Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η χιλιανή κυβέρνηση επιτίθεται στους εχθρούς του Κεφαλαίου!

Από την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021, ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει διατάξει την στρατιωτική επέμβαση σε τέσσερις επαρχίες στα νότια της χώρας, Μπιομπίο, Αραούκο (περιφέρεια Μπιομπίο), Μαγιέκο και Καουτίν (Αραουκανία). Έχει αναστείλει διατάξεις του Συντάγματος κηρύσσοντας τις επαρχίες σε κατάσταση εξαίρεσης.

Δύο μέρες πριν, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, είχε πραγματοποιηθεί μαζική διαδήλωση στο Σαντιάγο στην πορεία υπέρ της αντίστασης των Μαπούτσε και της αυτονομίας των λαών, που κατέληξε σε συγκρούσεις με τους μπάτσους. Μία διαδηλώτρια έπεσε νεκρή, 17 τραυματίστηκαν και δεκάδες βρέθηκαν κρατούμενοι.

Την ίδια μέρα, το διεθνές πρακτορείο Efe συνομίλησε με τον επικεφαλής του Συντονισμού Αράουκο Μαγιέκο (Coordinadora Arauco Malleco - CAM), Héctor Llaitul. Ο Έκτορ Λαιτούλ προέρχεται από την παλιά γενιά αγωνιστών, μέλος του MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionaria), όπως και εκατοντάδες αυτόχθονες Μαπούτσε, αργότερα, κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ, στο FPMR (Frente Patriotico Manuel Rodriguez), το ένοπλο τμήμα του ΚΚΧ. Από το 1998, ο Λαιτούλ μαζί με μέλη άλλων κοινοτήτων, ομάδων και κολλεκτίβων ίδρυσαν τον Συντονισμό CAM.

Αποσπάσματα από την τοποθέτησή του κυκλοφόρησαν στον διεθνή τύπο, τα οποία και μεταφράσαμε από εδώ ως μια μικρή συμβολή στην αντικαπιταλιστική πληροφόρηση και ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης.

***

Η χιλιανή κυβέρνηση επιτίθεται στους εχθρούς του κεφαλαίου, λέει ο ηγέτης της CAM, Héctor Llaitul.

Σε συνομιλία του με το EFE στην περιοχή ΜπίοΜπίο Λαιτούλ αναφέρει ότι: «τα κυβερνητικά κόμματα επιδιώκουν να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση ενάντια σε εκείνες τις κοινότητες και τις οργανώσεις που έχουν πιο πολύ δεσμευτεί στην υπεράσπιση του αγώνα και στην μάχη για τη γη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.»

«Η κυβέρνηση επιτίθεται στις κοινότητες που αγωνίζονται ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε απαντώντας σχετικά με την πρόθεση των δύο κομμάτων της κυβέρνησης να ποινικοποιήσουν το CAM, καταγγέλοντάς το ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Η κυρίαρχη εξουσία, που σήμερα εκπροσωπείται από τους πολιτικούς ηγέτες της «Εθνικής Ανανέωσης» (Renovacion Nacional- RN) και της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (UDI Unión Demócrata Independiente), σχεδιάζει την ποινικοποίηση του κινήματος αυτονομίας των Μαπούτσε με μέσο μια εντεινόμενη αφήγηση περί «ναρκοτρομοκρατίας και τρομοκρατίας» για να διαστρεβλώσει τα δίκαια αιτήματα του λαού μας.

Ο αρχηγός του RN, Francisco Chahuan, έκανε την παρακάτω ανακοίνωση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, προσθέτοντας ότι η καταγγελία θα είναι επίσης εναντίον όλων των «βίαιων ένοπλων ομάδων που προσπαθούν  να επηρεάσουν το Κράτος Δικαίου στην νότια περιοχή»:

«Εμείς δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι η CAM να ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει να σκορπίσει τον πανικό στην νότια περιοχή και μέχρι όλοι όσοι επιδοκιμάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο Τσαουάν.

Παραπέτασμα καπνού

Για τις δηλώσεις αυτές, ο Λαιτούλ διαβεβαίωσε ότι η δράση των καθεστωτικών κομμάτων στόχο έχει να δημιουργήσει «παραπέτασμα καπνού», επειδή το κυβερνητικό σχήμα μπάζει νερά. Τρανό παράδειγμα είναι η αποκάλυψη της διαπλοκής των ηγετών τους, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε έργα απολύτως καταστρεπτικά για το περιβάλλον όπως το Minera Dominga.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, η Εισαγγελία της Χιλής διέταξε έρευνα για πιθανή παράνομη δωροδοκία και φορολογικά εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν από τον Πινιέρα κατά την πώληση του μεριδίου του στο μεγάλο εξορυκτικό έργο Minera Dominga, το 2010.»

Παρακάτω, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου: «το CAM είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά μαχητικά κινήματα Μαπούτσε στην νότια ζώνη της χώρας. Έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων ενάντια στα μηχανήματα και την ιδιοκτησία των εταιρειών υλοτομίας που είναι εγκαταστημένες στη γη Μαπούτσε από την στρατιωτική δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Σε αυτή την περιοχή και σε άλλες της νότιας Χιλής υπάρχει εδώ και δεκαετίες  «η σύγκρουση του Χιλιανού κράτους με τον λαό των Μαπούτσε» που εναντιώνεται στις μεγάλες αγροτικές μονάδες και στις εταιρείες υλοτόμησης που εκμεταλλεύονται τα πατρογονικά εδάφη των κοινοτήτων των αυτόχθονων.

Ο λαός Μαπούτσε, η μεγαλύτερη ιθαγενής εθνοτική ομάδα στη χώρα διεκδικεί τα εδάφη στα οποία κατοικούν επί αιώνες, πριν καταληφθούν από τις δυνάμεις του χιλιανού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα- σε μια διαδικασία επίσημα γνωστή ως «Ειρηνοποίηση της Αραουκανίας»- και που τώρα ανήκουν, ως επί το πλείστον, στις εταιρείες υλοτόμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι συχνές οι εμπρηστικές επιθέσεις σε μηχανήματα και ιδιοκτησίες και η σύγκρουση έχει κοστίσει τη ζωή μεγάλου αριθμού μελών της κοινότητας Μαπούτσε, κάποιων αστυνομικών καθώς και απεργίες πείνας από τους αυτόχθονες πολιτικούς κρατούμενους.»

Αλληλεγγύη στις αγωνίστριες και στους αγωνιστές του CAM και όλων των διωκόμενων οργανώσεων των Μαπούτσε!

Νίκη στον αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό αγώνα στη Χιλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου