Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Απεργία 16/6: Ταξική πολιτική οργάνωση ενάντια στα σχέδια του Κεφαλαίου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή για ψήφιση, ως συνέχεια του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν θεσπίσει όλοι οι διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού, το νέο αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό «νομοσχέδιο Χατζηδάκη». Η επίθεση στην εργατική τάξη συνεχίζεται...

                        Καθήκον μας η ταξική πολιτική συγκρότηση

Ως «Βίδα» και Prolet connect συμμετέχουμε στην απεργία και στηρίζουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν καλεστεί στις 16 Ιούνη. Η παρακάτω ανακοίνωση μοιράζεται πλατιά από μέλη μας σε συγκεντρώσεις και πορείες, χώρους εργασίας και ΜΜΜ.

***

Ταξική πολιτική οργάνωση ενάντια στα σχέδια του Κεφαλαίου

Ακόμα ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ετοιμάζει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης (αυτή τη φορά η ΝΔ), για να το προσθέσει στο ήδη αντεργατικό οπλοστάσιο που ειδικά για πάνω από μια δεκαετία χτίζει, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας ενός θανατηφόρου ιού, που βάθυνε την υπάρχουσα οικονομική κρίση, οι διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού προσθέτουν ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ της συνολικής επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός για την όλο και μεγαλύτερη ταξική του εκμετάλλευση.

Η αστική τάξη της χώρας λοιπόν και το πολιτικό της προσωπικό, αριστερό και δεξιό, σοσιαλδημοκρατικό και φιλελεύθερο, αριστερότερο ή δεξιότερο επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα που έχει κατακτήσει με αίμα και αγώνες η εργατική τάξη και ο λαϊκός παράγοντας.

Έχουν αποδείξει όλοι οι διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης (παρά τις μεταξύ τους ψευτοαντιθέσεις) ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι τα μέγιστα κέρδη για τους καπιταλιστές και φυσικά ο εγκλωβισμός της εργατικής τάξης και της νεολαίας της στο απάνθρωπο σύστημα εκμετάλλευσης, βίας και πολέμων.

Το συγκεκριμένο αντεργατικό νομοσχέδιο:

  • Νομοθετεί την οριστική πλέον κατάργηση του 8ώρου, καθιερώνοντας την 10ωρη δουλειά. Τα όσα μας λένε περί ατομικών «διαπραγματεύσεων» με τα αφεντικά για το πώς θα ορίζεται ο χρόνος εργασίας, μόνο ως «αστείο» ακούγεται στους εργαζόμενους που γνωρίζουν ποιος αποκλειστικά κατέχει την αβάντα σε αυτές τις «διαπραγματεύσεις».
  • Διαλύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που η εργατική τάξη παλεύει για αυτές σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Αυξάνει τα ετήσια όρια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών, μειώνοντας παράλληλα την αμοιβή της προσαύξησης.
  • Δίνει στα αφεντικά ακόμα ένα αβαντάζ στις απολύσεις, αφού πλέον ο κάθε εκμεταλλευτής, ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθεί ο εργαζόμενος, δεν είναι υποχρεωμένος να τον επαναπροσλάβει.
  • Καταργεί ολοκληρωτικά την κυριακάτικη αργία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που θεσμοθέτησε τις 32 Κυριακές δουλειάς τον χρόνο στο εμπόριο, βάζοντας σε αυτό δεκάδες άλλους κλάδους και ειδικότητες που αφορούν χιλιάδες μισθωτούς.
  • Προωθεί περαιτέρω την τηλεργασία (ένα παράδειγμα από αυτά που ήρθαν για να μείνουν εν μέσω πανδημίας).
  • Στοχεύει να τσακίσει τους αγώνες και τις αρνήσεις της εργατικής τάξης μέσα στα κάτεργα της μισθωτής εργασίας, αφού σε κλάδους «κοινής ωφέλειας» και «δημόσιες επιχειρήσεις» θα υποχρεούνται να δουλεύουν το 1/3 των εργαζομένων πέραν του προσωπικού ασφαλείας. Απαγορεύει με διάταξη στους απεργούς να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, απαγορεύοντας με αυτόν τον τρόπο την απεργιακή περιφρούρηση και το ίδιο το νόημα της απεργίας που είναι το σταμάτημα της παραγωγής, ως όπλο των εργατών. Ως συνέχεια των διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει κι άλλα εμπόδια στις αποφάσεις των εργατών για απεργία.

Αυτά βέβαια που αναφέρουμε παραπάνω είναι επιγραμματικά και χωρίς τις λεπτομέρειες του ολοκληρωμένου τερατουργήματος, παρ’ όλα αυτά δείχνουν την ένταση και κυρίως την συνέχεια της επίθεσης του Κεφαλαίου στο προλεταριάτο. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενες/οι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τι τους περιμένει στα καπιταλιστικά κάτεργα και στην καθημερινότητά τους σε όλα τα πεδία. Η αστική τάξη παίρνει τα μέτρα της για να θωρακίσει τα συμφέροντά της και το εκμεταλλευτικό της σύστημα.

Χρέος δικό μας, είναι η ταξική ενότητα. Η πάλη μας για να συσπειρωθεί η εργατική τάξη και η νεολαία της κάτω από τον ταξικό-αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Μόνο η μαζική, επίμονη και αποφασιστική πάλη της εργατικής τάξης και των σύμμαχων στρωμάτων θα μπει εμπόδιο στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση.

Περιοδικό Βίδα

Prolet connect

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου