Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

«Καμένη γη» η λογική τους

Ένας  φίλος και αναγνώστης μάς έστειλε το παρακάτω κείμενο, για το πώς φέρθηκαν στις κτιριακές υποδομές της κατάληψης ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ οι υπερασπιστές του «νόμου και της τάξης». Αυτοί που ιστορικά κατηγορούσαν ως κατσαπλιάδες, απολίτιστους, πλέμπα και τόσα άλλα όσους αγωνίζονταν για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτοί που κουνούσαν και κουνάνε το δάχτυλο στους «από κάτω» και τους έκαναν κάθε φορά μαθήματα αστικής ηθικής και νοικοκυροσύνης πριν πνίξουν την όποια λαϊκή αντίσταση.

Στην επανακατάληψη της ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ οι άνθρωποι αντίκρισαν πραγματικά εικόνες ντροπής που αξίζει να τις κοιτά ο κόσμος και να αναλογίζεται σε ποιανού χέρια πρέπει να περάσει όχι μόνο η ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ αλλά η κάθε γωνιά και υποδομή της χώρας ολόκληρης. Εμείς δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Θα κερδίσει το δίκιο.

***

ΣΚΑΤΑ ΠΑΤΗΜΕΝΑ

Άσχημη βρισιά, καθημερινή. Παλαιάς κοπής. Την ξεστόμιζαν οι παλαιότεροι, πριν καλά-καλά βγούνε όλοι αυτοί οι σεξιστικοί και ρατσιστικοί οχετοί, σαν καθημερινές βρισιές που χρησιμοποιούνται λες και είναι ψωμοτύρι από ανθρώπους που ανήκουν κυρίως σε κατώτερες τάξεις.

Μιλάμε για τα κόπρανα, που από μόνα τους μπορεί να λιπαίνουν και τη γη που πατάμε. Όταν όμως είναι πατημένα, καταντάνε ένα αποκρουστικό και συνάμα βρωμερό αποτέλεσμα. Ειδικά για τα υποδήματά μας, ακόμα και για τα λάστιχα ενός ποδηλάτου, ακόμα-ακόμα και ενός αμαξιού...

Αυτή ακριβώς η βρισιά ήρθε στο μυαλό των ανθρώπων που ανακατέλαβαν τη Rosa Nera στις 5 Ιουνίου 2021. Να μπαίνεις σ' ένα κτίριο που το φύλαγαν οι μπάτσοι, είτε το κάνανε για τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας είτε για το ίδιο το Πολυτεχνείο τση Κρήτης μικρή σημασία έχει, να αντικρίζεις σπασμένα έπιπλα, σχισμένα βιβλία στη βιβλιοθήκη -σε παλαιότερους καιρούς θα τα έκαιγαν- λαμαρίνες στις πόρτες και βρωμιά παντού.

Το κυριότερο όμως, να έχουν πετάξει λάσπη στις τουαλέτες και τις αποχετεύσεις όλου του κτιρίου. Λάσπη φτιαγμένη από τσιμέντο, φτιαγμένη από μαστόρους. Τι μαστόρια είναι αυτά που φράζουν αποχετεύσεις; Κανείς δεν ξέρει. Και αναρωτιόμαστε: Ποιο αρρωστημένο μυαλό μπορεί να έδωσε τέτοια εντολή; Πόση Σκατοψυχιά μπορεί να υπάρχει για να εκτελεστεί ένα τέτοιο τερατούργημα; Ήτανε μπάτσοι; Άνθρωποι του Πολυτεχνείου; Άνθρωποι του Δήμου; Μικρή η σημασία. Η Σκατοψυχιά ήταν είναι και θα είναι Σκατοψυχιά.

Όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπηρετούν το «δημόσιο συμφέρον'», θα μπορούσαν να έχουν διαβάσει αυτό το ξεφτιλισμένο σύνταγμα του ελληνικού κράτους, που ορίζει σαφέστατα πως είσαι υποχρεωμένος να ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου, αν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη να πάει τουαλέτα. Αλλά τι να περιμένεις από Σκατόψυχους.

Μας είχαν πει, εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90, σε μία κατάληψη στέγης επί της οδού Ακομινάτου στην περιοχή του Αγίου Παύλου στο κέντρο της Αθήνας, πως όταν οι μπάτσοι εκκένωσαν την κατάληψη, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων τσιμέντωσαν τις τουαλέτες του σπιτιού λίγο καιρό πριν γκρεμιστεί το κτίριο. Σε περίπτωση που ξαναέμπαινε κάποιος-α στο κτίριο έστω για μια βραδιά δεν θα μπορούσε να κάνει την ανάγκη του-της. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε και δεν πιστεύαμε ότι θα αντικρίζαμε ποτέ ένα τέτοιο αποκρουστικό θέαμα.

Και μιλάμε για Σκατοψυχιά, γιατί πολύ απλά αυτοί που εφάρμοσαν αυτό το βρομερό σχέδιο ήξεραν πολύ καλά πως η ζημιά σαν οικονομικό κόστος είναι μικρή. Γύρω στα 500-600 ευρώ κοστίζουν τα υλικά για την αποκατάστασή τους. Δίχως τιμολόγια, δίχως επιστροφές ΦΠΑ κι άλλες τέτοιες λαμογιές. Το θέμα όμως είναι η Σκατοψυχιά που κουβαλάνε κάποια Σκατά Πατημένα. Είναι όλοι αυτοί που μας εξουσιάζουν και που μιλάνε για ανάπτυξη και πολιτισμό.

Είναι αυτοί που παλιά έκαιγαν βιβλία, ασελγούσαν ακόμα και σε θηλυκές γάτες, σπάζανε τα κιούπια με το λάδι, καίγανε σπίτια και σφάζανε τα ζωντανά ενός νοικοκυριού. Τώρα απλά μειώνουν τους μισθούς, κλείνουν νοσοκομεία, κόβουν νερό και ρεύμα ακόμα και σε ανθρώπους με αναπηρία χωρίς καμιά αιδώ.

Αυτοί που ρίξανε λάσπη στις τουαλέτες της Rosa Nera είναι απόγονοι και συνεχιστές όλων αυτών των λογικών. Και αν νομίζουν ότι θα μας μαυρίσουν τα όνειρά μας εμείς θα τους κάνουμε να κοιμούνται μόνο αν έχουν πάρει Zάναξ. Καιρός είναι να τσακίσουμε την Σκατοψυχιά σε όλα αυτά τα Σκατά τα Πατημένα...

Κάποιες-κάποιοι από την ομάδα αποκατάστασης των αποχετεύσεων του μέλλοντός μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου