα από αυτά των μονοπωλίων. Από το ίδιο βαρέλι φιλελεύθεροι, ακροδεξιοί, σοσιαλδημοκράτες Γάλλοι αστοί πολιτικοί, με ματωμένα τα χέρια παλεύουν στην ενδοϊμπεριαλιστική αρένα. Μάτωσαν λαούς, χτύπησαν το προλεταριάτο στη χώρα τους, φέρθηκαν ρατσιστικά και φασιστικά στους μετανάστες, ενίσχυσαν τη μπατσοκρατία και τους τρομονόμους.

Η αποχή του προλεταριάτου είναι το μήνυμα και το βάρος πέφτει στις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις να βρουν την δρόμο της πολιτικής ανασυγκρότησης και παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς να σηκώσουν το βάρος της πάλης σε όλα τα πεδία. Μπορεί οι Γάλλοι αστοί να χαμογελάνε και ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιμάται γαλήνιος αλλά το σύστημα είναι σε κρίση και για τους «από κάτω» μπορεί να γίνει ιστορική ευκαιρία ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Φυσικά αυτό δεν θα γίνει ούτε αυθόρμητα (το παράδειγμα των κίτρινων γιλέκων ενδεικτικό) ούτε με ευχολόγια. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία χτισίματος της πρωτοπορίας σε ταξική οργάνωση που θα χρειαστεί να παλέψει μέσα στις εργατολαϊκές μάζες έξω από το κάλπικο παιχνίδι των αστικών κομμάτων…

Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Και είναι η τάξη των καπιταλιστών που κερδίζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου