Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Γενάρη μέχρι τέλος Απρίλη 2022

Από τη γενική συνέλευση των λιμενεργατών στο ΣΕΜΠΟ,
με το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, για απόφαση απεργίας
μετά και το εργατικό "ατύχημα" στις 28/4.

Παρακάτω δημοσιεύουμε μια ακόμα προσπάθεια συνολικής καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές του έτους μέχρι τέλος Απρίλη του 2022. Στην παρακάτω λίστα δεν έχουν καταγραφεί οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που έχουν νοσήσει και χάσει τη ζωή τους από Covid-19, μέσα στα κάτεργα της μισθωτής εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Η εργατική τάξη πρέπει να ζήσει. Ο καπιταλισμός να πεθάνει.

***

8/1 Ο 44χρονος διανομέας της «e-food» Θεοχάρης Ζώης έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

9/1 Διανομέας στα Χανιά τραυματίστηκε όταν το μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

12/1 50χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου σε εργολάβο για εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στα Καλύβια Πεζούλας, έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ρεύμα.

12/1 Δύο τραπεζοκόμες, εργαζόμενες σε συνεργείο εργολάβου, τραυματίστηκαν, η μία εκ των δύο σοβαρά, έπειτα από κατάρρευση ψευδοροφής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

15/1 35χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία «GREENMEDIA ΕΠΕ», που έχει αναλάβει τη διαχείριση απορριμμάτων στο Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

19/1 Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν σε εργοτάξιο στην Ροδόπη, όταν καταπλακώθηκαν από χώματα κατά τη διάρκεια εργασιών σε έργα φυσικού αερίου.

19/1 20χρονος διανομέας στην Χαλκίδα τραυματίστηκε σοβαρά, όταν χτυπήθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο που παραβίασε «στοπ».

20/1 50χρονος εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια εργασιών σε γραμμή διασύνδεσης πυλώνων της ΔΕΗ υψηλής τάσης στην Κοζάνη, τραυματίστηκε σοβαρά από συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού.

23/1 60χρονος ναυτικός τραυματίστηκε στο πλοίο «AQUA BLUE» στην Καβάλα.

25/1 Οδηγός χωματουργικού μηχανήματος στο δήμο Βύρωνα τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν σε εργασίες για καθαρισμό του χιονιού το «μαχαίρι» του οχήματος προσέκρουσε σε φρεάτιο, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να εκτιναχθεί στο παρμπρίζ. Ακόμα ένας εργαζόμενος βρέθηκε στο έδαφος ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

25/1 51χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και τελικά διασωληνώθηκε, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσε από σκάλα.

26/1 Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΘ τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση με ταξί.

1/2 Δύο εργολαβικοί εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια εργασιών στην άκρη του δρόμου στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Ο ένας εργάτης, 70 χρονών, διασωληνώθηκε.

1/2 Διανομέας στο Ναύπλιο τραυματίστηκε όταν συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

2/2 Δύο εργαζόμενες καθαριότητας στο Δήμο Καλαμάτας τραυματίστηκαν, όταν στέγαστρο ξεκόλλησε και τις καταπλάκωσε.

4/2 Διανομέας στη Χαλκίδα τραυματίστηκε όταν ΙΧ αυτοκίνητο παραβίασε το «κόκκινο» και χτύπησε το μηχανάκι του εργαζομένου. Ο οδηγός του αυτοκινήτου εγκατέλειψε τον τραυματία.

5/2 Εργαζόμενος στο δήμο Βύρωνα, κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής δέντρων και κλαδιών, έπεσε από δέντρο με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του και να τραυματιστεί στο κεφάλι.

11/2 25χρονος χειριστής κομπρεσέρ έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη σε φρεάτιο μεθανίου σε εργοστάσιο στη Θήβα.

16/2 22χρονος εργάτης, μετανάστης από το Πακιστάν, σε εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ Πάτρας έχασε τη ζωή του όταν για να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ, όντας ανασφάλιστος, ανέβηκε για να κρυφτεί στην οροφή. Στην προσπάθειά του να κατέβει έπεσε στο κενό. Το αφεντικό υποστήριξε πως ο εργάτης είχε δώσει ψευδή στοιχεία(!).

17/2 19χρονος διανομέας στην Κερατέα τραυματίστηκε σοβαρά όταν φορτηγάκι έκανε αναστροφή, κλείνοντας τον δρόμο στο μηχανάκι.

21/2 52χρονος εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΕ του δήμου Χανίων, έπεσε από το όχημα εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά. Έπειτα από μέρες στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του.

25/2 48χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, εν ώρα εργασίας, έπαθε εγκεφαλικό και στη συνέχεια έμφραγμα. Μια μέρα μετά κατέληξε στο νοσοκομείο.

25/2 Εργάτης σε οικοδομή του Ρεθύμνου έπεσε από 3 μέτρα ύψος με αποτέλεσμα, κατά την πτώση του στο έδαφος, σιδερένιο αντικείμενο να καρφωθεί στο γόνατό του.

28/2 Εργαζόμενος σε βιοτεχνία στη Δράμα έπεσε από ύψος με αποτέλεσμα τον βαρύ του τραυματισμό.

10/3 Εργαζόμενη σε κατάστημα ενδυμάτων στη Θεσσαλονίκη τραυματίστηκε σοβαρά όταν κόπηκε ο ιμάντας του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος.

21/3 Εργαζόμενος στην μεταφορική εταιρεία «Ξυδάκης» στον Ασπρόπυργο έχασε τη ζωή του, όταν κατά τη διάρκεια φόρτωσης-εκφόρτωσης, χτυπήθηκε από φορτηγό. Στο χώρο δεν υπήρχε η απαραίτητη «μπάρα» ώστε να γίνεται με ασφάλεια η συγκεκριμένη εργασία.

21/3 Έπειτα από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά έχασαν τη ζωή τους οι τρεις εργάτες: Κικίδης Χαράλαμπος (46 χρονών), Κώστας Ορφανίδης (36 χρονών) και ο Ζήσης Αποστολίδης (33 χρονών). Ακόμα ένας συνάδελφός τους τραυματίστηκε.

24/3 Εργαζόμενος από την Ινδία έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου «AVRAMAR».

29/3 62χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία για λογαριασμό του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης έπεσε από μεγάλο ύψος και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών.

31/3 Οδηγός βυτιοφόρου οχήματος στη Θεσσαλονίκη τραυματίστηκε στο κεφάλι από καπάκι δεξαμενής.

4/4 50χρονος εργάτης σε λατομείο της Θάσου έχασε τη ζωή του, όταν μηχάνημα που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό.

4/4 Εργαζόμενος στην Εταιρεία «ALOLFIN LTD» κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στο Πέραμα υπέστη σοβαρά εγκαύματα.

10/4 Διανομέας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο Κορωπί.

17/4 Εργάτης στη μονάδα προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τον θώρακα.

26/4 40χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων, στην προσπάθειά του να τοποθετήσει σκαλωσιά για οικοδομικές εργασίες σε ξενοδοχείο στην Κρήτη.

27/4 Οδηγός νταλίκας - εργαζόμενος της COSCO τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, όταν στον ουρανό και στο πίσω μέρος της νταλίκας έπεσε ένα κοντέινερ.

28/4 Ο λιμενεργάτης στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO Τάκης Πέτας τραυματίστηκε σοβαρά (πολλαπλά κατάγματα στη μέση, τα πόδια και το κεφάλι). Έπεσε από 12 μέτρα ύψος όταν υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου «CSCL PACIFIC OCEAN» της εταιρείας COSCO SHIPP, με σημαία Χονγκ – Κονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου