Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

«Brand Ελλάδα»

Και ξαφνικά από χώρα ενός λαού, γινόμαστε ένα brand. Τι μας λέει λοιπόν σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Τουρισμού; Γνωστός για τις επιτυχίες του και στα δύο αυτά πόστα, για τα κροκοδείλια δάκρυά του στις εποχές κατάρρευσης των δημοσίων νοσοκομείων με την πανδημία. Έπειτα από τη σκληρή δουλειά του καθημερινού θεάτρου και παραστάσεων στα κανάλια τού δώσανε μετάθεση να χαλαρώσει στο υπουργείο τουρισμού… Δηλώνει λοιπόν… την ανάγκη να διαφυλαχτεί το «Brand Ελλάδα» που έφτιαξε η χώρα στο εξωτερικό με τη φετινή επιτυχία στον τουρισμό.

Δεν θα σταθώ να σχολιάσω ποιανού επιτυχία και με τι όρους για τον εργαζόμενο κόσμο που δούλεψε… Πάμε παρακάτω! Παραθέτω μια απλή εξήγηση του όρου «brand» και ποιος άλλος θα το εξηγήσει καλύτερα πέρα από τον αμερικανικό σύνδεσμο μάρκετινγκ!

Ορίζει το brand ως εξής: Ένα όνομα, ένας όρος, ένα σχέδιο, ένα σύμβολο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο ταυτίζεται με το προϊόν ή την υπηρεσία ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπου και το διαφοροποιεί από τα άλλα της αγοράς.

Άρα για τον υπουργό τουρισμού η Ελλάδα δεν είναι χώρα, αλλά κάτι ανάμεσα σε προϊόν-υπηρεσία και ο λαός της πωλείται και αγοράζεται όπως και κάθε brand, γιατί όλοι εμείς πάμε πακέτο με το brand Ελλάδα. Αυτός λοιπόν ο μεγάλος πατριώτης Κικίλιας έχει το θράσος να μετατρέψει έναν ολόκληρο λαό με υπόσταση, ιστορία, παράδοση, κουλτούρα, αγώνες και πολλά-πολλά άλλα σε ένα σύγχρονο τουριστικό brand…

Τα λόγια δεν αρκούν πια για το θράσος των νεοφιλελευθέρων, την ακατάληπτη μανία τους να εμπορευματοποιούν τα πάντα. Αλλά τι να περιμένει κανένας από τη σπορά του καπιταλισμού, θεριεύουν τα πιο ανεπαρκή πλάσματα για να πατήσουν κάθε τι που μπορεί να πλέξει το νήμα του να λέγεται κανείς Άνθρωπος, αγωνιστής, δίκαιος. Brand και στα μούτρα σου αγαπητέ Κικίλια! Είμαστε άνθρωποι και όχι εμπορεύματα, κρατάμε ακόμα αξίες άγνωστες για σένα.

Την επόμενη φορά πες μας πώς όταν έρχονται οι τουρίστες και μας κοιτάνε στα δόντια πού να φοράμε τις ταμπέλες με τις τιμές… Ονειρεύεστε σκλαβοπάζαρα, ονειρεύομαι Κομμουνισμό.

Μια υπάλληλος στον τουριστικό τομέα που έζησε ήδη αυτό που αποκαλεί ο Κικίλιας… brand Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου