Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Επίδομα καταστολής

Η υπερψήφιση στη Βουλή των εξακοσίων ευρώ επίδομα στους μπάτσους, σε μια περίοδο έντονης καταστολής και βίας, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Και βοηθά στη ζύμωση θεωρούμε ώστε να βγουν συμπεράσματα πρώτα και κύρια από την εργατική τάξη και φυσικά από τα λαϊκά στρώματα. Γιατί οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να μάθουν να «διαβάζουν» πολιτικά τις κινήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων ειδικά σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης και καπιταλιστικής κρίσης… Και να βλέπουν κατάματα τα κομπρεμί μέσα στη Βουλή.

Οι μπάτσοι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει κόκκινο πανί, όχι άδικα, από ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας (υποθέσεις trafficking, βιασμός στο ΑΤ Ομόνοιας κ.α.) και με τελευταία εγκληματική ενέργεια τη δολοφονία του νεαρού Ρομά Κ. Φραγκούλη. Φοιτητές/τριες-εργάτες/τριες-συνταξιούχοι-και εργαζόμενοι/ες έχουν δεχτεί τις γκλοπιές και τα δακρυγόνα από τα σώματα ασφαλείας του αστικού κράτους.

Από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των αγώνων της η απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ να στηρίξει το 600αρι των μπάτσων ήρθε ως πρόκληση, τη στιγμή που η ζωή των εργατών είναι άθλια. Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης δεν τρέφει συναισθήματα συμπάθειας για τους μπάτσους και τα σώματα ασφαλείας.

Βγήκαν διάφοροι να μας πουν πάλι για τους «υπεραριστερούς» και «αριστεριστές» μα ανταπαντάμε ας πάνε σε ένα σωματείο ή μια απεργιακή συγκέντρωση και ας ρωτήσουν τη γνώμη των εργαζομένων για τους μπάτσους και τις «περιποιήσεις» τους…

Στη βίαιη καπιταλιστική αναδιάρθρωση και στα μνημόνια της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας όταν η εργατική τάξη αμυνόταν και διεκδικούσε την μάτωσαν κυριολεκτικά οι μπάτσοι. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεξιών και αριστερών έστελναν τα ΜΑΤ και τους Δελτάδες να πετσοκόψουν τους απείθαρχους. Ματοκύλισαν όλα τα μαζικά συλλαλητήρια 2010-12 αλλά και μετά. Η εργατική τάξη και οι πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες αυτής της τάξης δεν πρέπει και έχουν καθήκον να μη ξεχνάν τη βία που δέχτηκαν για να υποταχτούν στο καπιταλιστικό σφαγείο. Και γι αυτό η οργανωμένη εργατική τάξη της χώρας στραβομουτσούνιασε όταν οι αριστεροί βουλευτές υπερψήφισαν το επίδομα αυτό. 

Ας πάνε να ρωτήσουν τις καθαρίστριες που τις έδερναν οι μπάτσοι στο υπουργείο Οικονομικών, ας ρωτήσουν τους δαρμένους απολυμένους χαλυβουργούς, ας ρωτήσουν τους εκατοντάδες courier delivery της e-food που τους έφραξαν το δρόμο οι μπάτσοι και κουνούσαν προκλητικά τα γκλόπ και τις φισούνες, ας ρωτήσουν τους εργάτες της ζώνης που έχουν δει ματωμένα τα κεφάλια των συναδέλφων τους από τα γκλόπ, ας ρωτήσουν τους απολυμένους της LEDRA Hotel, ας ρωτήσουν τους απεργούς της Μαλαματίνα, ας ρωτήσουν τους απεργούς του ΜΕΤΡΟ στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια για τη βία των μπάτσων (ΜΑΤ-ΥΜΕΤ-ΕΚΑΜ) όταν τους επιστρατεύσανε, ας ρωτήσουν τους οικοδόμους και τους μεταλλεργάτες που τους χτύπησαν με λύσσα στη Σταδίου οι Δελτάδες το Μάρτη του 2014, ας ρωτήσουν τους εμποροϋπαλλήλους που χτυπήθηκαν στην Ερμού από τα ΜΑΤ για την Κυριακάτικη αργία (φωτό) και έξω από το βιβλιοπωλείο του Ιανού. Ας ρωτήσουν τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, ας ρωτήσουν τους προλετάριους που χτυπήθηκαν από τα σώματα ασφαλείας όταν πάλευαν για μισθούς-απολύσεις-συλλογικές συμβάσεις-εργατικά «ατυχήματα» και έτρωγαν κλωτσιές, μπουνιές και χημικά… Να μην μιλήσουμε για την προλεταριακή νεολαία του ταξικού κινήματος που σε κάθε της απόπειρα να σταθεί στο δρόμο και να διαδηλώσει έξω από τη «νομιμότητα» του αστικού κράτους δερνόταν και τσακιζόταν. 

Αυτός ο μηχανισμός βίας υπάρχει για να καταστέλλει το αγωνιζόμενο προλεταριάτο. Οι εργάτες αυτό το ξέρουν καλά, γι αυτό και ξενέρωσαν ακόμα και οι ψηφοφόροι των αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ένα μικρό παράδειγμα: Οι καθαρίστριες σχολείων (με τη σύμβαση της οκτάμηνης  κοινωφελούς εργασίας) παίρνουν για μισθό 614 ευρώ καθαρά (χωρίς Χριστούγεννα, Πάσχα, μπόνους, υπερωρίες) και δουλεύουν σε μια βαριά και εξαντλητική δουλειά, δεν ξύνονται με φρεντάκια στην Χαριλάου Τρικούπη κορδωμένοι κλαρινογαμπροί… όπως τα ΜΑΤ. Ας βγουν να πείσουν το κακοπληρωμένο προλεταριάτο για την αναγκαιότητα ψήφισης από την αριστερά του κοινοβουλίου του επιδόματος αυτού.

Η εργατική τάξη εννοείται ότι στραβομουτσούνιασε με αυτή την υλική στήριξη στους μπάτσους την ίδια ώρα που βλέπει το δικό της μισθό βαλτωμένο και τα δικαιώματά της να έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης… Και όταν βγει να τα διεκδικήσει ξέρει πως απέναντί της θα χει τους καλοζωισμένους μασίστες των σωμάτων ασφαλείας…

Έχουμε ξαναγράψει ότι λόγια και πράξεις μόνο όταν είναι σε σύμπλευση μπορούν να πείσουν και τις μάζες… Η δική μας γραμμή είναι αυτή. Δεν διεκδικούμε καμία ψήφο, δεν βλέπουμε το προλεταριάτο ως δεξαμενή ψήφων αλλά ως τάξη που χρειάζεται να οργανωθεί και να ανατρέψει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Οι ψηφίσαντες λοιπόν έχουν το πρόβλημα απέναντι στην ανήσυχη εργατική τάξη που δε τρώει κουτόχορτο και όχι όσοι επιμένουν να λένε τα σύκα-σύκα…

ΥΓ.1 Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν «διαχώρισαν» τη θέση τους από την οικονομική στήριξη των σωμάτων ασφαλείας, είναι για γέλια και θλιβεροί. Επί αντιλαϊκού μνημονίου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί δεν διαχώρισαν τη θέση τους; Το παιχνίδι του «καλού κακού μπάτσου» για να πλασαριστούν εκλογικά στις εργατολαϊκές μάζες που θα τους ρωτάνε για τα χαΐρια τους καλύτερα να το κόψουν…

ΥΓ.2 Το μικροαστικό χίπστερ ΜΕΡΑ 25 καταψήφισε δήθεν ως αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (οι νεολαίοι λένε κλάιν σε κάτι τέτοια)… Αυτοί καταγγέλλουν τη βία από όπου και αν προέρχεται ως μικροαστοί δημοκράτες οπότε σου λέει μη πάρουν οι μπάτσοι μόνο λεφτά…

ΥΓ.3 Για όλους τους συντρόφους/ισσες και φίλους/ες κομμουνιστές/στριες θα προτείνουμε ξανά και ξανά για μελέτη τα έργα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου