Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2020

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος

Παρακάτω δημοσιεύουμε μια ακόμα προσπάθεια συνολικής καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του 2020. Στην παρακάτω λίστα δεν έχουν καταγραφεί οι δεκάδες εργαζόμενοι/ες που έχουν νοσήσει ή και χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, μέσα και έξω από τα κάτεργα της μισθωτής εργασίας.

Η αστική διαχείριση της πανδημίας συνεχίζει να είναι εγκληματική προς την εργατική τάξη που συνωστίζεται στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας, ώστε να συνεχίζεται η κερδοφορία για τα αφεντικά. Το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής αποκαλύπτει τη «λογική» της σημερινής αστικής κυβέρνησης για να διαχειρίζεται την πανδημία.

Η εργατική τάξη πρέπει να ζήσει. Ο καπιταλισμός να πεθάνει.

***

2/9 Εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στο Ν. Ηλείας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, όταν έσπασε στύλος και έπεσε από μεγάλο ύψος.

3/9 Εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, τραυματίστηκε από πτώση λαμαρίνας που του έπεσε στην πλάτη.

4/9 Εργάτης στις εγκαταστάσεις αλουμινίου της επιχείρησης Μυτιλιναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, έχασε τη ζωή του έπειτα από 3 βδομάδες νοσηλείας. Είχε χτυπηθεί από ρεύμα υψηλής τάσης.

4/9 Εργολαβικός εργαζόμενος σε μονάδα του ενεργειακού κέντρου Αγ. Νικολάου στην εταιρεία «PROTERGEIA», συμφερόντων Μυτιλιναίου, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, προξενώντας του σοβαρότατο τραυματισμό.

5/9 27χρονη εργαζόμενη στην εταιρεία «Vodafone» άφησε την τελευταία της πνοή, εν ώρα τηλεργασίας.

8/9 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο ΙΚΤΙΝΟΣ στο Βώλακα Δράμας, καθώς καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε.

9/9 54χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του στο εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας, του Μετρό Θεσσαλονίκης, όταν έπεσε από σκάλα από ύψος τεσσάρων μέτρων.

9/9 32χρονος εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, κατά την διάρκεια εργασιών στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Ξύγκια της Ζακύνθου.

17/9 18χρονος ντελιβεράς σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στην Άρτα, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

18/9 Εργαζόμενος στον δήμο Μεσσήνης στην προσπάθειά του να βάψει καπάκι δεξαμενής έπεσε από 4 μέτρα ύψος με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι και να φέρει σπασίματα.

19/9 Εργαζόμενος ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί, κατά τη διάρκεια επιδιόρθωσης βλάβης σε εκσκαφέα, έπεσε μαζί με τη γραδελάδα που πατούσε από τα 7 μέτρα.

19/9 Εργαζόμενος στην πτηνοτροφική εταιρεία «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκης» στην περιοχή του Πισσώνα υπέστη ακρωτηριασμό σε μέρος του χεριού του.

20/9 Διανομέας στην Πετρούπολη τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο.

24/9 Ο 24χρονος Αμέτ Ογλού Ερκούτ, που εργαζόταν ως ντελιβεράς σε ψητοπωλείο στην Ξάνθη έχασε τη ζωή του. Όντας εν ώρα εργασίας και πάνω στο μηχανάκι του, έπαθε ανακοπή καρδιάς και έπειτα προσέκρουσε σε οχήματα.

30/9 Ελαιοχρωματιστής τραυματίστηκε όταν έπεσε από σκαλωσιά ύψους 3 μέτρων στο Ελαιόφυτο Αιτωλοακαρνανίας.

3/10 Σερβιτόρος σε εστιατόριο στην Ποσειδώνος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από μηχανή την ώρα που περνούσε τον δρόμο.

3/10 57χρονος υποβρύχιος αλιέας έχασε τις αισθήσεις του και κατέληξε, στη θαλάσσια περιοχή «Κολώνες Μεταξά» Φαναριού Ν. Ροδόπης.

5/10 59χρονος εργάτης, σε επιχείρηση στα Γιαννιτσά έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ερπυστριοφόρο φορτωτή κατά τη διάρκεια εργασιών φορτοεκφόρτωσης.

11/10 43χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην Αλιστράτη Σερρών όταν το όχημα-βαμβακοσυλλέκτης ήρθε σε επαφή με εναέριο καλώδιο ρεύματος.

12/10 50χρονος τεχνίτης στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ πέθανε από ανακοπή, την ώρα που άλλαζε ρούχα για να αναλάβει βάρδια.

15/10 Ελαιοχρωματιστής που εργαζόταν σε οικοδομή σουπερ μάρκετ στην Πάτρα, τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από κινούμενη σκαλωσιά.

15/10 50χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του, όταν κατά τη διάρκεια κλαδέματος δέντρου σε αυλή σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, έπεσε από σκάλα.

18/10 Εργαζόμενος στο σωληνουργείο της ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα Οινόφυτα, ακρωτηριάστηκε στα 4 δάχτυλα του χεριού του.

19/10 Εργάτης τραυματίστηκε, όταν έπεσε από δέκα μέτρα ύψος, κατά τη διάρκεια εργασιών σε καμινάδα εργοστασίου πυρηνελαιουργείου στο Ναύπλιο.

20/10 Οικοδόμος έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης μεταλλικού μηχανισμού σε στέγη στον Ασπρόπυργο, βρέθηκε στο κενό από μεγάλο ύψος.

21/10 45χρονος εργαζόμενος - χειριστής βαμβακοσυλλεκτικής μηχανής στη Λιβαδειά, έχασε τη ζωή του όταν στην προσπάθειά του να αδειάσει το μαζεμένο βαμβάκι σε πλατφόρμα, «βρήκε» σε ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης. Ακόμα ένας εργαζόμενος υπέστη ηλεκτροπληξία.

26/10 Υδραυλικός στο εργοτάξιο του αεροδρομίου «Μακεδονία» έπεσε από ύψος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

29/10 46χρονος εργάτης σε απορριμματοφόρο του Δήμου Ωρωπού έχασε τη ζωή του, όταν πέφτοντας από το σκαλί του οχήματος χτύπησε στο κεφάλι.

29/10 Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, έπειτα από έκρηξη που έγινε στο μηχανοστάσιο θαλαμηγού που ήταν δεμένη στη Μαρίνα Ζέας.

30/10 Ναυτεργάτης τραυματίστηκε στο δεξί του πόδι, σε πλοίο που βρίσκεται πλαγιοδετημένο σε ναυπηγείο του Περάματος.

4/11 Δύο εργαζόμενες στη Μονάδα Διανομής Αιγάλεω των ΕΛΤΑ τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν καταπλακώθηκαν από χρηματοκιβώτιο.

4/11 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο στο Δήμο Βόλου τραυματίστηκε, όταν το χέρι της πιάστηκε στο ανυψωτικό του οχήματος.

9/11 Εργάτης στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας «Ανδριανόπουλος» στην παλιά Επίδαυρο. σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας όταν καταπλακώθηκε από κλαρκ.

10/11 Εργάτης έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Χαλκερού Καβάλας, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου, το μηχάνημά του ανατράπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος, παρασύροντας και τον ίδιο.

19/11 Εργαζόμενος στην Καλαμαριά ως συντηρητής ασανσέρ τραυματίστηκε σοβαρά όταν το κεφάλι του «πιάστηκε» στο φρεάτιο του ασανσέρ.

25/11 Εργαζόμενος σε μεταφορική εταιρεία έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Ρέντη, όταν καταπλακώθηκε από δομικά υλικά.

30/11 Εργάτης σε συνεργείο υπεργολάβου του ΟΤΕ, πάτησε σε μια λαμαρίνα η οποία υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό σε βάθος τεσσάρων μέτρων, με συνέπεια να τον καρφώσει η λαμαρίνα μαζί με μια μπετόβεργα στο πίσω μέρος του δεξιού του ποδιού.

2/12 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο του Δήμου Αλίμου τραυματίστηκε όταν έπεσε από το σκαλί του οχήματος.

2/12 Ο διανομέας Αντώνης Π. έχασε τη ζωή του στον περιφερειακό Αλεξανδρούπολης όταν για άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και προσέκρουσε σε κολώνα. Τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Ν.Α. όπου και κατέληξε. ΄

4/12 40χρονος εργάτης σε λατομείο της Καβάλας έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο.

10/12 Έπειτα από δέκα μήνες νοσηλείας σε ΜΕΘ, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο εργάτης Φίλιππος Παππάς, ο οποίος είχε τραυματισθεί με άλλους 3 συναδέλφους του, έπειτα από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της «Μότορ όιλ» στους Αγίους Θεοδώρους.

16/12 Εργαζόμενος τραυματίστηκε στο Ναύπλιο, ύστερα από ισχυρή έκρηξη σε λέβητα στις εγκαταστάσεις της «ΕΛΣΑΠ» (πυρηνελαιουργείο), ο οποίος εξερράγη και εκσφενδονίστηκε σε χωράφι.

18/12 42χρονος οικοδόμος τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από σκαλωσιά στη Γλύφα του Δήμου Στυλίδας.

23/12  39χρονος εργάτης βρέθηκε νεκρός σε χώρο δίπλα από χοιροστάσιο στη Δήμητρα Αγιάς μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς.

23/12 Εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στην κονσερβοποιία «Intercomm» στο Συκούριο.

29/12 Ο 38χρονος εργαζόμενος στον ΑΔΜΗΕ Ζακύνθου, Νικόλαος Τσίρκας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών επιδιόρθωσης βλάβης σε υποσταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου