Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Χαλκίδα: Ανταπόκριση από το μεγάλο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των βουνών

Το παρακάτω κείμενο-ανταπόκριση μάς στάλθηκε από την Ε.Χ., αναγνώστρια του Prolet connect:

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα μια συγκινητική και μεγάλη συγκέντρωση για την υπεράσπιση των βουνών. Με πολλά πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα πεζοπορήσαμε στο δάσος του ξεροβουνίου της Εύβοιας, στα σημεία που αναμένεται να τοποθετηθούν οι καινούργιες ανεμογεννήτριες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από τον ΕΟΣ Χαλκίδας και έγινε και συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας του Ευρίπου, με σκοπό την ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού. Το αντίτιμο της συμμετοχής διατέθηκε για την προσφυγή που θα εκδικαστεί στο συμβούλιο επικρατείας ευελπιστώντας την αποτροπή αυτής της καταστροφής.

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι οι μεγαλοεργολάβοι του δικαίου κράτους μας σε συνεργασία με τις αδηφάγες εταιρείες ΑΠΕ θέλουν να ρημάξουν τα βουνά με πρόφαση την προστασία της φύσης. Αυτό το οξύμωρο συμβαίνει και με δύο λόγια λένε πως θέλουν να σώσουν το περιβάλλον ενώ το καταστρέφουν. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το μότο τους για να παραπλανούν την κοινή γνώμη, βάζοντας στα κρυφά, όπως στην περίπτωση της Εύβοιας, εν όψει καραντίνας, μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, καταστρέφοντας τεράστιο φυσικό πλούτο.

Σήμερα λειτουργούν ή είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής 714 ανεμογεννήτριες στο νομό της Εύβοιας και το θράσος τους δεν έχει τέλος καθώς η Β. Εύβοια συνεχίζει να μετράει τις πληγές της από την τεράστια πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021. Τα κοράκια της ξεπουλημένης κυβέρνησης κάνουν όρεξη να χώσουν τα νύχια τους πιο βαθιά και να στήσουν και εκεί καινούργια αιολικά πάρκα. Αυτές οι ενέργειες έχουν προσωρινά ανασταλεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αν όλοι και όλες δεν οργανωθούμε ενάντια στα σχέδια των καπιταλιστών.

Αν και είναι αυτονόητο να μην καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές Natura, περιοχές που θρέφουν μεγάλο κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού, αυτή την στιγμή γίνεται απροκάλυπτα. Εν κατακλείδι από τη μεγάλη κινητοποίηση της Χαλκίδας αντλούμε αγωνιστική δύναμη.

Πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι συμμετείχαν όπως οι ΑΟΣ, ΠΟΑ, ΦΟΠ, ΕΟΣ Ηλιούπολης, ΕΟΣ Αχαρνών, ΣΕΟ Αθήνας, ΕΟΣ Αθηνών, ΕΟΣ Φυλής, ΕΟΣ Σπατών, ΕΟΣ Ελευσίνας, ΕΟΣ Καρδίτσας, σύλλογοι της Σκύρου, ορειβάτες από την Κέρκυρα. Οι συλλογικότητες ελεύθερα βουνά, Δίκτυο για την προστασία των Αγράφων και πολλά άλλα τοπικά σωματεία και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, καθώς και κάτοικοι και φίλοι της φύσης από Εύβοια, Σκύρο με κοινό σύνθημα «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ».

Ο αγώνας για ελεύθερα βουνά συνεχίζεται. Μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου