Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κάλεσμα της Βίδας ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ και για απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο

30/6, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 19:30

Σε μια περίοδο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καθημερινές είναι οι κινήσεις όλων των παιχτών στη μεγάλη σκακιέρα του ξαναμοιράσματος της λείας. Η εισβολή του ρώσικου ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία, που μετράει πλέον τέσσερις μήνες, έχει μετατρέψει τον ουκρανικό λαό σε κρέας στα κανόνια του. Από την άλλη, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός «βοηθάει» την Ουκρανία χρησιμοποιώντας την ως λόγχη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Οι μόνοι χαμένοι από τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις, είτε σε καιρό «ειρήνης» είτε σε καιρό πολέμου, είναι οι λαοί. Με το αίμα τους τρέφεται η μηχανή της εξάπλωσης και κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Δεν είναι όμως μόνο η Ουκρανία και αποκλειστικά οι ένοπλες συρράξεις. Σε κάθε πτυχή του ιμπεριαλιστικού - καπιταλιστικού συστήματος οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο. Τα αφηγήματα των ιμπεριαλιστών αλλά και των πολιτικών εκπροσώπων των εξαρτημένων χωρών - αυτοί ανάλογα με τίνος τα συμφέροντα επιλέγουν κάθε φορά να ταχθούν- θέλουν να βάζουν τους λαούς στις υπηρεσίες τους. Εκεί διακυβεύεται κάθε φορά και σε κάθε χώρα το μέλλον της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, είτε πρόκειται για καταστροφή της ίδιας της χώρας, όπως σήμερα στην Ουκρανία, είτε μιλάμε για συνθήκες διαβίωσης, μισθών, εκπαίδευσης, υγείας κτλ.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω έχει ξεκινήσει ήδη στη Μαδρίτη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις είναι εμπρηστικές:

[…] οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια νέα στρατηγική αντίληψη για το ρόλο του ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο, καθώς και αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνάμεις άμεσης αντίδρασης […] θα ασχοληθεί (η Σύνοδος) για πρώτη φορά με την Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας […] Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 από 40.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Στα του οίκου μας, τα φώτα πέφτουν αρκετά και στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Το πώς θα πλασαριστεί η κάθε αστική τάξη στους ιμπεριαλιστές μένει να φανεί, όχι μόνο στη Σύνοδο, αλλά γενικά από δω και πέρα. Από πλευράς Ελλάδας πάντως τα: «ιδού ο στρατός σας» είναι ένα μόνιμο «φαινόμενο». Τα τελευταία νέα στα οποία εστιάζουν όλοι είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, με το οποίο ανοίγεται περισσότερο ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο τελευταίων. Το μνημόνιο εστιάζει στην «υποστήριξη της μίας για την ασφάλεια της άλλης», ενώ το πρώτο πράγμα που φαίνεται προς κέρδος της Τουρκίας είναι η ασφάλεια αυτής από τον «εσωτερικό εχθρό» που τόσο εστιάζει ο Ερντογάν. Για τους δύο γείτονες λαούς που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τα πλασαρίσματα των δύο αστικών τάξεων, το σύνθημα «Φίλοι οι γείτονες λαοί – Εχθρός ο ιμπεριαλισμός» πρέπει να ακουστεί δυνατά.

Η πολιτική της ντόπιας αστικής τάξης, σε μια εξαρτημένη χώρα σαν την Ελλάδα, αυξάνει ακόμα πιο πολύ την επικινδυνότητα, με τις «αποφάσεις» να μπλέκουν όλο και περισσότερο τον λαό στα δίχτυα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Έχουν αποδείξει ξανά και ξανά πόσο μπορούν να σκύψουν το κεφάλι, ορίζοντας την τύχη του λαού ανάλογα με τις ιμπεριαλιστικές διαταγές. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, με την τελευταία συμφωνία να προβλέπει την επέκταση για 5 χρόνια της ήδη υπάρχουσας και έπειτα την επ’ αόριστον ισχύ της.

Μέσα στην οξυμένη πολεμική συνθήκη της περιόδου, κάθε βήμα αναβάθμισης και διασύνδεσης της χώρας στο πλάι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι κι ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Μόνο εάν συνειδητοποιήσουν οι λαοί τον κίνδυνο αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν πραγματικά αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια σε κάθε πάτρωνα.     

Αγώνας για απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο

Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια αστική τάξη

Ταξική ενότητα και πάλη για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου