Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Βραζιλία: Μπροστά στις εκατόμβες νεκρών οι λαοί αγωνίζονται…

«Κάτω η γενοκτονική στρατιωτική κυβέρνηση του Μπολσονάρο»

Στη Βραζιλία οι νεκροί από τον Covid-19 συνεχώς αυξάνονται, με τον αριθμό μέχρι σήμερα να ξεπερνάει τους 550.000. Το παρακάτω κείμενο αλιεύθηκε από το Tjen Folket Media. Προχωρήσαμε στη μετάφρασή του στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης για τον τρόπο που διεκδικεί τη ζωή ο λαός της Βραζιλίας. Μπροστά στην εγκληματική πολιτική των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού δεν χωράνε «ναι μεν αλλά». Η ασφυκτική κατάσταση για τις ζωές των φτωχοδιάβολων στη Βραζιλία αλλά και σε όλο τον κόσμο απαιτεί αγώνα που παλεύει για ζωή κόντρα σε μικροαστικά ιδεολογήματα κάθε είδους που βοηθούν μόνο την οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό.

***

Στις 24 Ιουλίου, πλήθος κόσμου βγήκε για άλλη μια φορά στους δρόμους πολλών πόλεων της Βραζιλίας. Δεκάδες χιλιάδες γέμισαν τους δρόμους θέτοντας τα δίκαια αιτήματά τους, αγωνιζόμενοι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κυβέρνηση Μπολσονάρο.

Στην ιστοσελίδα A Nova Democracia, Βραζιλιάνοι περιγράφουν αυτές τις διαμαρτυρίες εναντίον της γενοκτονικής στρατιωτικής κυβέρνησης του Μπολσονάρο και περιγράφουν πώς το κύμα διαμαρτυριών από τον Μάιο και τον Ιούνιο συνεχίζεται και τον Ιούλιο, με όλο και πιο έντονο το αίτημα για παραίτηση του Μπολσονάρο.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με την αγορά εμβολίων, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπολσονάρο. Ο λαός καταδίκασε επίσης την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος από τον στρατηγό Μπράγκα Νέττο, μόλις δύο ημέρες πριν από τις διαδηλώσεις. Καταδικάστηκαν ιδιαίτερα τα εγκλήματα κατά του λαού εν μέσω πανδημίας και σε αρκετές πόλεις οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν στις επιθέσεις της στρατιωτικής αστυνομίας.

Στο Σάο Πάολο, επιχειρήθηκε η απαγόρευση από τον κυβερνήτη και τη στρατιωτική αστυνομία, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιθέσεις και αυθαίρετες συλλήψεις ακόμη και πριν από τις διαδηλώσεις. Παρά τις απαγορεύσεις χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της πόλης ενάντια στην κυβέρνηση για την ευθύνη που έχει για τους περισσότερους από 500.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την ανεργία, την έλλειψη επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης και άλλα δικαιώματα από τα οποία έχει στερηθεί ο λαός.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι διαδηλωτές γέμισαν το κέντρο με συνθήματα και πανό με το σύνθημα «Κάτω η γενοκτονική στρατιωτική κυβέρνηση του Μπολσονάρο!». Η αστυνομία και εκεί επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Εμβόλιο, ψωμί, υγεία και εκπαίδευση!», «Οργάνωση του λαού για την επανάσταση!» και άλλα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και για την απελευθέρωση τεσσάρων πολιτικών κρατουμένων από την πολιτεία Ροντόνια.

Σε αρκετές πόλεις, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, κάηκαν αμερικανικές σημαίες καθώς ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ είναι ο κύριος ιμπεριαλισμός που εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τη Λατινική Αμερική. Στις διαδηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ στο Ρίο οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του Μπολσονάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου