Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ένα λιμάνι… Δύο κόσμοι. Οι εργάτες αγωνίζονται

Οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, στις προβλήτες 2 και 3, συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα, με το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ απέναντι στο κινέζικο μονοπώλιο της COSCO και των εργολάβων της D-PORT, όχι φυσικά από κάποιο «καπρίτσιο». Αναγκασμένοι να πουλούν την εργατική τους δύναμη δίνουν εδώ και χρόνια έναν δίκαιο αγώνα για τα αυτονόητα: ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, υπογραφή ΣΣΕ, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τόσο απλά.

Τώρα ο απεργιακός τους αγώνας συνεχίζεται με αφορμή, μετά και το εργοδοτικό έγκλημα με θύμα τον Δ. Δαγκλή, το σακάτεμα ενός ακόμα συναδέλφου τους που έπεσε από 12 μέτρα ύψος όταν υποχώρησαν τα σαπισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου.

Σήμερα, μια μέρα πριν την 1η Μάη, μέρα ταξικής μνήμης και αγώνα για την εργατική τάξη, μια εικόνα στο λιμάνι κάνει «ιδιαίτερη εντύπωση». Από τα χαράματα όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός βρισκόταν απέναντι στους εργάτες. Μπλε, χακί, κουκουλοφόροι, κρανοφόροι. ΜΑΤ, Μονάδες υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού, ΥΜΕΤ, κλούβες, αύρα. Η δουλειά τους να μεταφέρουν μέσα στο λιμάνι λιγοστούς απεργοσπάστες (τσιράκια και φοβισμένους) και να τρομοκρατήσουν τους απεργούς εργάτες.

Για την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό ο αγώνας των λιμενεργατών είναι φωτεινό παράδειγμα. Με όπλα την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη οι εργάτες στο λιμάνι θα νικήσουν κόντρα σε κατασταλτικούς, δικαστικούς, διασπαστικούς μηχανισμούς.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών

Ζήτω η εργατική 1Μαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου