Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Στα σκοτάδια του ιμπεριαλιστικού συστήματος

Στις αρχές Αυγούστου εντοπίσαμε μια ακόμα φρικιαστική είδηση από τη «μαγευτική» Αμερική: ο 40χρονος Matthew Taylor Coleman, ιδιοκτήτης σχολής σερφ στην Καλιφόρνια και πατέρας δυο παιδιών, δολοφόνησε τα παιδιά του, αγοράκι ηλικίας 2 ετών και κοριτσάκι ηλικίας 10 μηνών, με ψαροντούφεκο.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, όλα ξεκίνησαν όταν η οικογένεια ετοιμαζόταν για τις διακοπές της αλλά ο ίδιος φόρτωσε τα παιδιά σε ένα βαν και εξαφανίστηκε χωρίς να ειδοποιήσει τη γυναίκα του. Εκείνη ειδοποίησε την αστυνομία όπου τον εντόπισαν μέσω της εφαρμογής του κινητού του στο Μεξικό. Λίγο μετά ομολόγησε το έγκλημά του. Το ακόμα πιο φρικιαστικό; Όπως ανέφερε στην ομολογία του, δολοφόνησε τα παιδιά του για «το καλό της ανθρωπότητας» καθότι θα «μεταμορφώνονταν σε τέρατα». Ήξερε ότι «είναι λάθος αλλά έπρεπε να γίνει γιατί τα παιδιά είχαν πάρει το “DNA του ερπετού” από τη μητέρα τους»…

Όχι, δεν πρόκειται απλά για έναν παρανοϊκό, τρελό ή ό,τι άλλο. Ο συγκεκριμένος είναι οπαδός διάφορων συνωμοσιολογικών θεωριών όπως είναι η QAnon και οι Illuminati, που υποστηρίζουν ότι «σαυράνθρωποι», ερπετοειδείς εξωγήινοι, έχουν κυριεύσει τον κόσμο και κατέχουν καίριες θέσεις σε κυβερνήσεις, τράπεζες και… Χόλλυγουντ. Η QAnon είναι μια πιο πρόσφατη, ακροδεξιάς κοπής, συνωμοσιολογική θεωρία, όπου οι οπαδοί της πιστεύουν ότι μια κλίκα παιδόφιλων κανίβαλων έχει καταλάβει την αμερικανική κυβέρνηση και μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι «πολεμιστής του Θεού», πάλευε όσο ήταν πρόεδρος να τους ξεσκεπάσει και να γλιτώσει την ανθρωπότητα… Μέσα στη συγκεκριμένη θεωρία περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα άλλων παρόμοιων θεωριών συνωμοσίας που καταναλώνονται μαζικά από καθυστερημένες μάζες για να μπορέσουν να «αμυνθούν» στα «αντιαμερικανικά σχέδια των λαθρομεταναστών», στα εμβόλια-τσιπ της ανύπαρκτης (!) πανδημίας και τους «σαυρανθρώπους»…

Δεν έχει νόημα να αναλωθούμε στο παρόν άρθρο σε λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των διαφόρων παρανοϊκών θεωριών των συνωμοσιολόγων σκοταδιστών, είτε είναι οπαδοί του Τραμπ είτε όχι. Το ζήτημα για μας είναι τα πολυεπίπεδα μέτωπα σήψης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πώς αυτά ξετυλίγονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Δεν είναι απλά φαινόμενα που τυχαίνει να συμβαίνουν – σε μια μακρινή κιόλας χώρα με «παράδοση» σε τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι φαινόμενα σήψης που δεν φυτρώνουν μόνο (έχουν καλλιεργηθεί από το ίδιο το σύστημα) στη χώρα με την πιο ανεπτυγμένη μορφή του καπιταλισμού αλλά και σε κάθε χώρα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Όπου οι λαϊκές μάζες για να μπορούν να είναι εύκολα διαχειρίσιμες ποτίζονται με όλων των ειδών τα υπερφυσικά όπια με τη κάθε χώρα να γεννά τους δικούς της «μάγιστρους» και τα δικά της «μέντιουμ» για τοπική χρήση.

Ζούμε σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών που οι προεκτάσεις τους δεν έχουν φανεί ακόμα στην κοινωνία, και με οξυμένη την ταξική πάλη. Δύναμή μας η γνώση απέναντι στη μεταφυσική και τον σκοταδισμό. Να μην κερδίζουν ούτε μέτρο οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που μόνο πισωγύρισμα αποτελούν για την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου