Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ελεύθερος μετά από 40 χρόνια!

Ο Καρίμ Γιουνίς, ένας από τους παλαιότερους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, αποφυλακίστηκε από τους σιωνιστές, ύστερα από 40 χρόνια αιχμαλωσίας στα ισραηλινά κολαστήρια.

Παλαιστίνιος με ισραηλινή υπηκοότητα, ο Γιουνίς συνελήφθη το 1983 μαζί με δυο συγγενείς του, για συμμετοχή σε ενέργεια της Αντίστασης, τρία χρόνια νωρίτερα στα υψώματα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκε ένα ισραηλινός στρατιώτης. Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, με την ποινή του ύστερα από κάποια χρόνια να μετατρέπεται σε ισόβια και στο τέλος σε φυλάκιση 40 χρόνων. Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, ο Γιουνίς έχει εκτίσει τη μεγαλύτερη συνεχόμενη ποινή φυλάκισης από οποιονδήποτε Παλαιστίνιο σε ισραηλινές φυλακές.


Την ημέρα της αποφυλάκισής του, οι αρχές της φυλακής Χανταρίμ όπου βρισκόταν φυλακισμένος φόρτωσαν τον Γιουνίς σε ένα βαν και τον μετέφεραν εν κρυπτώ στον κεντρικό σταθμό της πλησιέστερης πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν τους συγγενείς και τους συντρόφους του να τον υποδεχτούν έξω από τη φυλακή, μετατρέποντας την απελευθέρωσή του σε διαδήλωση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.


Ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης Νετανιάχου, που έδωσε την εντολή στον επίτροπο της Αστυνομίας για την αποφυλάκιση του Γιουνίς, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ημέρα αποφυλάκισής του: «Μέχρι η κυβέρνηση να περάσει νόμο που θα επιβάλλει τη θανατική ποινή στους τρομοκράτες, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να διασφαλίσω ότι η αποφυλάκισή τους θα αποτελεί για αυτούς πηγή ντροπής».


Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί το φασιστοειδές είναι πως σε όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, η φυλάκιση από τον εχθρό αποτελεί τίτλο τιμής,ενώ η αποφυλάκιση είναι μέρα γιορτής και κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα.


Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο νέος ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Αριέ Ντερί, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα, να ανακαλέσει την ισραηλινή υπηκοότητα του Γιουνίς και του συγγενή του Μαχέρ Γιουνίς που αναμένεται να αποφυλακιστεί σε λίγες μέρες, προκειμένου να απελαθούν στη Δυτική Οχθη. Ταυτόχρονα, ο Μπεν Γκιβρ δήλωσε ότι το χωριό του θα παρακολουθείται τις ερχόμενες μέρες προκειμένου να αποτραπούν εορτασμοί για την απελευθέρωσή του. Παρά τις απειλές του, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Γιουνίς στο χωριό του, στη Δυτική Οχθη αλλά και στη Γάζα.


Λίγο μετά την απελευθέρωσή του ο Γιουνίς επισκέφτηκε τα μνήματα της μάνας και του πατέρα του που πέθαναν προτού προλάβουν να τον δουν ελεύθερο, ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους δήλωσε: «Φεύγω από τη φυλακή για να τραγουδήσω τον ύμνο του λαού μου και για να συνεχίσω στο μονοπάτι της λευτεριάς. Η απελευθέρωσή μου να γίνει το πρελούδιο της απελευθέρωσης όλων των παλαιστίνιων κρατούμενων. Είμαι πολύ περήφανος, που είμαι ένας από αυτούς που έκαναν θυσίες για την Παλαιστίνη. Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε ακόμα περισσότερα για την Παλαιστινιακή Υπόθεση».


Αυτή τη στιγμή στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περισσότεροι από 4.700 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, από τους οποίους 551 εκτίουν ποινές ισοβίων.


Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου