Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση από το εργοστάσιο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Α.Ε.

Μετά και τον αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό «Νόμο Χατζηδάκη» που μαζί με όλα τα προηγούμενα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, παρατηρούμε έναν μηχανισμό απολύσεων από τα αφεντικά σε όλους τους κλάδους. Ξέρουν πολύ καλά ότι τους έχουν λυθεί τα χέρια και θέλουν σιγή νεκροταφείου με εργαζόμενους που θα σκύβουν το κεφάλι.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ανακοίνωση από την Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας για απόλυση εργαζομένου από την «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Α.Ε.», συνοδευόμενη από εργοδοτική αλητεία και τραμπουκισμό.

***

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ!

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Καταγγέλλουμε την αδίστακτη και αυταρχική συμπεριφορά της εργοδοσίας στο εργοστάσιο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Α.Ε, η οποία το Σάββατο 17/12 απέλυσε ένα συνάδελφο, αφού πρώτα σήκωσε τα ξερά της πάνω του. Το «έγκλημα» του συνάδελφου ήταν πως δεν άκουσε μέσα στην φασαρία των μηχανών παραγωγής, τον εργοδότη που τον καλούσε να του φέρει κάποια υλικά. Βέβαια ο συνάδελφος μόλις αντιλήφθηκε τι του ζητούσε ο εργοδότης, έσπευσε να το φέρει δίχως καθυστέρηση. Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για τον εργοδότη, ο οποίος ξέσπασε με φωνές, σπρωξιές και χειροδικίες στο συνάδελφο, πιάνοντας τον μάλιστα από το λαιμό, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπολοίπων συναδέλφων του. Μάλιστα δεν έφταναν αυτά, εργοδότης εξευτέλισε τον συνάδελφο, αφού του έβγαλε την μπλούζα με το λογότυπο της εταιρείας και τον άφησε να φύγει ημίγυμνος.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι γνωστό από καιρό πως η εταιρεία έχει δημιουργήσει εργαζόμενους2ταχυτήτων μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, βάζοντας απέναντι Έλληνες και μετανάστες εργάτες, αφού η λογική διαίρει και βασίλευε, την βολεύει για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της απρόσκοπτα, οξύνοντας την εκμετάλλευση των εργατών.

Μιλάμε για μια εταιρεία η οποία το προηγούμενο διάστημα έκανε επεκτάσεις σε αποθήκες, γραμμές παραγωγής, αύξησε τα κέρδη της, προχώρησε σε προσλήψεις εργαζομένων. Όλα αυτά όμως δεν έγιναν με το «Σταυρό στο χέρι», μέσα από την «υγιή επιχειρηματικότητα». Έγιναν από το πραγματικό ξεζούμισμα των συναδέλφων, με ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της καραντίνας με συρροές κρουσμάτων και ανακάτεμα στις βάρδιες, για να μη σταματάει η παραγωγή, την ώρα που ρίσκαρε την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ιδιαίτερα οι μετανάστες εργάτες στον ΠΑΛΑΜΗΔΗ ΑΕ «χαίρουν ξεχωριστής συμπεριφοράς». Αφού για μεγάλο διάστημα αρνιόταν κατηγορηματικά να τους πληρώσει υπερωρίες και προσαυξήσεις, δεν τους έδινε καν εξοφλητικά, ο «καλός εργοδότης» βάφτισε αύξηση τις περισσότερες ημέρες δουλειά, με λιγότερα ρεπό. Και όταν ερχόταν η ώρα κάποιος εργάτης να ζητήσει τα δεδουλευμένα ή έβλεπε την πόρτα του εργοστασίου, ή γινόταν αποδέκτης διαχωρισμών (όπως το γεγονός ότι σε όσους δεν ήταν «καλά παιδιά» με βάση όσα ήθελε η εταιρεία, αρνιόταν να τους δώσει διατακτικές σίτισης). Όλα αυτά πάντα, ακόμα και σήμερα συνοδεύονται με βρισιές και φωνές από εργοδοσία και προϊσταμένους, έτσι ώστε το κλίμα να είναι συγκεκριμένο, τρομοκρατικό, εντατικό και πιεστικό, για να μην διανοείται κανείς να σηκώσει κεφάλι.

Είναι γνωστή η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού, που κατά καιρούς υιοθετείται από τους εργοδότες, προκειμένου να μη σηκώσουν οι εργαζόμενοι κεφάλι. Όσο οι δυσκολίες για το μεροκάματο και την καθημερινότητα μεγαλώνουν, όσο η ακρίβεια φουντώνει και τσακίζει το εισόδημα μας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να μην κουνιέται φύλλο μέσα στα εργοστάσια και όλοι να δουλεύουν σαν καλοκουρδιμένα γρανάζια, για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη τους. Μπροστά σε αυτά τα κέρδη θυσιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή μας, αφού κυριολεκτικά αδιαφορούν για το πως εμείς επιβιώνουμε.

Όμως η εργοδοσία φοβάται ένα πράγμα, τον οργανωμένο εργάτη, που συλλογικά παλεύει και διεκδικεί. Γνωρίζουν καλά οι καπιταλιστές ότι όταν οι εργάτες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, είναι δύσκολο να τους χτυπήσουν, να τους τρομοκρατήσουν. Το σωματείο μας έχει πείρα από μεγάλες μάχες και αγώνες που έχει δώσει, με σημαντικές νίκες και δεν είναι μόνο του. Έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη πολλών άλλων σωματείων που παλεύουν με τον ίδιο προσανατολισμό, για την προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Δηλώνουμε λοιπόν πως τίποτα δεν μας τρομοκρατεί, πως στην πράξη θα σπάσουμε το φόβο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας, για να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

Ως εδώ! Δηλώνουμε καθαρά ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει! Οι εργαζόμενοι οργανωμένοι στο σωματείο μας, απαιτούμε:

1. Να ανακληθεί η τρομοκρατική-εκδικητική απόλυση

2. Με ευθύνη της εταιρείας να εξαλειφθούν οι αυταρχικές συμπεριφορές στελεχών. Να ζητήσει άμεσα συγγνώμη ο φυσικός αυτουργός.

3. Να καταβάλλονται όλες οι μόνιμες προσαυξήσεις στην ώρα τους, να δίνονται μηνιαία εξοφλητικά.

4. Να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση του σωματείου.

5. Να οριστεί άμεσα συνάντηση με τη Διοίκηση του σωματείου.

Αν η εταιρεία αρνηθεί να υλοποιήσει τα αιτήματα μας, να ξέρει ότι θα βρει τείχος μπροστά της! Η οργανωμένη αντίσταση με όλα τα συλλογικά μέσα, η αλληλεγγύη είναι η δύναμη των εργαζομένων. Επιφυλασσόμαστε για την αξιοποίηση όλων των πρόσφορων τρόπων και μέσων, όλων επίσης εκείνων των σχετικών θεσμικών οργάνων προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα στοιχειώδη.

Μπροστά στη βαρβαρότητα, στον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ο αγώνας είναι μονόδρομος. Ας γίνει λοιπόν κατανοητό προς κάθε μεριά ότι την επόμενη φορά που θα τολμήσει κάποιος να σηκώσει χέρι σε εργαζόμενο, που θα προσπαθήσει να βάλει στο χέρι σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, θα λάβει την αντίστοιχη απάντηση.

Οι εργαζόμενοι στον ΠΑΛΑΜΗΔΗ δεν είναι μόνοι!

19/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου