Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Γενάρη μέχρι τέλος Απρίλη 2023

Από το εργατικό «ατύχημα»
στην Αλεξανδρούπολη στις 29 Απρίλη

Η παρακάτω προσπάθεια συνολικής καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές Γενάρη (2023) μέχρι και τέλος Απρίλη, έρχεται μετά και το έγκλημα στα Τέμπη, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, Έλληνες και μετανάστες, πολλοί/ες νέοι και νέες, αλλά και εργαζόμενους των τρένων, που εκτελούσαν τη βάρδιά τους. Ο αριθμός των νεκρών της πανδημίας (35.000 μέχρι σήμερα, μόνο από τα επίσημα κρατικά στοιχεία) συνεχώς αυξάνεται. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να ειδωθεί αποκομμένα, σε ένα σύστημα που μετράει τις ζωές με κόστος και όφελος.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενες/οι, χύνουν καθημερινά το αίμα τους. Μόνο με ταξικές θέσεις, με οργάνωση και αγώνα ο λαϊκός παράγοντας θα μπορεί ξανά να ανασάνει. Είναι στο χέρι των πρωτοπόρων εργαζομένων να καταφέρουν να φτιάξουν τους όρους ώστε να ξαναγίνει η εργατική τάξη τάξη για τον εαυτό της.

Η εργατική τάξη πρέπει να ζήσει. Ο καπιταλισμός να πεθάνει

***

4/1 Οδηγός στα εργοτάξια της Αμβρακίας Οδού έχασε τη ζωή του ξαφνικά εν ώρα εργασίας.

5/1 Εργαζόμενος σε συνεργείο φορτηγών οχημάτων στα Τρίκαλα τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια επισκευής βαρέως τύπου οχήματος.

5/1 Εργάτης σε εργολαβική εταιρεία για έργα του ΔΕΔΔΗΕ τραυματίστηκε όταν η κολώνα που ήταν ανεβασμένος έπεσε.

8/1 45χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχασε τη ζωή της, όταν ΙΧ προσέκρουσε πάνω στο απορριμματοφόρο, την ώρα που η εργαζόμενη βρισκόταν στο ανυψωτικό.

10/1 Εργαζόμενη στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου στη ΔΕΗ Α.Ε. έπαθε ρήξη τένοντα κατά τη διάρκεια εργασιών. Η εργοδοσία την τιμώρησε με αλλαγή βάρδιας γιατί το κατήγγειλε σαν εργατικό ατύχημα.

12/1 Ο οικοδόμος Ελτιόν Γκίκ, με καταγωγή από την Αλβανία, έχασε τη ζωή του σε οικοδομή, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου. Χτυπήθηκε από κομμάτι μπετόν στο κεφάλι.

13/1 Έπειτα από έκρηξη σε εκκοκκιστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας, τέσσερις εργαζόμενοι έπαθαν εγκαύματα στο πρόσωπο, με τον έναν εξ αυτών να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

13/1 Δύο εργαζόμενοι στον τομέα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ τραυματίστηκαν στο Χαϊδάρι όταν αναβάτης μηχανής έχασε τον έλεγχο και η μηχανή «βρήκε» τους εργαζόμενους.

13/1 Νεαρή εργαζόμενη σε κρεοπωλείο στο Ηράκλειο Κρήτης τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, μέχρι τον καρπό, όταν πιάστηκε σε μηχανή του κιμά.

17/1 Εργαζόμενος στην καθαριότητα στο δήμο Γαλατσίου τραυματίστηκε όταν ΙΧ προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο.

18/1 Εργάτης στο εργοστάσιο του ΑΡΜΟΥ τραυματίστηκε σοβαρά όταν το πόδι του καταπλακώθηκε από μεγάλο αντικείμενο τόνων.

20/1 Εργάτης στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» στην Εύβοια τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς έπεσε από μεγάλο ύψος.

20/1 60χρονος εργαζόμενος στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς» στη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης, έπεσε από τη ράμπα.

22/1 Διανομέας της «Goody`s» στη Χαλκίδα τραυματίστηκε όταν το μηχανάκι του συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

23/1 59χρονος εργατοτεχνίτης τραυματίστηκε στα κάτω άκρα, μετά από πτώση του, σε υπό επισκευή επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου σε ναυπηγείο του Περάματος.

23/1 Εργαζόμενος της «Ηλιόπουλος ΕΠΕ ελαστικά», εταιρεία από την οποία προμηθεύεται ελαστικά ο Δήμος Χαλανδρίου, τραυματίστηκε σοβαρά στα πλευρά, τους πνεύμονες και τη μέση, την ώρα που προσπαθούσε να ελέγξει τη διαρροή αέρα σε λάστιχο.

24/1 Διανομέας της Wolt τραυματίστηκε όταν έπεσε με το μηχανάκι στη συμβολή Αλεξάνδρας και Βραΐλα.

24/1 Ντηζελομηχανή, στο Κεντρικό Εργοστάσιο Πειραιά της Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), χτύπησε ηλεκτράμαξα που ήταν ανασηκωμένη σε γρύλους, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει από τους γρύλους. Ευτυχώς δεν υπήρχαν εργαζόμενοι από κάτω.

27/1 Τρεις εργαζόμενοι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, την ώρα που εργάζονταν σε υπόγειο με μηχάνημα κοπής, στις Λιβανάτες του Δήμου Λοκρών.

28/1 Εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών της «AVRAMAR», στον Άγιο Σπυρίδωνα της Δωρίδας τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και το χέρι, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

28/1 30χρονος εργαζόμενος σε θέατρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε όταν έσκασε μπαταρία κοντά στο πρόσωπό του.

28/1 47χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σε προβλήτα της εγκατάστασης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, κατά τη διάρκεια μεταφοράς μεταλλικών μπαρών.

31/1 Οδηγός απορριμματοφόρου τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι όταν ΙΧ προσέκρουσε στο πίσω μέρος του οχήματος, στη Λεωφόρο Λαυρίου.

2/2 49χρονος εργάτης, σε προβλήτα της λιμενικής εγκατάστασης στην περιοχή Θίσβη Βοιωτίας, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

4/2 Δύο εργάτριες καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκαν όταν τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και έκλεισαν. Η μία εργαζόμενη υπέστη κάκωση και θλάση στα πλευρά, ενώ η δεύτερη κάκωση και θλάση στα γόνατα. Ο οδηγός είχε δεχθεί εντολή να «κάνει γρήγορα», ενώ η κάμερα που έβλεπε στο πίσω μέρος του οχήματος δεν λειτουργούσε.

6/2 44χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από βράχο σε λατομείο, στην περιοχή Γαλαναίικα του Δήμου Επιδαύρου.

8/2 52χρονος εργάτης σε εργοτάξιο αντιπλημμυρικών έργων, όπου γίνονταν εργασίες καθαρισμού καναλιών στη περιοχή του Λοφαρίου Ροδόπης, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από εκσκαφέα.

10/2 Εργαζόμενος στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου τραυματίστηκε, όταν έπεσε από ύψος.

10/2 Εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Ελευθερία» τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, όταν έπεσε από ύψος 2 μέτρων.

11/2 Ο 29χρονος Θανάσης Ζ, εργάτης στις προβλήτες του Πειραιά έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

13/2 Εργαζόμενος στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στη Σαλαμίνα, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, έπειτα από ανακοπή.

14/2 50χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε εργοστάσιο της Εύβοιας.

17/2 Κατά τη διάρκεια περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων στο γκαράζ του Δήμου Ηλιουπόλεως, εργαζόμενος τραυματίστηκε, όταν έσπασε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου.

18/2 55χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην χαρτοβιομηχανία Maxi στην Κατερίνη.

22/2 Εργάτης στο Μετρό Θεσσαλονίκης λιποθύμησε κατά τη διάρκεια εργασιών.

28/2 Δύο εργατικά «ατυχήματα» καταγράφηκαν με διανομείς στο Ναύπλιο.

7/3 Εργάτης σε λατομείο της Καβάλας έχασε τη ζωή του όταν το όχημα, το οποίο χειριζόταν, έπεσε σε γκρεμό 150 μέτρων.

8/3 22χρονος εργαζόμενος στο εργοτάξιο κατασκευής του εργοστασίου της φαρμακοβιομηχανίας «DEMO» στην Τρίπολη, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα.

11/3 Εργαζόμενος στον ΧΥΤΑ Φυλής έχασε το χέρι του όταν μηχανή οχήματος του το εγκλώβισε.

15/3 27χρονος οδηγός μεταφορικής στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από βαρύ φορτίο.

15/3 44χρονος εργαζόμενος, ως οδηγός γερανοφόρου, σε επιχείρηση ανακύκλωσης ελαστικών στη Δράμα, έχασε τη ζωή του. Τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και έπειτα από χειρουργική επέμβαση, κατέληξε.

18/3 49χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο εργοστάσιο μετάλλου Exalco στη Λάρισα.

21/3 Εργαζόμενη ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας έπεσε από ύψος ενώ καθάριζε, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της και να τραυματίσει τα πλευρά της.

21/3 Ο 70χρονος οικοδόμος Σ. Χολέβας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών σε σπίτι στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

23/3 Εργαζόμενος σε εργολάβο στο σταθμό του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 της ΔΕΗ έπεσε από ύψος, όταν οι σανίδες που πατούσε έσπασαν και βρέθηκε στο κενό.

24/3 53χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στο Ρέθυμνο, όταν έπεσε από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια εργασιών σε σπίτι.

24/3 Εργαζόμενη στο τμήμα κεντρικής αποστείρωσης του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων υπέστη ηλεκτροπληξία.

24/3 56χρονος εργαζόμενος σε φορτηγό πλοίο στο Πέραμα τραυματίστηκε έπειτα από πτώση του από σκαλωσιά.

24/3 Εργαζόμενη ως οδοκαθαρίστρια στον Δήμο Περιστερίου τραυματίστηκε όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας της παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα.

25/3 Εργαζόμενος στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» της ΔΥΠΑ του Δήμου Μεταμόρφωσης τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση του.

28/3 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο στον Δήμο Ζωγράφου τραυματίστηκε όταν ταξί έπεσε πίσω από το όχημα στην οδό Γρ. Αυξεντίου.

30/3 Εργαζόμενος καθαριότητας σε απορριμματοφόρο στο Δήμο Πηνειού στην Ηλεία έσπασε το πόδι του σε αρκετά σημεία, όταν όχημα έπεσε πάνω του.

6/4 54χρονος οδηγός-χειριστής σε ανυψωτικό μηχάνημα, εργαζόμενος σε εργολάβο, έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ρεύμα στα μεταλλεία Δομοκού.

6/4 Εργαζόμενος στην «Upfield», πρώην «Ελαΐς», ένιωσε αδιαθεσία εν ώρα εργασίας. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαγνώστηκε εγκεφαλικό επεισόδιο.

8/4 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν κόπηκε σε αρτηρία από γυαλί, στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης.

11/4 Εργαζόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση του σε τούνελ.

11/4 50χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία EMFI A.E. (πρώην ΕΒΓΑ) βρέθηκε νεκρός στο μηχανοστάσιο, μετά από ακόμα ένα συνεχές εξαντλητικό 12ωρο και χωρίς ρεπό.

12/4 56χρονος εργαζόμενος σε κατάστημα «Σκλαβενίτη» στη Χαλκίδα, αισθάνθηκε αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του πέφτοντας. Στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

14/4 Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής.

15/4 Ο ναυτεργάτης - Λοστρόμος, Θανάσης Μαντέλης πέθανε, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο εν ώρα εργασίας, στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR 1», της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR FERRIES.

18/4 Εργαζόμενος διανομέας στο Αγρίνιο τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

19/4 Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, υποχώρησε η σκαλωσιά και οι εργαζόμενοι έπεσαν από ύψος.

19/4 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση του σε φρεάτιο οικοδομής στους Θρακομακεδόνες.

20/4 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια, κατά τη διάρκεια συντήρησης σε ανεμογεννήτρια στην Αργολίδα.

24/4 Σοβαρά τραυματίστηκε εργαζόμενος στο εργοτάξιο υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών « Ιντρακάτ» στα Σεπόλια, όταν το χέρι του πιάστηκε σε μηχάνημα.

28/4 Εργαζόμενη στην αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης έσπασε δάχτυλα του χεριού της όταν κάδος κύλησε και «έπιασε» το χέρι της.

29/4 48χρονος εργαζόμενος, χειριστής γερανού, υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης σωλήνων μεταφοράς φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της «Gastrade», με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου