Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Για τα αφεντικά του τουρισμού- εστίασης και μεγαλοξενοδόχους ρεκόρ κερδών και για τους εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό ανέχεια και ξύλο

Όλοι/ες την Tετάρτη 08/03 συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία

Την Τετάρτη 22/02, που μας πέρασε, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό είχαν προγραμματισμένη στάση εργασίας και κινητοποίηση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Τι ζητούσαν και τι διεκδικούν δηλαδή εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι/ες σε εστιατόρια, καφέ, catering, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία ,διανομείς; Διεκδικούν να εφαρμοστεί επιτέλους στην εργασιακή ζούγκλα της εστίασης συλλογική σύμβαση εργασίας για να μην είναι δηλαδή το μεροκάματο, το ένσημο, το ωράριο έρμαια στις άγριες ορέξεις του κάθε εργοδότη. Ποια ήταν η απάντηση  και η υποδοχή που περίμενε την κινητοποίηση λοιπόν έξω από το Υπουργείο Εργασίας; Ξύλο, φυσουνιές με χημικά και δακρυγόνα, ανοιγμένα κεφάλια από γκλομπ και συλλήψεις…

Η πραγματικότητα για όποιον/α δουλεύει στον επισιτισμό είναι γνωστή: τα ένσημα που κολλάνε οι εργοδότες είναι ελάχιστα ή καθόλου, η καταβολή των δώρων και αδειών είναι απαγορευμένες λέξεις, το ποσό του μεροκάματου- μισθού το διαπραγματεύεται το αφεντικό με τον εαυτό του. Βράδια και Κυριακές ούτε λόγος για νόμιμη πληρωμή προσαυξήσεων, η σεζόν και η πολλή δουλειά πρέπει να βγουν πάση θυσία με 10ωρα-12ωρα και για όσο χρειαστεί  χωρίς ρεπό και όποιος αντέξει από μέσες , γόνατα, ορθοστασία. Εμείς οι εργαζόμενοι/ες βέβαια που ξέρουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά επικρατούν για να γεμίζει η τσέπη του κάθε μικρομεσαίου ή μεγάλου εργοδότη σε εστίαση –τουρισμό έχουμε μόνο ένα δρόμο αν θέλουμε να ζήσουμε με κάποια αξιοπρέπεια από το επάγγελμά μας: να οργανωθούμε συλλογικά, να ενταχθούμε και να παλέψουμε μέσα στα σωματεία μας για να καταφέρουμε να ζήσουμε με κάποια αξιοπρέπεια.

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας και του κράτους που μας θέλουν να δουλεύουμε χωρίς κανένα προστατευτικό νομικό πλαίσιο και χωρίς καμία υποχρεωτική εφαρμογή κλαδικής σύμβασης εργασίας και όταν αγωνιζόμαστε για αυτό να μας επιτίθενται και από πάνω. Να σπάσουμε το εργασιακό καθεστώς που μας θέλει να δουλεύουμε στην ουσία χωρίς κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα με ατομικές συμβάσεις εργασίας που πέραν όλων των άλλων δεν αναγνωρίζουν ούτε και την προϋπηρεσία και τις τριετίες που έχουμε δουλέψει ή το να παίρνουμε επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα που τελειώνει η σεζόν και μένουμε άνεργοι. Με ενότητα, οργάνωση, αγώνα και συστράτευση στα σωματεία μας να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό που να προβλέπει ωράρια, ειδικότητες, μισθούς με αξιοπρέπεια, πενθήμερο με 8ωρο και ρεπό, πληρωμή για νυχτερινά, Κυριακές και αργίες.

Y.Γ. Στους αγώνες που γίνονται στον κλάδο διαχρονικά η μεγαλύτερη υπονόμευση και ο καλύτερος σύμμαχος της εργοδοσίας σε εστίαση - ξενοδοχεία είναι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό). Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι  εργοδοτικοί «συνδικαλιστές» σαν τον Χότζογλου (πρόεδρος Ομοσπονδίας) και την παρέα του που πάνε και υπογράφουν στα μουλωχτά συμβάσεις – ταφόπλακα παρέα με τους εργοδότες, που στήνουν πλαστά  εργοδοτικά «σωματεία» – φαντάσματα, να έρχονται και να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για να εμφανιστούν ως αγωνιστές για να φανούν στην τηλεόραση. Καμία νομιμοποίηση σε εργοδοτικά φερέφωνα λοιπόν και χρειάζεται οπωσδήποτε να μην δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις του κλάδου.

B.M. εργαζόμενος σε ξενοδοχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου