Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η πείνα ως όπλο του πολέμου- μια κανονικότητα στους πολέμους των ιμπεριαλιστών

Από παρέμβαση στο Αμβούργο (2/3)
Στα πανό αναγράφονται τα συνθήματα: Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος!
Κάτω ο γερμανικός ιμπεριαλισμός! Έξω ο γερμανικός στρατός από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο!
Υπογραφή: 
συμμαχία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως κάθε ιμπεριαλιστικός πόλεμος, δείχνει για άλλη μια φορά με πόση βαρβαρότητα κάνουν οι ιμπεριαλιστές τους πολέμους τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ρωσία μπλοκάρει την εξαγωγή περισσότερων από 20 εκατομμύρια τόνους σιταριού από την Ουκρανία. Τροφή από την οποία εξαρτώνται πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία αλλά και διεθνώς. Τέτοια πρακτική είναι κοινή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και πολλοί από αυτούς την έχουν χρησιμοποιήσει.

Μόλις το 1977, στο Δεύτερο Συμπληρωματικό Πρωτόκολο των Συμβάσεων της Γενεύης (στμ. αναφέρεται στην προστασία των θυμάτων μη διεθνών ενόπλων συγκρούσεων) η χρήση της πείνας ως όπλου στον πόλεμο κηρύχθηκε παράνομη. Το άρθρο 14 απαγορεύει την επίθεση, την καταστροφή, την αφαίρεση ή την αχρήστευση «αντικειμένων που είναι απαραίτητα για τη ζωή του άμαχου πληθυσμού». Αυτό περιλαμβάνει εκτός από τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, τα φάρμακα μέχρι κουβέρτες και κατάλληλα καταφύγια. Το ότι αυτοί οι κανόνες και οι νόμοι δεν έχουν καμία αξία για τους ιμπεριαλιστές όταν τα συμφέροντά τους πιέζουν, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι άλλοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν τώρα υποκριτικά να ρίξουν την ευθύνη της ολοένα αυξανόμενης παγκόσμιας πείνας μόνο στη Ρωσία. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία η παγκόσμια πείνα για άλλη μια φορά αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Η Ρωσία αδιαμφισβήτητα είναι πρώτη στις εξαγωγές ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Πολλοί καταπιεζόμενοι λαοί εξαρτώνται από το σιτάρι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Νιγηρία, το Σουδάν, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, η Ινδονησία και πολλές άλλες προμηθεύονται το περισσότερο από το σιτάρι τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Ο αποκλεισμός στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία δεν είναι ο μόνος λόγος για την παγκόσμια έλλειψη σιταριού. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ με τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας, μπλόκαραν την παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι εξίσου υπεύθυνοι για την αυξανόμενη πείνα.

Μετάφραση από άρθρο της 22ης Μαΐου 2022 στο DEM VOLKE DIENEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου