Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Αλεξανδρούπολη: Συλλαλητήριο αντίστασης στην υποβάθμιση της ζωής

Πολίτες όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης στις 5/9. Μετά από ένα πλατύ κάλεσμα σωματείων και φορέων αυτή η διαδήλωση ήταν ελπιδοφόρα ως κίνηση γιατί μπήκε σφήνα στη λογική της σιωπής και της μοιρολατρίας που καλλιεργείται εδώ και μέρες στο νομό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες μέρες που διαφημίζονταν η δράση του κάθε λούμπεν στοιχείου που φορούσε στρατιωτική περιβολή και έβγαινε «παγανιά» για δήθεν ανίχνευση εμπρηστών από τοπικά ΜΜΕ και ΜΚΔ γράφονταν πολλά ενώ για αυτήν τη λαϊκή συγκέντρωση δεν βρέθηκαν λόγια και σχεδόν θάφτηκε. Την ώρα που κάηκαν 935.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς και η φωτιά απείλησε την Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί ο συστημικός μηχανισμός θέλει από τον εβρίτικο λαό να κάτσει «ήσυχα» και να μη διαμαρτύρεται για την χρόνια υποβάθμισή του από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Σε αυτό το σχεδιασμό ανήκει και το ξεμάντρωμα των φασιστοειδών για να φτιάξουν κλίμα στα γύρω χωριά αλλά και στην Αλεξανδρούπολη ενάντια σε ξεριζωμένους πρόσφυγες και ταλαίπωρους ανθρώπους… Αθωώνοντας τους πραγματικούς φταίχτες της ντόπιας αστικής τάξης και του κράτους τους.

Αυτό το συλλαλητήριο ήταν η καλύτερη απάντηση από την εργατική τάξη, από τον δημοκρατικό κόσμο και όσους και όσες δεν ανέχονται το κουτόχορτο του φασισμού αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το συλλαλητήριο ακούστηκε η φωνή των εργαζομένων και των ανέργων αλλά και των αντιφασιστών/στριών που με πείσμα συνεχίζουν την τεράστια αντιφασιστική παράδοση του Έβρου που δεν θάβεται έτσι εύκολα όπως νομίζουν οι διάφοροι αυτόκλητοι με τις καρότσες και τα «σύνεργα».

Στη μαζική διαδήλωση για τα μεγέθη της Αλεξανδρούπολης εκτός από τα εργατικά σωματεία  βρέθηκαν οι κινήσεις που τις προηγούμενες μέρες είχαν αντισταθεί στο κόψιμο δέντρων στο Άλσος Φυτωρίου, σύλλογοι Γονέων και Δασκάλων, τα μέλη της κατάληψης του Παλαιού Νεκροτομείου, μέλη του ΠΑΜΕ αλλά και πλήθος ανένταχτων ανθρώπων και νέων αγωνιστών του ευρύτερου αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν πάρκο Ακαδημίας- Εργατικό Κέντρο- Λεωφόρος Δημοκρατίας- 14η Μαΐου- Αίνου- Ιωακείμ Καβύρη.

Τα αιτήματα ενότητας και πάλης που έθεσε η συγκέντρωση και μπροστά από το Δημαρχείο ήταν τα παρακάτω, εκφράζοντας όλοι και όλες την υπόσχεση να μείνει ενωμένος ο κόσμος και να διεκδικήσει:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση.
  • Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό.
  • Να δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τους. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους.
  • Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΑ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών.
  • Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών  που θερμαίνονται με ξυλεία.
  • Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.
  • Να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. 

Υ.Γ. Οι «κάποιοι» που κυκλοφορούν νύχτα κατέβασαν τα παρακάτω πανό που ήταν κρεμασμένα μπροστά από το Αναγνωστήριο. Ας δούμε τι λέγανε τα πανό και αμέσως καταλαβαίνουμε για ποιους δουλεύουν αυτοί οι ψευτοπατριώτες «νυχτερινοί επισκέπτες». Για να έχουμε μια εικόνα για το ποιές φωνές δεν θέλουν να ακουστούν στην Αλεξανδρούπολη:

1) Δολοφόνοι και εμπρηστές είναι το κράτος και οι καπιταλιστές, το έγκλημα στον Έβρο δεν θα ξεχαστεί, φασίστες πίσω στις τρύπες σας. «Ο άλλος άνθρωπος»- Συνέλευση Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου.

2) Συλλογική Κουζίνα στο Αναγνωστήριο, η αλληλεγγύη το όπλο μας (φτιαγμένο από παιδιά).

3) Ενάντια στις πολιτικές του Κεφαλαίου που λεηλατούν τον τόπο. Ταξική Πολιτική Οργάνωση Βίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου