Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Η Ταϊβάν το νέο πεδίο σύγκρουσης;

Από τη συνάντηση των υπουργών άμυνας Κίνας και ΗΠΑ

«Αν κάποιος τολμήσει να αποσχίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, δε θα διστάσουμε να πολεμήσουμε». (…) «Θα παλέψουμε με κάθε κόστος. Και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για την Κίνα». (…) «Ζητούμε από την αμερικανική πλευρά να σταματήσει να σπιλώνει και να περιορίζει την Κίνα. Σταματήστε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν αν η αμερικανική πλευρά δεν το κάνει αυτό». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φένγκε.

Η Κίνα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι τα στενά της Ταϊβάν είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της και θεωρεί ότι υπάρχουν όρια στις δραστηριότητες ξένων στρατιωτικών σκαφών σε αυτά τα ύδατα.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, κινούνται με γνώμονα μια διμερή συμφωνία- συνεργασία με ονομασία  «για τον 21ο Αιώνα του Εμπορίου», μιας και δε βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές για ένταξη της Ταϊβάν στην IPEF (Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity).

Αυτή θα έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας με δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου σε ζητήματα όπως η τελωνειακή εξυπηρέτηση, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η υιοθέτηση κοινών στάνταρτ στο ψηφιακό εμπόριο, τα εργατικά δικαιώματα, τα υψηλά περιβαλλοντολογικά στάνταρτ, αλλά και προσπάθειες για τον περιορισμό των κρατικών επιχειρήσεων και των πρακτικών εκτός της αγοράς. Αυτή η συμφωνία με την Ταϊβάν κινείται παράλληλα με την IPEF, γιατί οι συνεργαζόμενες με τις ΗΠΑ χώρες είναι προσεκτικές στο ζήτημα της Ταϊβάν και δε θέλουν σε αυτή τη φάση να προκαλέσουν τον εκνευρισμό της Κίνας.

Τα παραπάνω κοφτά και ξεκάθαρα λόγια του Κινέζου ήταν η απάντηση στον Αμερικάνο ιμπεριαλιστή προστάτη της Ταϊβάν όπου είπε αρκετά «νόστιμα» για την περιοχή σε Σύνοδο Κορυφής στη Σιγκαπούρη, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι όλων των ιμπεριαλιστών. Μπροστά σε όλους τους υπουργούς άμυνας ο Λόιντ Όστιν είπε ότι η Κίνα   εμπλέκεται σε προκλητική συμπεριφορά σε όλη την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, προχωρώντας σε διάφορα βήματα, από επικίνδυνους ναυτικούς και εναέριους ελιγμούς έως μια ολοένα και πιο ισχυρή στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.

«Είμαστε μάρτυρες μιας σταθερής αύξησης της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στην Ταϊβάν. Αυτό περιλαμβάνει τα αεροσκάφη PLA που πετούν κοντά στην Ταϊβάν σε αριθμούς ρεκόρ τους τελευταίους μήνες».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ευχαρίστησε και ξαναευχαρίστησε την αμερικάνικη κυβέρνηση για τη στήριξή της δηλώνοντας ότι «Η Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ υπό τη δικαιοδοσία της κινεζικής κυβέρνησης και ο λαός της Ταϊβάν δεν θα υποκύψει στις απειλές βίας από την κινεζική κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ- Τσανγκ δήλωσε σε υπουργικό συμβούλιο ότι το νησί «έχει μια κρίσιμη θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ενώ θα προσπαθήσει να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί στο οικονομικό πλαίσιο της Ινδίας- Ειρηνικού, που εγκαινίασε ο Μπάιντεν. Αυτό θα έχει πολύ τζόγο, όπως προείπαμε.

Φυσικά για την Κίνα η Ταϊβάν είναι επαρχία και έχει κάθε δικαίωμα πάνω της. Από την άλλη, οι ΗΠΑ την θέλουν ως λόγχη προς την Κίνα.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για το ξαναμοίρασμα και οι πυρετώδεις ετοιμασίες για όλο αυτό είναι που κόβει την ανάσα στην ανθρωπότητα που κοιτά κάθε μέρα την καταστροφή να πλησιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου