Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Tο καπιταλιστικό κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές

Αυτό το άρθρο θα το ξεκινήσουμε επιλέγοντας δύο δηλώσεις υπουργών της ΝΔ (από τις εκατοντάδες αντίστοιχες) που έδειξαν την κυνικότητα των διαχειριστών του ελληνικού καπιταλισμού και της κερδοφορίας του Kεφαλαίου σε συνθήκες πανδημίας (επιμένουμε να μη ξεχνάμε σε πείσμα όλων όσων ξέχασαν τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας) και θα καταλήξουμε σε μια δήλωση, από τις συγκλονιστικές, που πολλοί και πολλές έπεσαν από τα σύννεφα με την ωμότητα ενός εκπροσώπου του αστικού κόσμου για το έγκλημα στα Τέμπη. Για μας υπάρχει μια γραμμή που ενώνει την πολιτική τους και δεν είναι ασύνδετη, όπως προσπαθεί να παρουσιαστεί…

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό το 2022. Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θέλουν να παρατείνουν την τουριστική περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο» […] «Μετά από την τεράστια παγκόσμια κρίση της δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να ταξιδέψουν, να απολαύσουν τις διακοπές τους, να ξοδέψουν χρήματα. Και νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην pole position».

Κικίλιας Φλεβάρης 2022

Γράφαμε:

«Τρίτη σεζόν και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας προχωρά δυναμικά αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας τους εργαζόμενους, που πλέον έχοντας πιεί μονορούφι το θανατηφόρο κοκτέιλ που λέγεται διαχείριση της πανδημίας σκύβουν υποτακτικά και “ξανά προς τη δόξα τραβάν”.

Η έκθεση των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην πανδημία είναι ζήτημα που δυστυχώς η οργανωμένη τάξη δεν κατάφερε να σηκώσει με όρους πάλης. Οι ελάχιστες φωνές που τράβηξαν προλεταριακή-ταξική γραμμή (και όχι γενικόλογη και αεριτζίδικη) λύγισαν στο φορτίο του «επαναστατικού» μικροαστισμού που ενίσχυσε με κάθε τρόπο το κίνημα των αρνητών της πανδημίας και της κυβερνητικής- μιντιακής προπαγάνδας.

Έχουν κάθε δικαίωμα να καμαρώνουν οι αστοί. Παίξανε ζάρια εις βάρος της υγείας του λαού. Η τσιμουδιά ήταν η απάντηση. Το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» είναι το τουριστικό μότο της εθνικής ενότητας και συμφέρει τον ελληνικό καπιταλισμό».

[…] Όταν πουλάς τουρισμό και είσαι ο πρωθυπουργός μίας χώρας, πρέπει να πουλάς προς τα έξω, προς τους πιθανούς σου πελάτες, πως είσαι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Και πράγματι και αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού και όλη η στρατηγική μας  είχε αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι δούλεψαν στην Ελλάδα κάνανε τζίρο και πήγανε καλά [...]

Γεωργιάδης συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, Δεκέμβρης 2021

Γράφαμε μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός είναι αποκαλυπτικός ως προς την κυνικότητά του (οι άσχημοι ταξικοί συσχετισμοί του το επιτρέπουν, όπως και το διευρυμένο κύμα των αρνητών της ίδιας της πανδημίας στις γραμμές των «από κάτω») και λέει ανοικτά και με όλους τους τρόπους ότι ο σκοπός είναι να ζήσουν οι επιχειρήσεις και η καπιταλιστική κερδοφορία με κάθε τίμημα. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για την ανοικτή αγορά. Ενώ παραδέχεται ότι πουλούσανε παραμύθια περί ασφαλούς υγειονομικά χώρας μόνο και μόνο για να μην τσαλακώσουν την εικόνα της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Με συνέπεια προχωράνε προς την υλοποίηση της ταξικής στρατηγικής τους που λέει: «όποιος τα καταφέρει»… Φώναζε η οργανωμένη εργατική τάξη την περίοδο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, πριν την πανδημία: «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Αυτό το σύνθημα είναι διπλά επίκαιρο σήμερα που η εργατική τάξη, με το πιστόλι στον κρόταφο, παράγει υπεραξία και πουλά την εργατική της δύναμη σε συνθήκες θανατηφόρας πανδημίας».

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη λέει ο υπουργός Γεωργιάδης στο «Βlue sky», στις 8/3/23:

«Είσαι ο υπουργός Μεταφορών, μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις «ναι, έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στα τρένα»;». Όταν έλαβε την απάντηση «βεβαίως», είπε: «Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει άνθρωπος…».

Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του δήλωσε: «Είναι πιθανό ο υπουργός να σκέφτηκε, είναι πιθανό, αν εγώ ως υπουργός Μεταφορών βγω να πω ότι έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στα τρένα, αύριο δεν θα κυκλοφορούν τρένα στην Ελλάδα».

Μία δήλωση που κόβει την ανάσα. Μια δήλωση που βγήκε αβίαστα από έναν άνθρωπο που στελεχώνει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και των καπιταλιστικών συμφερόντων. Το κέρδος να βγαίνει για την κεφαλαιοκρατία και λέγε και ψέματα, βασικά λέγε κυρίως ψέματα ή «κρύβε λόγια»… Όμως αυτή η κυνικότητα έχει μια «προίκα» από πίσω της που λέγεται 35 χιλιάδες νεκροί συμπολίτες μας. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν είναι ασύνδετο με την εγκληματική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας…

Από τη στιγμή που τα κέρδη είναι ο σκοπός του συστήματος όλα επιτρέπονται «από τους πάνω». Όταν κατάφεραν να «βγουν λάδι» χωρίς μαχητικές διαδηλώσεις για τους νεκρούς μας, για το ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ και για το ρίξιμο του προλεταριάτου στην παραγωγή, σε συνθήκες θανατηφόρου ιού θεώρησαν ότι «όλα επιτρέπονται». Το λέγαμε (δυστυχώς μόνοι), το λέμε και θα το λέμε.

Όσοι και όσες οργίζονται σήμερα και δικαίως για τα Τέμπη πρέπει να το δουν όχι ως μεμονωμένο γεγονός αλλά ως μια αλληλουχία γεγονότων με θύματα τα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να το δουν όχι με γνώμονα το παραβάν των αστικών εκλογών και αυταπατών αλλά με τη ματιά της ταξικής πάλης και της ταξικής πολιτικής οργάνωσης που θα παλέψει για την ανατροπή και όχι για τη ψευτομεταρρύθμιση ενός σάπιου συστήματος.

Διαβάστε ακόμα:

Ένοχοι ο καπιταλισμός και η υποτέλεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου