Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος και η σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης - Ένα ιστορικό εγχειρίδιο

«Η ανάγκη αυτής της έκδοσης γεννήθηκε μέσα σε μια περίοδο ιστοριογραφικής επίθεσης από το αστικό στρατόπεδο όσον αφορά κοσμοϊστορικά γεγονότα, η οποία συνετέλεσε στο να αλλάξει ο συσχετισμός κατά του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Μια εποχή όπου ο αντικομμουνισμός, ο αναθεωρητισμός και η διαστρέβλωση της ιστορίας, και του Β΄ ΠΠ και του ρόλου της ΕΣΣΔ αλλά και ευρύτερα του κομμουνιστικού κινήματος κυριαρχούν. Μια εποχή δεκαετιών παγκόσμιας υποχώρησης του επαναστατικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος αλλά και σύγχυσης στις γραμμές «των από κάτω». Μέσα σ' αυτή την περίοδο, το δύσκολο καθήκον όσων θέλουν να λέγονται κομμουνιστές-στριες ή να έχουν αναφορά στον κομμουνισμό είναι να υπερασπίσουν με όποιο τρόπο μπορούν τα σύμβολα και τα περιεχόμενα της Σοβιετικής Ένωσης. Γιατί δεν νοείται κομμουνιστής/στρια που να μιλάει για τα κατορθώματα του σοβιετικού λαού χωρίς να αναφέρεται στον Στάλιν και το Μπολσεβίκικο Κόμμα...

Γιατί τα σύμβολα και τις νίκες πολλοί τα καρπώνονται (με πρώτους τους ρώσους ιμπεριαλιστές), χρειάζεται όμως κριτική σκέψη και γνώση για να ξεχωρίσουμε ποιοί είναι οι πολιτικοί απατεώνες που κρύβονται πίσω απ' τη σύγχυση της εποχής και ενισχύουν τη διαστρέβλωση.» (Από την εισαγωγή του βιβλίου)
Σ' αυτήν ακριβώς τη ζοφερή συνθήκη βρισκόμαστε τώρα. Απ' τη μια μεριά ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός που σφετερίζεται την αντιφασιστική νίκη, μια νίκη που πλήρωσε βαρύτατα η Σοβιετική Ένωση, που καθιερώνει την 09/05 ως ημέρα της Ευρώπης κι όχι ως αυτό που είναι. Κι απ' την άλλη ο ρωσικός ιμπεριαλισμός που καρπώνεται τα σύμβολα και τις νίκες του κόκκινου στρατού, ως άλλος ενας λύκος με προβιά. Αυτοί οι σφετεριστές του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους που το μακέλεψαν και παλινόρθωσαν τον καπιταλισμό. Εις βάρος όλων των ανθρώπων που δήθεν "προστατεύουν" από τη "φασιστική Ουκρανία"!
Γιατί μόνο θολούρα και σύγχυση σπέρνουν όσοι δήθεν γιορτάζουν την 9η Μάη έχοντας υιοθετήσει το αφήγημα Πούτιν. Γιατί μόνο ένας αφελής -ή τυχοδιώκτης;- μπορεί να θεωρήσει ότι η απελευθερωτική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης υπό την καθοδήγηση του Στάλιν, απέναντι στον φασισμό-ναζισμό, έχει την οποιαδήποτε σχέση ή ομοιότητα με το σκληρό νεοφιλελεύθερο καθεστώς της σημερινής ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.
Όσο η ιστορική μνήμη διατηρείται ζωντανή, τόσο πιο δύσκολο ειναι το έργο των πάσης φύσεως αναθεωρητών-διαστρεβλωτών.
Ζήτω η 9 Μάη των λαών
Ζήτω η Αντιφασιστική Νίκη, με ηγέτη τον Στάλιν, του Κόκκινου Στρατού και όλων των σοβιετικών λαών που έπεσαν προς υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας
Ζήτω οι απανταχού αντιφασίστες που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στον φασισμό-ναζισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου