Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Γκύζη: Η γειτονιά μας δε θα γίνει αρένα

Αναδημοσιεύουμε κείμενο που μοιράζεται στη γειτονιά του Γκύζη από την Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη:

Γκύζη: Η γειτονιά μας δε θα γίνει αρένα

Στις 16 Νοέμβρη έγινε επίθεση από αγνώστους με μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα σε ντελιβερά (τον οποίο τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά) στην οδός Λιακατέων. Του απέσπασαν 150 ευρώ και τα κλειδιά από το μηχανάκι. Στις 22 Νοέμβρη επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό στη Μεγαλουπόλεως. Εργαζόμενος ντελιβεράς δέχτηκε επίθεση από αγνώστους παίρνοντας του γύρω στα 100 ευρώ.

Όλα αυτά μέσα στα σκοτάδια. Από τη πρώτη στιγμή (επειδή η γειτονιά είναι μικρή) μαθεύτηκαν αυτά τα περιστατικά.

Συγκροτήθηκε αμέσως συνέλευση κατοίκων για να καταγραφούν και να αξιολογηθούν αυτού του είδους τα κανιβαλικά περιστατικά. Ενημερώθηκε το σωματείο ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) αλλά και η γειτονιά με προκηρύξεις (μοιράσματα στις λαϊκές αγορές, σε πολυκατοικίες), αφίσες, πανό, τρικάκια.

Η ύπαρξη μαχαιροβγαλτών και λοιπών στοιχείων που επιτίθενται στην εργατική τάξη την ώρα που παλεύει για το μεροκάματο της συσπείρωσε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να συνευρεθούν εργαζόμενοι και εργαζόμενες που ζουν στο Γκύζη.

Στην πορεία καταγράφηκαν αρκετά ακόμα περιστατικά εναντίον ντελιβεράδων μέσα στους μήνες Νοέμβρη-Δεκέμβρη… Αυτό επικοινωνήθηκε και από εργαζόμενους που δουλεύουν νύχτα στην περιοχή ως ντελιβεράδες (κάτι σαν να λέμε «κοινό μυστικό» για τους εργαζόμενους της περιοχής).

Η ανοχή φτάνει στα όριά της. Η γειτονιά είναι μικρή για να χωράνε κανίβαλοι και εργαζόμενοι μαζί. Αν κάποιοι, την ώρα που η εργατική μας τάξη χτυπιέται με όλους τους τρόπους από το κεφάλαιο και τα αφεντικά, νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων είναι γελασμένοι.

Το έχουμε ξαναγράψει: «οι γειτονιές πρέπει να αποτελέσουν για ντόπιους και μετανάστες πεδία συνεργασίας και πυρήνες κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και να μη γίνουν πεδία αλληλοφαγώματος. Όσο η κρίση βαθαίνει, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι επισφαλείς θα αυξάνονται και τα προβλήματα επιβίωσης θα γιγαντώνονται. Ο λαός οφείλει με ψυχραιμία να εντοπίσει τον ταξικό του εχθρό και να στραφεί εναντίον του. Το ριζοσπαστικό κίνημα οφείλει να χτίσει αναχώματα αλληλοβοήθειας σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά, να παρέμβει με όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας και να οργανώσει την επίθεση από τα κάτω».

Τα μαχαίρια, τα γκλομπ, η λογική της αγέλης, οι ξυλοδαρμοί, τα σκοτάδια, ο φόβος και η βία είναι εργαλεία της ταξικής εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού. Είναι εργαλεία τρομοκράτησης. Κανείς με ελάχιστη ταξική συνείδηση δε θα μπορούσε να επιτεθεί με μαχαίρι σε εργάτη εν ώρα δουλειάς για να του πάρει το τσαντάκι με το κινητό και το πορτοφόλι. Κανείς.

Αυτά τα φαινόμενα είναι φαινόμενα σήψης μέσα στις λαϊκές γειτονιές και αν δε ξεριζωθούν θα είναι σαν να υποτασσόμαστε στον ζουγκλικό κόσμο των αφεντικών. Μάτια και αυτιά ανοικτά, τα μανίκια σηκωμένα, όλοι ενωμένοι.

* Προηγούμενη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου