Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Λευτεριά στους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους – απεργούς πείνας

Έξι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ανοιχτή απεργία πείνας, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους από τις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.

Ο Γκανταφάρ Αμπού Ατουάν είναι ο πρώτος που ξεκίνησε και έχει ήδη συμπληρώσει 43 μέρες απεργία πείνας, ο Χαντέρ Αντνάν, ένας από τους πιο γνωστούς αγωνιστές ενάντια στο καθεστώς της διοικητικής κράτησης, που έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες απεργίες πείνας στο παρελθόν, έχει ήδη συμπληρώσει 18 μέρες απεργίας πείνας, ο Αμίρ Αλ Σαμί και ο Γιούσεφ αλ Αμίρ έχουν ήδη συμπληρώσει 17 μέρες, ενώ ο Μοχάμεντ Μασαλμέ και ο Τζαμάλ Αλ Ταουίλ έχουν συμπληρώσει 14 μέρες, με τον τελευταίο να απαιτεί και την απελευθέρωση της κόρης του που βρίσκεται και αυτή υπό το ίδιο καθεστώς φυλάκισης.


Το καθεστώς της διοικητικής κράτησης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από τη βρετανική αποικιοκρατία και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή όπλα τρομοκράτησης και βασανισμού των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, που αντικατέστησε το βρετανικό στρατό μετά την ίδρυση της σιωνιστικής οντότητας. Υπό αυτό το καθεστώς, κάποιος μπορεί να φυλακιστεί χωρίς δίκη και συγκεκριμένες κατηγορίες ή ποινή για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Οι κρατούμενοι, που φυσικά είναι αποκλειστικά Παλαιστίνιοι, και οι δικηγόροι τους, δεν έχουν πρόσβαση στο φάκελο της υπόθεσης, για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ενώ η κράτηση μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες απεριόριστα. Μόνο τον Μάη του 2021, περισσότερες από 200 εντολές διοικητικής κράτησης είχαν εκδοθεί για Παλαιστίνιους.


Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου