Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι γυναίκες στο κρεβάτι του Προκρούστη

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ μια έρευνα από τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το 2022:

102.437 χειρουργικές επεμβάσεις (+ 54,8%)                                       

323.886 μη χειρουργικές (+ 33,3%) παρεμβάσεις.

Η αύξηση στις αισθητικές και κοσμητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τη διεθνή τάση του 11,2%: η γενική αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας την βλεφαροπλαστική το 2021, με 14.822 επεμβάσεις και αύξηση της τάξης του 58,6%.

Πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%.

Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα ήταν: η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, που αντικαθιστά τη ρινοπλαστική ανάμεσα στις πέντε πρώτες.

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι: το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων γίνονται σε γυναίκες, με τις επεμβάσεις που γίνονται στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18%. 

Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις περισσότερες επεμβάσεις (χειρουργικές και μη χειρουργικές) παγκοσμίως με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, το οποίο αποτελεί το 22% του συνόλου, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (8,9%), η οποία είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις, και την Ιαπωνία (7,3%).

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, παράλληλα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με laser και χημικού πίλινγκ.

Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 400.

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία.

Από τα στοιχεία που η έρευνα μας δίνει μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα για τη «βιομηχανία ομορφιάς» και των καπιταλιστικών προτύπων για τη γυναίκα.  Τη γυναίκα ως αισθητικό αντικείμενο που πρέπει να παραμένει ποθητή και αγέραστη, με μόνιμες ενοχές και ανασφάλειες για το σώμα της, το πρόσωπό της, τις ραγάδες, τις ζάρες, τις τρίχες, τις ρυτίδες, τα κιλά, το ύψος, τα νύχια και πάει λέγοντας.

Από την άλλη, τα ινστιτούτα ομορφιάς και οι πλαστικοί χειρούργοι βγάζουν απίστευτα κέρδη τρώγοντας ουσιαστικά από τη διαρκή επίθεση του μιντιακού (και όχι μόνο) μηχανισμού του συστήματος στο γυναικείο σώμα και τα καλλιεργήσιμα στερεότυπα της σεξιστικής και αντιγυναικείας τους προπαγάνδας.

Στεκόμαστε φυσικά στην πλαστική χειρουργική του «καλλωπισμού» χωρίς να συγχέουμε την αναγκαιότητά της εκεί που πραγματικά χρειάζεται και πρέπει να είναι κοινωνικό αίτημα, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Ανεξαρτήτως φύλου, εισοδήματος, εθνικότητας, χρώματος.

Η «πεντάδα» που χαίρονται οι καπιταλιστές των ινστιτούτων και του «καλλωπισμού» στη χώρα μας είναι η παρακάτω: λιποαναρρόφηση, αυξητική στήθους, βλεφαροπλαστική, κοιλιοπλαστική και ανόρθωση στήθους. Δεν θέλει ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ποια πρότυπα βάζουν στο κρεβάτι του προκρούστη τις γυναίκες και με ποια κοινωνικά κριτήρια γίνονται αυτές οι επεμβάσεις…

Στόχος δήθεν να «αναδειχτεί» το σώμα και η ομορφιά της γυναίκας σύμφωνα πάντα με το πρότυπο-φετίχ της εποχής μας. Η γυναίκα εμπόρευμα, που δολοφονείται και καταπιέζεται σε όλο τον κόσμο, η εργάτρια γυναίκα που βιώνει τριπλή και τετραπλή καταπίεση, η γυναίκα που ζει ακόμα σε σχέσεις εκμετάλλευσης και δεν είναι ισότιμη, είναι αυτή η γυναίκα που βομβαρδίζεται παγκοσμίως, για να καλλωπίζεται και πετσοκόβεται έτσι ώστε να είναι ποθητή… Και πρέπει να ντρέπεται, αν δεν το κάνει, αν «αφήνει τον εαυτό της»…

Τα καπιταλιστικά πρότυπα για τη γυναίκα και για όλους τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου είναι αυτά που πρέπει να τσαλακωθούν και να γκρεμιστούν. Αυτά τα πρότυπα του ανταγωνισμού, του κανιβαλισμού, του «καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι ποιο ωραία» είναι που πρέπει να πολεμηθούν από όλες και όλους.

Η κοινωνία του προκρούστη είναι μια κοινωνία βίας και ρατσισμού, σεξισμού και βαρβαρότητας.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης πρέπει να μπουν επικεφαλείς ενάντια στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, ενάντια στην πατριαρχική οπισθοδρόμηση, ενάντια σε κάθε πρότυπο που προσθέτει χαλκάδες στο σώμα και τη ψυχή τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου