Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

MARKET IN: «φωνάζει ο κλέφτης»

25 ολόκληρα χρόνια να δουλεύεις για μια εταιρεία ως εμποροϋπάλληλος. Αμέτρητες εργατοώρες κάτω από ασφυκτική πίεση, από ταμείο σε ράφια και από ράφια σε αποθήκη. Να προσπαθείς, σιχτιρίζοντας, να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες συμβουλές – εντολές από τα αφεντικά: «να χαμογελάς», «να εξυπηρετείς εγκάρδια κάθε πελάτη». Να σου λένε πως εδώ είμαστε μαγαζάκι γειτονιάς και ελληνική επιχείρηση, τα πόστα μη σε πολυενδιαφέρουν, λίγο απ’ όλα.

25 χρόνια να σου κλέβουν κάθε μέρα τον ιδρώτα της δουλειάς σου, να πλουτίζουν και εσύ να γυρνάς κατάκοπη παλεύοντας να βγάλεις τις υποχρεώσεις του μήνα με ψίχουλα. Να είσαι κάτω από την πίεση των αφεντικών, των προϊσταμένων, κάτω από το μάτι του υπεύθυνου ασφαλείας που στην ανάγκη θα συνεργαστεί με τα αφεντικά για να πηγαίνει καλά η εταιρεία, να χουμε και εμείς δουλειά.

Να μετράς τις αντοχές σου, τους πόνους στο κορμί σου και τελικά τον χρόνο που σου απομένει ως μισθωτή σκλάβα μπας και πάρεις την πετσοκομμένη σύνταξη που δικαιούσαι από τις έτσι κι’ αλλιώς επιπλέον κρατήσεις από τον μισθό σου.

Τα παραπάνω τα γράφουμε με αφορμή την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τον «ευφάνταστο» τρόπο που βρήκε η εργοδοσία των «MARKET IN» για να αναγκάσει μια υπάλληλο, λίγο πριν την σύνταξη, να παραιτηθεί, ώστε να γλιτώσει η επιχείρηση από το να πληρώσει αποζημίωση. Έστησαν λοιπόν εκεί στα MARKET IN ένα σενάριο που θα έβγαζε την υπάλληλό τους επί 25 συνεχόμενα έτη, κλέφτρα! Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες…

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη βρήκε το σθένος να κυνηγήσει την υπόθεση και έπειτα από 2 χρόνια από την «παραίτησή» της κέρδισε στα δικαστήρια. Πόσα παρόμοια περιστατικά τα «τρώει το σκοτάδι»…

Διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα από την επίσημη ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας: «Στην εταιρεία MARKET IN απασχολούνται περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, προσφέροντας μεγάλο κοινωνικό έργο στις δύσκολες σημερινές συνθήκες».

Να ποιο είναι το κοινωνικό έργο της εταιρείας, αλλά και κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης που κλέβει καθημερινά και νόμιμα στην «ελεύθερη αγορά» την υπεραξία του μισθωτού. Οι εμποροϋπάλληλοι που τσακίζονται καθημερινά μέσα στα μαγαζιά βρίσκονται κάτω από τη μπότα των νόμων του Κεφαλαίου που όσο πάει και ισχυροποιούνται. Εργασία τις Κυριακές, κλεμμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες και όσο για την πανδημία: ήταν και είναι από τους κλάδους που δούλεψαν ασταμάτητα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.

Τα αφεντικά χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ισχυροποιούν κάθε τόσο οι αστικές κυβερνήσεις και ποντάροντας στον φόβο και την ανασφάλεια χτυπάνε όλο και πιο πολύ την εργατική τάξη.

Οι «ευφάνταστες» τακτικές των αφεντικών πρέπει να μας βρίσκουν ενωμένους, δυναμώνοντας στους χώρους δουλειάς την συναδελφική αλληλεγγύη. Με οργάνωση και αγώνα οι εργαζόμενες/οι να αντιπαρατεθούμε στην εντεινόμενη επίθεση που δεχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου