Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Προς υποστήριξη των δύο απολυμένων από ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβο

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 25/1

Όταν απολύονται εργαζόμενοι δεν μπορεί να μην ταράζεται η ψυχή σου. Ως προλετάριοι, ειδικά όταν το τσεκούρι των αφεντικών πέφτει στο κεφάλι της εργατικής τάξης μάς πληγώνει παραπάνω γιατί ξέρουμε ότι έρχεται και η σειρά μας. Όταν μάλιστα οι απολυμένοι εργαζόμενοι ανήκουν στα οργανωμένα και πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης έχει και διαφορετικό ήχο το τσεκούρι. Οι λόγοι ευνόητοι για όποιον ασχολείται με την πάλη των τάξεων…

Περίπου τρεις μήνες πριν, το δρόμο της ανεργίας πήραν άλλοι δύο «ενοχλητικοί» εργολαβικοί εργαζόμενοι στις καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να κοιτάξει ο αναγνώστης τις σχετικές ανακοινώσεις (Για την περίπτωση των δύο απολυμένων από ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβους, «…Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας μας γύρισε την πλάτη»). Στα κείμενά τους εξήγησαν τους λόγους της απόλυσής τους αλλά και το ποιοι είναι. Δηλαδή τι υπεράσπιζαν και από ποια σκοπιά στέκονταν στην πάλη με την εργοδοσία. Πράγματα δύσκολα και όλο πιο σπάνια στις σκοτεινές μέρες της εργασιακής ζούγκλας.

Ο Α. και ο Σ. είναι δύο εργαζόμενοι που ψήθηκαν μέσα στο καμίνι της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, βίωσαν την εργολαβοποίηση από πρώτο χέρι και κατάφεραν κάτι σπουδαίο… Να γνωριστούν με δεκάδες εργολαβικούς κακοπληρωμένους εργαζόμενους, να μιλήσουν με τη φωνή των συναδέλφων, να συσπειρώσουν ανθρώπους και να τους θέσουν το επίκαιρο πρόταγμα της αλληλεγγύης και της οργάνωσης στους χώρους δουλειάς. Για κάποιον αδούλευτο γραφειοκρατίσκο που δε ξέρει τι σημαίνει συνδικαλιστική δουλειά στη βάση και αρνητικοί ταξικοί συσχετισμοί αυτό πρέπει να του εξηγηθεί λίγο.

Αυτό σημαίνει να εκθέτεις τον εαυτό σου σε χίλια δύο μέσα στην καθημερινότητα, να πρέπει να συναντάς αγνώστους συναδέλφους, να μιλάς στο σχόλασμα με βροχή και κρύο, να πρέπει να ενθαρρύνεις κόσμο που φοβάται να εκτεθεί στους εργολάβους, να πρέπει να σπάσεις ιδεολογήματα που έχουν φυτευτεί στα μυαλά των εργαζομένων από τον ταξικό εχθρό, να σταθείς ως πρωτοπόρος εργαζόμενος σε μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν έτσι ώστε να σε εμπιστευτεί ο συνάδελφος. «Καλά τα λες αλλά…». Αυτή την έκφραση πόσες φορές δεν την έχουμε ακούσει οι οργανωμένοι προλετάριοι όταν δουλεύουμε για την υπόθεση στις μάζες…

Και επειδή δεν έχεις κάποια ασυλία όπως οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, για να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια τους συναδέλφους, ότι πιστεύεις αυτά που λες, πρέπει να δράσεις πολλές φορές ακόμα και μόνος σου ή με μια χούφτα συναδέλφων, όπως στις πανεργατικές απεργίες που ο φόβος σκίαζε τους συναδέλφους… Αλλά εσύ εκεί και την επόμενη ημέρα, δίπλα στους συναδέλφους, ως απεργός: η συμμετοχή ήταν μικρή γιατί υπάρχει τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς… Και πως θα τη σπάσουμε; Με την ενότητά μας, τη συσπείρωσή μας και τους αγώνες μας. Τίποτε δε χαρίζεται. Και πάλι από την αρχή στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και στο ανέβασμα της συνείδησής της. Οι αγωνιστικές πρωτοπορίες της εργατικής τάξης τα γνωρίζουν όλα αυτά ως στυλ δουλειάς μέσα στις παραγωγικές γραμμές του ελληνικού καπιταλισμού.

Γνωρίζουν ακόμα το πιο βασικό: ότι η εργατική τάξη κατακτιέται όταν τα λόγια ακολουθούνται και από πράξεις. Ως εργάτες αλλά και ως κομμουνιστές ξέρουμε ότι αυτοί που εκφύλισαν το κίνημα ήταν αυτοί που το γραφειοκρατικοποίησαν, κάνοντας το ακίνδυνο. Όσοι έβαλαν το χέρι τους για να γίνουν όλα «καθωσπρέπει». Άραγε για ποιανού το συμφέρον; Ρητορική ερώτηση…

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες λοιπόν που εκδικητικά ο Α. και ο Σ. είναι απολυμένοι. Οι δυο τους είχαν γραφτεί και στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Ήταν μια ώριμη απόφαση η συσπείρωσή τους με το κλαδικό σωματείο που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ (έβαλαν τις όποιες διαφορές και επιφυλάξεις μπορεί να υπήρχαν στην άκρη, στο όνομα της ταξικής ενότητας). Θεώρησαν κάτι αυτονόητο: ότι από τη στιγμή που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στο κοινό επάγγελμα και σχημάτισαν την Πρωτοβουλία για την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ (μιλάμε για πολύχρονες διαδικασίες και ζυμώσεις) θα έπρεπε να κάνουν ένα ακόμα βήμα και να περάσουν στο κλαδικό. Αυτό το βήμα θεώρησαν σωστά ότι θα διεύρυνε την ενότητα και θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εργατική αντίσταση στον κλάδο. Μέχρι τότε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καταμέτρηση ήταν άγονη γη για το κλαδικό σωματείο.

Αυτοί και άλλοι εργολαβικοί εργαζόμενοι, επιρροές της Πρωτοβουλίας, που γράφτηκαν στο Σωματείο ήταν «προίκα» αυτών των δύο και κατόπιν δικής τους προτροπής γράφτηκαν. Ο Α. μάλιστα εκλέχτηκε και στο ΔΣ. Ο Α. ποτέ δεν έκρυψε στο Σωματείο, στους χώρους δουλειάς και στην Πρωτοβουλία ότι είναι και μέλος της Βίδας, κάνοντας γνωστές τις θέσεις της οργάνωσης.

Γνώμη μας είναι ότι μετά από τρεις μήνες το άφαντο σωματείο από την υπεράσπιση των δύο απολυμένων έχει περάσει ανοιχτά και «χωρίς εξηγήσεις» στο πλευρό των εργολάβων και του ΔΕΔΔΗΕ. Η σιωπή του είναι συνενοχή στην εκδικητική απόλυση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι ταξικοί-ες συνδικαλιστές-στριες ανεξαρτήτου σωματείου, κλάδου, γραμμής και κατεύθυνσης καταλαβαίνουν αυτή την ολοκάθαρη αντεργατική στάση του προεδρείου και όσων είναι γύρω του, εμπαίζοντας τους δύο απολυμένους.

Εδώ και τρεις μήνες ενημερώνουμε μέλη και συναδέλφους σε σωματεία και εργατικές συλλογικότητες για την υπόθεση των δύο απολυμένων. Όλοι μένουν άφωνοι για τη στάση του Κλαδικού Σωματείου, τη στιγμή μάλιστα που οι απολυμένοι ήθελαν να απαντήσουν με αγώνα σε αυτήν τη νέα κατάσταση που ο «νόμος Χατζηδάκη» έχει δημιουργήσει για την εργατική τάξη.

Σαφώς με χειρότερους όρους στην πάλη για το δικαίωμα στην εργασία και τις εκδικητικές απολύσεις, με το Κλαδικό Σωματείο απόν, η Πρωτοβουλία μαζί με τη Συνέλευση Αλληλεγγύης παλεύει για την επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων στο έργο της καταμέτρησης του ρεύματος.

Όμως όλη αυτή η κατάσταση της διάσπασης και του αδειάσματος δύο πρωτοπόρων εργαζομένων είναι ευθύνη του Σωματείου. Γιατί δεν φτάνουν οι γενικολογίες και τα συνθήματα που δεν ζυμώνονται στη βάση, δεν φτάνει να λες μεγάλα και παχιά ταξικά λόγια για επαρσιακούς ξεσηκωμούς και ότι ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά… Δεν φτάνει

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου