Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Κάλεσμα της Βίδας ενάντια στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις

12/5, Παλιά Βουλή, 19:00

Την Πέμπτη κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (το πρώτο υπογράφηκε το 2019). Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον από τον Δένδια και προβλέπει την επέκταση για 5 χρόνια της ήδη υπάρχουσας και έπειτα την επ’ αόριστον ισχύ της. Δίνει τη δυνατότητα στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις να κάνουν ασκήσεις και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα και αναβαθμίζει περαιτέρω την αμερικάνικη παρουσία σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Σούδα, Λάρισα κ.ά.

Ο ρόλος όλων αυτών των βάσεων και υποδομών κάθε άλλο παρά αμυντικός είναι. Δεν λειτουργούν προς όφελος της χώρας παρά προς μόνο όφελος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το μόνο που κερδίζει από τις βάσεις ο ελληνικός λαός και οι λαοί των Βαλκανίων είναι ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εμπλοκής σε πολεμικές συρράξεις, ιδιαίτερα μετά από την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη νατοϊκή βάση, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, οι συνεχόμενες δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό επί του ΑΕΠ, η παραχώρηση κάθε σπιθαμής της ελληνικής γης στους Αμερικάνους δεν δρουν για καμιά «προστασία και θωράκιση» όπως μας παρουσιάζουν. Γινόμαστε απλά ξανά και ξανά κόμβος μεταφορών και ασκήσεων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών. Για το ματοκύλισμα των λαών.

Μέσα στην οξυμένη πολεμική συνθήκη της περιόδου, κάθε βήμα αναβάθμισης και διασύνδεσης της χώρας στο πλάι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι κι ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Μόνο εάν συνειδητοποιήσουν οι λαοί τον κίνδυνο αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν πραγματικά αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια σε κάθε πάτρωνα.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου