Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Το παραμύθι δεν έχει δράκους

Έπεσε στην αντίληψή μας η νέα εκπομπή του ΑΝΤ1 «Dragons’ Den», που σημαίνει «άντρο των δράκων». Ξενόφερτη σαφώς εκπομπή, με τη μεταφορά της στην εγχώρια τηλεόραση, παράλληλα με την παρουσίασή της, να αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας, influencer και τηλεμαϊντανός Σάκης Τανιμανίδης.

Αντιγράφουμε από το πρόγραμμα του ΑΝΤ1:

«Το DRAGONS’ DEN στηρίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από την κρίση […] Οι Dragons … είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία επιχειρηματική ιδέα, ένα νέο προϊόν, μια πατέντα... Επιπλέον, στηρίζουν τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες επενδύοντας όχι μόνο με κεφάλαιο αλλά και με την επιχειρηματική τους εμπειρία.

Στο DRAGONS’ DEN δεν υπάρχει τελικός νικητής. Νικητές είναι όλοι όσοι θα καταφέρουν να κάνουν την ιδέα και το όνειρό τους πραγματικότητα!».

Ποιοι είναι οι «Δράκοι» σε αυτό το σόου;

Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής στον τομέα των φορτίων αερίου LNG και LPG, ιδιοκτήτης της «Stealthgas».

Πωλ Ευμορφίδης ιδιοκτήτης της «Coco mat» εταιρείας με στρώματα.

Λιλή Περγαντά ιδιοκτήτρια της «Power Health», εταιρεία προϊόντων φυσικής διατροφής.

Μαρία Χατζηστεφανή ιδρύτρια της «Rodial», εταιρεία καλλυντικών.

Σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν καθημερινά από την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στενάζουν κάτω από τη μπότα των ενοικίων, των λογαριασμών κ.ο.κ. τα κανάλια τούς προβάλλουν «όνειρα», επιχειρηματικότητα και «υγιή καπιταλισμό».

Τι και αν σε αυτή τη χώρα έχουν βαφτίσει βιομηχανία τον τουρισμό και τους καφέδες, το «wanna be», η «αυτοδημιουργικότητα», δίνουν και παίρνουν για να τρέφεται με αυταπάτες το πόπολο. Οι οθόνες γεμίζουν με τους καπιταλιστές να κάθονται σταυροπόδι, να συμβουλεύουν και να παριστάνουν τα «μυαλά». Μπροστά τους οι «μικρότεροι» να αναζητούν βοήθεια και συμβουλές, πουλώντας μετοχές στους «μεγάλους», για να πάνε μαζί μπροστά.

Καλό το παραμύθι, θα πούμε εμείς, αλλά δεν έχει δράκο. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να μασάει από τα «επιχειρηματικά πρότυπα» και τα ιδεολογήματα που μας πλασάρουν για να μας πουν πως τα κέρδη φτιάχνονται με πρωτοποριακές ιδέες και «όρεξη για δουλειά». Οι καπιταλιστές, ως παράσιτα, τρέφονται από τη δουλειά της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού που χύνει τον ιδρώτα του. Η οργάνωση και η ενότητα των εργαζομένων είναι η απάντηση στους δράκους που βρυχώνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου