Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου 2023

Παρακάτω δημοσιεύουμε ακόμα μία προσπάθεια καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές Μαΐου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Τεράστια και αυτή τη φορά η λίστα με το αίμα που χύνει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός. Το έγκλημα αποτυπώνεται και στους νεκρούς, όπως και στα περιστατικά λιποθυμιών κάτω από συνθήκες καύσωνα.

Μέσα στη λίστα γίνεται επίσης μια προσπάθεια καταγραφής τραυματισμένων και νεκρών πυροσβεστών από το έγκλημα του Κεφαλαίου, με τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησής του, που καίει τον τόπο, ανεξέλεγκτα, μέχρι και σήμερα.

Μια σύντομη ανάλυση πάνω στα εργατικά «ατυχήματα» που έχουμε καταγράψει για την περίοδο 2014-2022 έχουμε κάνει στο Δελτίο #2 της Βίδας (Δεκέμβρης 2022).

Η εργατική τάξη πρέπει να ζήσει. Ο καπιταλισμός να πεθάνει.

***

1/5 54χρονος οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Βόνιτσας.

8/5 Δύο εργάτες τραυματίστηκαν εν ώρα εργασίας, στα έργα της περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης.

9/5 Εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο του δήμου Αμαρουσίου τραυματίστηκε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής σκουπιδιών.

10/5 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο του δήμου Ηγουμενίτσας χτύπησε το κεφάλι της στο οδόστρωμα, όταν έπεσε από το σκαλοπάτι του οχήματος.

11/5 Εργαζόμενος, μέσω εργολάβου, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

11/5 Εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών στα καμένα της βόρειας Εύβοιας καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου.

12/5 Εργαζόμενη ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Βόρειας Κέρκυρας έσπασε τα πλευρά της, έπειτα από πτώση κατά τη διάρκεια της εργασίας.

12/5 44χρονος χειριστής οχήματος που μεταφέρει και στοιβάζει εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος πέντε μέτρων.

15/5 Στην κουζίνα του εστιατορίου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εργαζόμενη, η οποία εργάζεται για λογαριασμό εταιρείας - catering που έχει αναλάβει τη λειτουργία του εστιατορίου, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι της από τον αγκώνα.

16/5 Εργαζόμενος στο εργοστάσιο της DEMO τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας.

19/5 42χρονος υδραυλικός στην Πάρο έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τσιμέντα κατά τη διάρκεια εργασίας σε οικοδομή.

20/5 Εργάτης στο τμήμα υπογειοποίησης στο Ελληνικό, που εργαζόταν σε έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΒΑΞ, μέσω του υπεργολάβου Σαντοριναίου τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών.

21/5 Εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» τραυμάτισε τη μέση της όταν κατά τη διάρκεια εργασιών γλίστρησε σε νερά.

25/5 Ξενοδοχοϋπάλληλος στην Κέρκυρα τραυματίστηκε εντός ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο.

27/5 33χρονος εργάτης, χειριστής γερανοφόρου μηχανήματος, έχασε τη ζωή του, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε μοναστήρι στην Ευρυτανία ο βραχίονας του μηχανήματος ακούμπησε σε καλώδια, με αποτέλεσμα ο εργάτης να χτυπηθεί από ρεύμα.

28/5 15χρονος έχασε τη ζωή του σε αγροτικές εργασίες στο Λασίθι της Κρήτης. Βρισκόταν σε χωράφι μαζί με τον παππού του όταν τραυματίστηκε στα πόδια από τη φρέζα τρακτέρ.

29/5 Τρεις εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ 2» της ΑΝΕΚ, που έχει ανελκυστεί σε μια από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO. Πτερύγιο της προπέλας έφυγε από τον γάντζο και καταπλάκωσε τους εργάτες, αφήνοντας νεκρό τον χειριστή του γερανοφόρου οχήματος Γιάννη Νομικό και τραυματίες τους άλλους δύο, 47 και 43 ετών.

30/5 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε στα δύο της γόνατα όταν εκτινάχθηκε από το σκαλοπάτι του οχήματος.

31/5 Οδηγός φορτηγού τραυματίστηκε έπειτα από πρόσκρουση με δεύτερο φορτηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

31/5 Διανομέας στη Λαμία τραυματίστηκε στο πόδι όταν το μηχανάκι συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο.

1/6 Σοβαρά τραυματίστηκε ντελιβεράς στην Καλαμάτα έπειτα από σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο.

1/6 Ναυτεργάτης στο πλοίο AQUA BLUE στην Ελευσίνα τραυματίστηκε στο αριστερό του δάχτυλο.

1/6 Εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο στον Δήμο Ηλιούπολης έπεσε από το σκαλοπάτι του οχήματος, που βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο οδόστρωμα.

2/6 37χρονος οικοδόμος στη Σαντορίνη έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, αφού υποχώρησε το ξύλινο κιγκλίδωμα του εξώστη.

2/6 61χρονος οδηγός φορτηγού βρέθηκε νεκρός έξω από την καμπίνα του οχήματος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

2/6 Δύο εργάτες, 39 και 43 ετών, κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα στην περιοχή του Ανύδρου Στυλίδας σε εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

4/6 Διανομέας στο Λαύριο τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο.

4/6 Διανομέας σε ψησταριά στην Κερατέα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι με κατάγματα και κομμένους τένοντες, όταν αυτοκίνητο παρέσυρε το μηχανάκι του νεαρού εργαζόμενου.

4/6 65χρονος εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας χτυπήθηκε από ρεύμα στην προσπάθειά του να ελέγξει την θερμοκρασία σε συσκευή.

8/6 46χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από μηχανή επεξεργασίας ζωοτροφών στη «Μακεδονική Βιομηχανία Ζωοτροφών» στην Κοζάνη.

8/6 42χρονος «εργολαβικός» εργάτης της Cosco υπέστη κατάγματα στο πόδι κατά τη διάρκεια εργασιών στο σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

9/6 Ο 19χρονος Αλέξανδρος Ρ., διανομέας στον Ορχομενό Βοιωτίας, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν το μηχανάκι του ανετράπη. Στις 13 Ιουνίου κατέληξε στο νοσοκομείο Λάρισας.

10/6 Εργαζόμενος ναυπηγοξυλουργός στα ναυπηγεία «Golden Yacht» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ακρωτηριάστηκε σε δάχτυλο του χεριού.

10/6 Εργαζόμενος της επιχείρησης mondelez στη Λαμία χτυπήθηκε από ρεύμα μέσης τάσης κατά τη διάρκεια εργασιών.

14/6 45χρονος δύτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού υφάλων πλοίου στο Λαύριο.

16/6 Εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης έσπασε τον αστράγαλο του αριστερού της ποδιού όταν χτυπήθηκε από μηχανή, κατά την διάρκεια της αποκομιδής.

18/6 Εργαζόμενη σε πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού έσπασε το χέρι της όταν έπεσε από τις κερκίδες του Κηποθέατρου Παπάγου. Το «ατύχημα» έγινε 9 το βράδυ, σε ώρα δηλαδή που δεν προβλεπόταν να εργάζεται.

19/6 Εργαζόμενος στο εργοστάσιο της «intertrade softex» στα Οινόφυτα τραυματίστηκε στα πόδια και στα χέρια όταν χτυπήθηκε από κλαρκ.

19/6 Εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων στην Ηγουμενίτσα τραυματίστηκε στη μέση και στο χέρι όταν έπεσε από το σκαλί του οχήματος.

20/6 Εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια της αποκομιδής.

20/6 Εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια εργασιών στο επιβατηγό πλοίο «Άνεμος».

22/6 58χρονος οικοδόμος στην Καβάλα έχασε τη ζωή του όταν το πόδι του εγκλωβίστηκε σε αναδευτήρα. Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού του τραυματίστηκε στο χέρι και ένας πυροσβέστης.

25/6 Διανομέας στην αλυσίδα «Πιάτσα Καλαμάκι», στο κατάστημα Κυψέλης, τραυματίστηκε σοβαρά στην οδό Αγίας Λαύρας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν ράμματα στο κεφάλι. 

26/6 55χρονος διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή του χτυπήθηκε από όχημα του οποίου ο οδηγός τον εγκατέλειψε.

26/6 22χρονος εργαζόμενος ως βοηθός μάγειρα σε ξενοδοχείο στα Μάλια Κρήτης έπαθε εγκαύματα ΄β βαθμού όταν κάηκε από λάδι εν ώρα εργασίας. Δούλευε ανασφάλιστος ενώ η εργοδοσία προσπάθησε να καλύψει το περιστατικό, βάζοντάς τον σε δωμάτιο με κλιματισμό και δίνοντάς του… δύο μέρες ρεπό.

27/6 Εργαζόμενος της εταιρείας ΑΚΤΩΡ τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι στο εργοτάξιο του μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου όταν καταπλακώθηκε από κομμάτι τσιμέντου.

27/6 Ναυτικός τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στο πλοίο «BLUE STAR 2» στη Ρόδο.

28/6 39χρονος εργάτης σε οικοδομή στο Ρέθυμνο έπεσε από μεγάλο ύψος. Λίγες μέρες μετά, έχασε τη μάχη με τη ζωή στο νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν

30/6 Διανομέας της wolt στα Χανιά τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο χέρι έπειτα από σύγκρουση κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

1/7 57χρονος εργάτης από την Αλβανία έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Διαβατά. Ο εργαζόμενος χτύπησε στο κεφάλι έπειτα από πτώση από γκρέιτερ.

3/7 Εργάτης τραυματίστηκε όταν έπεσε σε φρεάτιο στη Βούλα. Απεγκλωβίστηκε από την πυροσβεστική και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

4/7 Εργαζόμενος στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης, τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από φορτηγό.

4/7 Διανομέας τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στο Χολαργό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

4/7 38χρονος ναύτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης του πλοίου «Κρήτη 2» στο λιμάνι του Ηρακλείου.

7/7 Ο 57χρονος εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Νίκος Λαρεντζάκηςέχασε τη ζωή του, εν ώρα εργασίας. Παρά το ότι άνηκε σε ευπαθή ομάδα (καρδιοπαθής) «έσβησε» κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα σε βάρκα, αφού τα αφεντικά των ναυπηγείων τον έβαλαν να δουλέψει υπερωρίες μέσα στο μεσημέρι και μάλιστα σε πόστο που δεν ήταν ειδικότητά του.

10/7 14χρονος(!) που εργαζόταν ως σερβιτόρος σε κατάστημα στην παραλιακή στα Καμένα Βούρλα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που περνούσε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια.

12/7 Οικοδόμος στα εργοτάξια της Αμβρακίας Οδού, εν μέσω καύσωνα, λιποθύμησε και κατά την πτώση του τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στην εντατική.

13/7 Ο εργάτης του ΑΔΜΗΕ Δέλλιος Αναστάσιος, 56 χρονών, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης σε εργασία κοπής δέντρων για την προστασία του δικτύου στη Φλώρινα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με εγκαύματα στο 55% του σώματός του

13/7 61χρονος συμβασιούχος στο Δήμο Τανάγρας σε πρόγραμμα απασχόλησης έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας ως βοηθός σιδερά. Εργαζόταν κάτω από συνθήκες καύσωνα.

13/7 Ο 55χρονος ναύτης Κάλλιας - Βερβαινιώτης Κώστας έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε κατά τη διάρκεια πρόσδεσης στα Χανιά του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος», της εταιρείας «ΑΝΕΚ».

17/7 24χρονος εργαζόμενος σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Ηράκλειο Κρήτης τραυματίστηκε από καυτά υγρά.

21/7 46χρονος διανομέας με ποδήλατο σε ψητοπωλείο της Χαλκίδας έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε από θερμοπληξία. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσα στον καύσωνα ανασφάλιστος.

21/7 Κατά τη διάρκεια προσπάθεια πυρόσβεσης πυρκαγιάς πυροσβέστης υπέστη έμφραγμα μυοκαρδίου.

21/7 Δύο πυροσβέστες, μία γυναίκα και ένας άντρας, λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσης φωτιάς στο Δήμο Βόλβης.

22/7 Εμποροϋπάλληλος στο σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στη Λάρισα λιποθύμησε εν ώρα εργασίας. Σε συνθήκες καύσωνα οι εργαζόμενοι εργαζόντουσαν χωρίς καν να λειτουργεί ο κλιματισμός.

22/7 Εθελοντής πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια  προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ρόδο.

22/7 42χρονος υλοτόμος σε δασική περιοχή του Δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από οξιά.

- Ο εναερίτης Σ.Μ. έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών ελέγχου σε αμπάρι πλοίου σε λιμάνι της Κίνας κάτω από συνθήκες καύσωνα.

22/7 Εργαζόμενος ως ντελίβερι τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο στην Κέρκυρα.

23/7 Κατά τη διάρκεια εργασιών της εταιρείας «ΑΒΑΞ Α.Ε.» σε γέφυρα στην περιμετρική της Πάτρας αυτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα κάτω από τη γέφυρα.

24/7 49χρονος εργαζόμενος του Δήμου Καλλιθέας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών από καρδιακή ανακοπή λόγω θερμοπληξίας, κάτω από συνθήκες καύσωνα.

24/7 Πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ρόδο.

25/7 Ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους όταν το καναντέρ που χειριζόντουσαν, κατά τη διάρκεια προσπάθειας πυρόσβεσης σε πυρκαγιά στην Κάρυστο, συνετρίβη σε ρέμα.

28/7 Εργαζόμενος σε έργο για τη δημιουργία αποχετεύσεων στην Ηλεία καταπλακώθηκε από χώματα με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα.

29/7 55χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος 3 μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

30/7 Από τύχη δεν υπήρχαν θύματα όταν στο ορυχείο Ψαθί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη λύγισαν οι αντηρίδες εκσκαφέα και έπεσαν.

3/8 Ο 67χρονος εργαζόμενος Ευάγγελος Φιοράκης που δούλευε σε ανασκαφικές εργασίες στο Καβούσι Ιεράπετρας, έχασε τη ζωή του έχοντας υποστεί θερμοπληξία την ώρα της δουλειάς, εν μέσω καύσωνα.

3/8 52χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, ως εργάτης νεκροταφείου, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εργασίας, σε συνθήκες καύσωνα.

8/8 Εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από ύψος 15 μέτρων στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και εγκλωβίστηκε σε αμπάρι πλοίου.

11/8 Ο 31χρονος εργάτης από την Αλβανία Ορχανλλί Ερλάντο έχασε τη ζωή του στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου όταν έπεσε από ύψος 20 μέτρων.

12/8 Πυροσβέστης, αγνοούμενος από τις 22 Ιουλίου, εντοπίστηκε νεκρός στην Εύβοια.

18/8 40χρονος εργαζόμενος, μετανάστης από τη Νιγηρία, έχασε τη ζωή του κατά την επιστροφή του από δουλειά σε λάντζα στη Ζάκυνθο. Ο εργαζόμενος δούλευε 12ωρα και χωρίς ρεπό.

21/8 Δύο πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, όταν, κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς, στο Διαλεκτό στην Καβάλα, περικυκλώθηκαν από φλόγες.

23/8 Πέντε εργαζόμενοι στην αποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου εισέπνευσαν καυστική ουσία όταν δοχείο άνοιξε κατά τη μεταφορά του με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

23/8 Κατά τη διάρκεια προσπάθειας κατάσβεσης στους πρόποδες της Πάρνηθας τραυματίστηκε πυροσβέστης.

23/8 Εργάτρια έκοψε το χέρι της στο εργοστάσιο κομπόστας «Κρόνος».

24/8 55χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου τραυματίστηκε όταν ανετράπη το όχημα με το οποίο μεταφέρονται οι αποσκευές.

25/8 40χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα που τοποθετούσε πάνελ σε οικοδομή στη Μάνδρα.

31/8 Οικοδόμος σε έργο της εταιρίας CONTRACTOR LTD τραυματίστηκε έπειτα από πτώση κατά τη διάρκεια τοποθέτησης σκαλωσιάς στο κέντρο της Αθήνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου