Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Μαδρίτη: Απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι, συνδικάτα και οργανώσεις διαδήλωσαν την Κυριακή 13 Νοέμβρη στην Μαδρίτη.

Οι διαδηλώσεις έγιναν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και την όλο και πιο εντεινόμενη πολιτική προς την ιδιωτικοποίησή της από την περιφερειακή κυβέρνηση, με επικεφαλής την Isabel Ayuso του «Λαϊκού Κόμματος». Οι γιατροί καταγγέλλουν πώς «για κάθε δύο ευρώ που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη στη Μαδρίτη, το ένα καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα».

Είχαν ξεκινήσει στάσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία από τις 7 Νοέμβρη, ενώ για τις 21 Νοέμβρη έχει καλεστεί απεργία που αφορά χιλιάδες γιατρούς σε πρωτοβάθμιες μονάδες της πρωτεύουσας.

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια ενός αγώνα που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, όταν η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία δεκάδων Κέντρων Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με την πρόφαση πως το υγειονομικό προσωπικό χρειάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε άλλα «σημεία εξυπηρέτησης» (στην Ισπανία καταγράφονται μέχρι σήμερα 115.357 νεκροί από covid). Φυσικά, όπως και στα του «οίκου μας», η διαχείριση αυτή δεν προέβλεπε προσλήψεις και γενικότερη οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα η αναδιάρθρωση στο σύστημα υγείας της Ισπανίας συνεχίζεται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων παρά τις έντονες αντιδράσεις υγειονομικού προσωπικού και πολιτών. Τελικά τα Κέντρα Υπηρεσιών ανοίγουν ξανά με μια μικρή διαφορά: το εργαζόμενο προσωπικό σε αυτά είναι το μισό…

Στον αγώνα που διαδραματίζεται στη Μαδρίτη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας δεν θα γινόταν να μη μπαίνουν εμπόδια. Οι πολιτικοί διαχειριστές κατηγορούν όσους αγωνίζονται πως ευθύνονται οι ίδιοι για την κακή λειτουργία του συστήματος υγείας(!) ενώ, παράλληλα, τα ξεπουλημένα σε κυβέρνηση και εργοδότες συνδικάτα έρχονται συνεχώς σε συμφωνίες προσπαθώντας να ανακόψουν τον αγώνα.

Σε μια κατάσταση δύσκολη για τους λαούς, με τους εργαζόμενους που δεν έχουν να τα ακουμπήσουν στο γκισέ των εργολάβων της Υγείας να βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι μπροστά στο διαλυμένο σύστημα και στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, οι χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη και η συνέχιση του αγώνα τους είναι ένα σινιάλο αισιοδοξίας που το μόνο σίγουρο είναι πως περνά τα σύνορα της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου