Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές…

Η πανδημία θερίζει

Δαχτυλογραφήσαμε σημεία της συνέντευξης του υπουργού ανάπτυξης Γεωργιάδη στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή της Μ. Αναστασοπούλου. Η συνέντευξη δόθηκε στις 28/12 και είναι αποκαλυπτική για το πώς το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης κινείται ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Φυσικά δεν ακούγεται κιχ για τους χιλιάδες νεκρούς που ευθύνεται η κυβέρνηση και τα ψευτομέτρα της και όχι οι… εξωγήινοι.

Ο υπουργός είναι αποκαλυπτικός ως προς την κυνικότητά του (οι άσχημοι ταξικοί συσχετισμοί του το επιτρέπουν, όπως και το διευρυμένο κύμα των αρνητών της ίδιας της πανδημίας στις γραμμές των «από κάτω») και λέει ανοικτά και με όλους τους τρόπους ότι ο σκοπός είναι να ζήσουν οι επιχειρήσεις και η καπιταλιστική κερδοφορία με κάθε τίμημα. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για την ανοικτή αγορά. Ενώ παραδέχεται ότι πουλούσανε παραμύθια περί ασφαλούς υγειονομικά χώρας μόνο και μόνο για να μην τσαλακώσουν την εικόνα της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Είναι συνεπέστατος εκφραστής των μεγαλοεπιχειρηματιών της εστίασης και γίνεται αποκαλυπτικός ως προς την αντιπολίτευση όταν λέει ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την εστίαση για πολιτικούς λόγους. Με λίγα λόγια ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα;

Με συνέπεια προχωράνε προς την υλοποίηση της ταξικής στρατηγικής τους που λέει: «όποιος τα καταφέρει»… Φώναζε η οργανωμένη εργατική τάξη την περίοδο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, πριν την πανδημία: «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Αυτό το σύνθημα είναι διπλά επίκαιρο σήμερα που η εργατική τάξη, με το πιστόλι στον κρόταφο, παράγει υπεραξία και πουλά την εργατική της δύναμη σε συνθήκες θανατηφόρας πανδημίας.

Τα ψευτολοκντάουν, τα μέτρα ακορντεόν, τα κινήματα «αγανακτισμένων» αρνητών, η απόκρυψη μελετών και στατιστικών, η σιωπή για την κατάσταση του ΕΣΥ, το κυβερνητικό σαμποτάζ της εμβολιαστικής συνείδησης των μαζών και η συνεχής υποτίμηση των χαρακτηριστικών του θανατηφόρου ιού, σε συνδυασμό με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, ήταν και είναι ο δρόμος που η ντόπια αστική τάξη επέλεξε για τη διαχείριση.

Ας βγάλει ο καθένας και η καθεμία, ανάλογα την τάξη που ανήκει, τα συμπεράσματα που αναλογούν και ας πράξει αναλόγως.

Για μας η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα έπρεπε και πρέπει να παλέψουν, ανεξάρτητα των ψευτομέτρων της κυβέρνησης, για την προστασία της ζωής όλων μας. Για να μη σπάσουμε άλλα ρεκόρ, όπως λέει και ο υπουργός:

Να απαιτήσει:

Εμβόλια, φάρμακα, προσλήψεις υγειονομικών, να επιστρέψουν τους κλεμμένους μισθούς των εργαζομένων και να ενισχυθεί άμεσα το ΕΣΥ, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα στους εργάτες και στις εργάτριες που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, να κλείνουν οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται κρούσματα και να πληρώνουν το μεροκάματο στους εργάτες. Στην ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική να μη διστάσει να απαιτήσει ακόμα και καθολικό λοκντάουν με μορφή απεργίας. Το αίτημα των συνδικάτων πρέπει να είναι: «δε πάμε για δουλειά ενώ θερίζει η πανδημία, πάρτε ουσιαστικά μέτρα, να βάλουν τα αφεντικά το χέρι στην τσέπη. Οι ζωές μας δεν είναι για τα ζάρια των φιλελέδων και των καπιταλιστών».

Όχι άλλοι νεκροί

Το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα δολοφονεί

***

Αλλά ας πάμε στα λεγόμενα του υπουργού (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Κύριε Υπουργέ υπάρχουν προβλέψεις (Τζανάκης-Θωμαΐδης) που λένε ότι μέσα στο Γενάρη θα φτάσουν τα κρούσματα ακόμα και στις 18-20.000.

-Γιατί τα μέτρα πρέπει να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά κ δεν ισχύουν από χθες;

- Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η πίεση στο σύστημα της υγείας… φαίνεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται αλλά η πίεση στο σύστημα της υγείας δεν είναι αναλογική με την προηγούμενη κατάσταση. Αυτό φαίνεται.

Τι επιλέγει η κυβέρνηση; Αδύνατον να εφαρμόσουμε μέτρα καραντίνας , θα τηρήσει κάνεις το λοκντάουν κ δεν το ξερα; Είμαι τελείως βέβαιος ότι στην πολιτική πρέπει να χουμε ρεαλισμό. Η κοινωνία μας δεν είναι διατεθειμένη να κλειστεί μέσα. Τελεία κ παύλα.

Δεν θα έχουμε κανένα λοκντάουν. Τα κέντρα της εστίασης θα δουλεύουν μέχρι τις 12 το βράδυ. Από το πρωί μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Ο τζίρος τους μετά τις δώδεκα το βράδυ είναι αμελητέος. Μην ακούω υπερβολές. Τα νυχτερινά κέντρα θα υποστούν μία ζημία, πράγματι. Αυτοί έχουν δίκιο να πουν ότι έχουν ζημία. Η εστίαση δεν υφίστανται καμία σπουδαία ζημία. Είμαστε στην τελευταία βδομάδα του χρόνου, είμαστε στην πρωτοχρονιά και να έλεγε κάποιος από μας παιδιά κλειστείτε στα σπίτια σας όλοι το καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσε να τηρηθεί, άρα πρέπει με την κοινωνία να συνεννοηθούμε πολιτισμένα. Τι λέει η κυβέρνηση; Ασφαλώς και κολλάει η πανδημία και αυτή την εβδομάδα.

Αν φτάσουμε τα 15.000 κρούσματα είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε έξτρα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

- Το οποίο θα αντέξει κύριε υπουργέ και τώρα;

- Το αναπόφευκτο στην περίπτωση αυτή δεν είναι γνωστό σε κανέναν. Κανένας επιστήμονας, εγώ έχω μιλήσει με δεκάδες επιστήμονες και έχω διαβάσει όσες μελέτες μπορώ, δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη ως προς την πίεση στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή.

Η Όμικρον διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και στους εμβολιασμένους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό βλέπετε σε χώρες με εμβολιασμούς το 90% εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα. Γιατί αυτή η μετάλλαξη έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να περνάει την πρώτη άμυνα του εμβολίου. Τι προσφέρει το εμβόλιο; Προσφέρει σχεδόν απόλυτη προστασία από τη βαριά νόσηση. Αυτό όμως το κύμα θα περάσει από τους εμβολιασμένους στους ανεμβολίαστους. Και εκεί κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάσταση.

Κάθε μέρα από δω και μπρός τα κρούσματα θα ανεβαίνουνε και θα σπάσουμε όλα τα ρεκόρ. Αυτό συνέβη σε όλες τις άλλες χώρες, αυτό θα συμβεί και εδώ. Όταν έχεις ένα παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο ένα τσουνάμι πανδημίας μην περιμένεις εσύ ο ένας να εξαιρείσαι. Αυτό δε γίνεται. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Καμιά από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν λαμβάνεται εύκολα, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται δύσκολα. Ο λόγος που λαμβάνονται δύσκολα είναι ότι επηρεάζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Με τέτοιους καλούς επαγγελματίες (Σημ. εννοούσε έναν έλληνα επιχειρηματία ονόματι Μπίκος με μεγάλο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που βγήκε στον αέρα να χαιρετίσει τα μέτρα της κυβέρνησης) και αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας θα την ξεπεράσουμε όλοι μαζί, όπως και την προηγούμενη. Στην πανδημία την πληρώνουμε από λίγο όλοι.

Ρωτήστε τους γιατρούς που επιμένουν ότι υπερμεταδότης είναι και η εστίαση. Ότι λένε οι γιατροί σας το λέω. Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει είναι ήπια μέτρα και πιστεύω ότι την εστίαση θα την πλήξουν λίγο, όχι πολύ. Αν η πανδημία ακολουθήσει την τάση που έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική, δηλαδή μια πολύ γρήγορη κορύφωση και μια γρήγορη πτώση, θα πάνε όλα καλά.

Γεωργιάδης προς τον επιχειρηματία Μπήκο: φαντάζομαι αγαπητέ ότι προτιμάτε που η κυβέρνηση αποφάσισε να μείνετε ανοικτοί αυτή την εβδομάδα παρά να κλείσετε.

Μπήκος, στηρίζοντας την κυβέρνηση: Θεωρώ ότι αυτή η μικρή διάρκεια που δόθηκε, αυτή η παράταση ζωής είναι τρομερά ζωογόνα για τις επιχειρήσεις.

- Γεωργιάδης: Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ…

- Γεωργιάδης προς τις κυρίες του πάνελ: Πέσατε όλοι να φάτε τα εστιατόρια να κλείσουν αμέσως.

Θέλω να σας πω την άποψη μου για την πανδημία εγώ προσωπικά. Φαίνεται ότι με την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψουμε ενδεχομένως και πολύ εύκολα. Αυτό που είπε ο Μπάιντεν, ότι πρέπει να μάθουμε πια να ζούμε με την πανδημία νομίζω ότι είναι η πιο σωστή στρατηγική. Η πανδημία, δεν ξέρουμε, θα φύγει όταν είναι να φύγει. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι πολύ απλό.

Τα «τελευταία μίλια» το είχε πει ο πρωθυπουργός πριν τη Δέλτα και κατά τη γνώμη μου μακάρι να το ξαναπεί. Όταν πουλάς τουρισμό και είσαι ο πρωθυπουργός μίας χώρας, πρέπει να πουλάς προς τα έξω, προς τους πιθανούς σου πελάτες, πως είσαι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Και πράγματι και αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού και όλη η στρατηγική μας  είχε αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι δούλεψαν στην Ελλάδα κάνανε τζίρο και πήγανε καλά. Άρα αφήστε τις ειρωνείες για τον κύριο πρωθυπουργό. Μια χαρά το είπε.

Η δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη ήταν ολόσωστη στη στιγμή που το είπε, διότι είμαστε μια τουριστική χώρα, από αυτό ζουν χιλιάδες συμπολίτες σας, σας πληρώνουν διαφημίσεις στο ΣΚΑΙ για να κάνετε εκπομπή και πρέπει να σταματήσετε συνεχώς να θίγετε τη χώρα. Αν πρέπει να το ξαναπούμε, για να πάει καλά ο τουρισμός, θα το ξαναπούμε.

Είναι προφανές ότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν περίμενε την Όμικρον. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι. Είναι προφανές ότι η πανδημία μπορεί να γεννήσει κάτι άλλο και να μας εκπλήξει. Ζωντανός οργανισμός είναι δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και υπουργικές αποφάσεις. Άρα χρειάζεται καλόπιστη συνεννόηση και όχι ειρωνεία. Η χώρα μας στέκεται όρθια σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ότι εμείς έχουμε ανοικτή την αγορά μας και ζούμε σχετικά φυσιολογικά εμένα μου δίνει περηφάνια. Καλά στεκόμαστε όρθιοι. Εγώ ποτέ δεν ήμουν φανατικός των καραντινών γενικώς. Άρα αυτή τη στιγμή θα έχουμε την τελευταία βδομάδα με προσοχή. Οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, οι θέσεις εργασίας θα διασωθούνε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου