Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Για την περίπτωση των δύο απολυμένων από ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβους

Η Πρωτοβουλία «εργολαβικών» εργαζομένων για την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ δημιουργήθηκε το 2016. Γεννήθηκε από την ανάγκη για ζύμωση και επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων, σε μια δουλειά όπου ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβοι δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς βαθιάς εκμετάλλευσης. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια έσπαγαν τη ΔΕΗ σε κομμάτια και αυτά τα κομμάτια τα δίνουν λίγο-λίγο τροφή στα ξένα μονοπώλια. Ο ΔΕΔΔΗΕ πρόσφατα πέρασε κατά 49% στο αυστραλιανό fund «Macquarie». Σαν πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης οι εργολάβοι, ως σύγχρονοι δουλέμποροι, έμπαιναν χρόνια τώρα στο παιχνίδι για να φάνε και αυτοί μερίδιο από την πίτα, πετσοκόβοντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Πρωτοβουλία κατάφερε αυτά τα χρόνια να ανοίξει κουβέντες, να συσπειρώσει συναδέλφους, να γνωστοποιήσει περιστατικά που αφορούσαν και συγκεκριμένα την εργασία της καταμέτρησης αλλά και τον κλάδο της ενέργειας συνολικά, όπως όταν εργολάβος επιτέθηκε μέσα στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Χαλκίδας σε εργαζόμενους καταμετρητές γιατί ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους (Απρίλιος 2017). Τον Απρίλη του 2021 η Πρωτοβουλία προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων με αφορμή τους 3 νεκρούς «εργολαβικούς» εργάτες στην Εύβοια. Αναρτήθηκε πανό έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ Αθήνας και πετάχτηκαν τρικάκια σε αρκετά πρακτορεία με σύνθημα: όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών.

Τα παραπάνω γράφονται γιατί στις 8 Νοέμβρη (μια μέρα πριν την πανεργατική απεργία) γνωστοποιήθηκε σε δύο εργαζόμενους καταμετρητές απόλυση από τον εργολάβο Γκανά Κωνσταντίνο (αφού είχε προηγηθεί από τις 3/11 απόφαση από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου τους απέβαλε από όλα τα πρακτορεία της Αττικής!). Οι πλέον απολυμένοι εργάζονταν πάνω από δέκα χρόνια ως καταμετρητές, είναι μέλη της Πρωτοβουλίας, αλλά και μέλη του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας (εκ των οποίων ο ένας εκλεγμένος στο ΔΣ).

Πριν γράψουμε το ακριβές χρονικό της απόλυσης θα αναφερθούμε εν τάχει σε αυτό που γινόταν τα τελευταία χρόνια με «πρωτεργάτες» τους δύο εργαζόμενους. Η κατάσταση στην καταμέτρηση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Μιλάμε για πληρωμή με το «κομμάτι», πετσοκομμένα ένσημα (τρίωρα, τετράωρα, ανάλογα τις περιοχές), απλήρωτα «δώρα» και επιδόματα, εργαζόμενοι όταν αρρώσταιναν ή έπαιρναν άδεια δεν πληρωνόντουσαν.

Οι δύο εργαζόμενοι συνάδελφοι άνοιγαν συνεχώς συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ερχόντουσαν σε επαφή με συναδέλφους από όσες περισσότερες περιοχές μπορούσαν. Ήταν δραστήριοι για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και δεν κάθισαν στα αυγά τους όπως θα θελαν οι εργολάβοι και τα τσιράκια τους.

Με όπλο τους το σωματείο, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, επικοινώνησαν με τον ΔΕΔΔΗΕ για να θίξουν όλα αυτά τα ζητήματα, ο οποίος όμως κώφευε. Τελικά, στις 16 Γενάρη του 2020, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στην οποία παρεβρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου, του Υπουργείου, και του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ την επόμενη μέρα το Σωματείο βρέθηκε με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Αναστάσιο παρόντα. Εκεί δόθηκαν υποσχέσεις από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ πως θα αλλάξουν οι όροι της σύμβασης μεταξύ εργολάβων και ΔΕΔΔΗΕ και πως οι εργαζόμενοι πλέον θα δουλεύουν 5μερο, οχτάωρο… Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Ιούνη του 2022 για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αυτό που είχε υποσχεθεί ο ΔΕΔΔΗΕ από τον Γενάρη του 2020.

Φυσικά το σύστημα της εργολαβοποίησης δεν θα μπορούσε να το αγγίξει κανένα υπουργείο. Το σύστημα αυτό θέλει τους εργολαβικούς εργαζόμενους να μεταφέρονται από εταιρεία σε εταιρεία, να τους αλλάζουν τις συμβάσεις ανάλογα πώς συμφέρει τους εργολάβους, χάνοντας προϋπηρεσία και δικαιώματα. Μιλάμε για ένα σύστημα στυγνής εκμετάλλευσης και εργασίας χωρίς δικαιώματα που αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπακούν σε κάθε παρανομία με τον φόβο της απόλυσης. Από την πλευρά των εργολάβων ο νόμος που βασιλεύει συμπυκνώνεται στα παρακάτω λόγια: «Έτσι έχει εδώ το πράμα αν δεν θες αλλού»…

Πάτημα για την εκδικητική απόλυση του ενός εργαζόμενου ήταν η χρήση κινητού - που έχει επιβληθεί από τους εργοδότες ως αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς - όσο για τον δεύτερο, επειδή, ενώ είχε τελειώσει την εργασία του… βρέθηκε στο πόστο του συναδέλφου του! Να μη ξεχνάμε πως πρόκειται για εξωτερική εργασία με καθημερινό ποδαρόδρομο και ένα συνεχές «μπες-βγες» μετρώντας ρολόγια. Αυτή η εργασιακή συνθήκη σε φέρνει απέναντι σε κάθε είδους δυσκολίες και απρόοπτα της καθημερινότητας με πιο διαδεδομένη αυτή των εξακριβώσεων από αστυνομικούς αλλά και από διαχειριστές πολυκατοικιών κ.α.

Οι δύο εργαζόμενοι ενημέρωσαν από την πρώτη στιγμή την εργολαβική εταιρεία και τον ΔΕΔΔΗΕ για το συμβάν και τις επόμενες μέρες ήταν κανονικά στο πόστο τους χωρίς καμία νύξη για οποιαδήποτε συνέχεια.

Στις 24/10, δώδεκα μέρες μετά το συμβάν, οι εργαζόμενοι έλαβαν από τον ΔΕΔΔΗΕ Καλλιθέας κλήτευση με τίτλο «κλήση μάρτυρα σε Επιτροπή Διερεύνησης». Παρά το γεγονός πώς οι εργαζόμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι από καμία σύμβαση (δεν υπάρχει μισθωτή σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον ΔΕΔΔΗΕ), οι δύο εργαζόμενοι επέλεξαν να παρευρεθούν με σκοπό να περιγράψουν το περιστατικό. Η συζήτηση έγινε σε ένα δήθεν φιλικό κλίμα από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ και χωρίς να ειπωθεί τίποτα το «μεμπτό» για αυτούς.

Και εκεί που φάνηκε να δίνεται ένα τέλος, στις 3 Νοέμβρη, ο ΔΕΔΔΗΕ Καλλιθέας με την υπογραφή της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Λ. Πλατή κοινοποιεί στον εργολάβο το παρακάτω:

«… Καλείστε όπως απομακρύνετε από σήμερα τους υπαλλήλους σας Κ.Α. και Τ.Σ. από την εργολαβία καταμέτρησης… Σας καλούμε να τους αντικαταστήσετε άμεσα…».

Από εκεί και πέρα ξεκινάει φυσικά το γαϊτανάκι της ανεργίας αλλά και της κοροϊδίας ουσιαστικά των δύο εργαζομένων. Φαίνεται στην πράξη τι εστί εργολαβοποίηση. Ο εργολάβος δήθεν δεν θέλει να τους απολύσει αλλά δέχεται «άνωθεν πιέσεις», δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ο ΔΕΔΔΗΕ από την άλλη δεν απολύει, αυτός που απολύει και ευθύνεται για το πέταμα στην ανεργία των συναδέλφων είναι ο εργολάβος. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίνεται στους εργαζόμενους που ζητάνε την αιτιολόγηση της «απομάκρυνσης». Τα «αλάνθαστα» αφεντικά αποφάσισαν και λόγο δε δίνουν. Δύο ενοχλητικοί εργαζόμενοι εκτός εργασίας…

Στη μοναδική επαφή (τηλεφωνική) που είχε το Σωματείο με τη διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ ειπώθηκε πως η υπόθεση έχει πάει πλέον στο νομικό τμήμα και έδωσε «φιλική συμβουλή» να βρουν οι απολυμένοι έναν καλό δικηγόρο! Υποθέτουμε πώς κάτι παραπάνω γνωρίζουν και δεν μας το λένε… Και φυσικά πως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έκανε καμία απόλυση. Γνωρίζουν πρώτα οι ίδιοι τι εστί εργολαβοποίηση, ξέρουν πως στην ουσία, την απόλυση την κάνει ο εργολάβος. Τον πληρώνουν και για αυτό.

Όλο αυτό το διάστημα ενημερωνόμαστε από συναδέλφους πως στο πρακτορείο Καλλιθέας του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται νέοι συνάδελφοι με μισά ένσημα και πως ο τρόπος πληρωμής διαφέρει από συνάδελφο σε συνάδελφο. Ρωτάμε: Οι αντικαταστάτες που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ για τους δύο απολυμένους με ποιους όρους εργάζονται και ασφαλίζονται;

Όλα αυτά είναι η εφαρμογή της ταξικής και πολιτικής επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι. Τα αφεντικά πατώντας σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, με τελευταίο το νόμο Χατζηδάκη, θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Ο νόμος Χατζηδάκη, πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων, έβαλε ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Σήμερα, σύμφωνα με τους νόμους του κεφαλαίου, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται καν στην αιτιολόγηση της καταγγελίας της σύμβασης (απόλυση) και εάν ακόμα ένας εργαζόμενος «τρέξει» την υπόθεση, το αφεντικό δεν υποχρεώνεται καν σε επαναπρόσληψη. Αυτό το γνωρίζουν καλά τα αφεντικά!

Αν κοιτάξει κάποιος την εργατική ειδησεογραφία του τελευταίου διαστήματος, θα δει δεκάδες περιπτώσεις συνδικαλιστών/τριών και πρωτοπόρων εργαζομένων που απολύονται. Είτε με αφορμές, είτε χωρίς αυτές. Με διάφορες δικαιολογίες ή και χωρίς, πατώντας τα αφεντικά σε κάποιο λάθος ή και όχι, γιατί ξέρουν ότι τα χέρια τους είναι λυμένα.

Γι’ αυτό και δεν αρκεί να μένουμε σε μια στείρα συνθηματολογία, γενικότητες και ταξικές κορώνες χωρίς γείωση στους χώρους δουλειάς. Σε δύσκολες περιόδους σαν τη σημερινή, όπου η εργατική τάξη βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία, πρέπει να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία και να τη μετατρέπουμε σε ταξική αντιπαράθεση. Το σύνθημα «το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά», για να γίνει πράξη, θέλει σχέδιο και δράση, ταξικό ελιγμό σε κάθε περίπτωση και κυρίως ρηξιακή-ταξική θέση.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Πρωτοβουλία «εργολαβικών» εργαζομένων για την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ / Συνέλευση αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου