Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο δάγκωμα και όχι μόνο

Γράφαμε σε άρθρο μας, τον Σεπτέμβρη του 2022, για την καταγραφή του ΣΕΠΕ (έκαναν λόγο για 1.700 ελέγχους) και τα πρόστιμα που επέβαλε σε εργοδότες, που απασχολούσαν διανομείς, ότι δικαιώνεται πλήρως το οργανωμένο στα συνδικάτα εργατικό κίνημα που καταγγέλλει τη «μαύρη μαυρίλα» που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς. Συνεχίζεται λοιπόν η δικαίωση όσων επιμένουν να φωνάζουν και δεν τα «διπλώνουν» μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Σε δελτίο τύπου, που κυκλοφόρησε η Επιθεώρηση Εργασίας (που παραμένει υποστελεχωμένη), κάνει λόγο για την εξής διαπίστωση (την αντιγράφουμε ολόκληρη, οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Υποβλήθηκαν συνολικά 612 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε 2.131 εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε σήμερα (17/1) η Επιθεώρηση Εργασίας αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων του 2022 και τις περιπτώσεις καταγγελιών μη καταβολής του.

Κατόπιν παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας, 232 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση και καταβλήθηκαν σε 1.186 εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά (582.762 ευρώ).

Σε 34 περιπτώσεις μη καταβολής κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, μετά τη διαβίβαση μηνυτήριων αναφορών στα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα, κατά την περίοδο εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου και του ανοίγματος των καταστημάτων τις αντίστοιχες Κυριακές, οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησαν 901 ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα που απασχολούν 4.291 εργαζόμενους.

Σε 162 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι αφορούσαν στα χρονικά όρια εργασίας, την εβδομαδιαία ανάπαυση, την αδήλωτη εργασία, την υπερωριακή απασχόληση, τη μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας και τη μη υποβολή συμπληρωματικού πίνακα.

Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις επιβλήθηκαν 73 πρόστιμα, συνολικού ποσού 221.850 ευρώ, ενώ ακόμα εννέα έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη».

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το γεγονός ότι έγιναν 612 καταγγελίες σε μια εποχή που πέφτει τσεκούρι και ασκείται πολύμορφη τρομοκρατία, από τους εργοδότες, στους χώρους δουλειάς είναι από μόνο του στοιχείο, που δείχνει ότι υπάρχουν εργατοϋπάλληλοι που διεκδικούν και δε σιωπούν.  Το ότι 2.131 εργαζόμενοι και εργαζόμενες ήταν τα υποψήφια θύματα που τα αφεντικά αποπειράθηκαν να αφήσουν χωρίς «δώρο» Χριστουγέννων, δείχνει ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει στα κάτεργα του ελληνικού καπιταλισμού…

Η λεία που αποπειράθηκαν να ληστέψουν οι εργοδότες από τα δώρα των 1.186 εργαζομένων, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Εργασίας, ήταν 582.762 ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι εργοδότες που πιάστηκαν να παρανομούν είναι οι «άτυχοι» που τους «έκατσε η στραβή»… Όμως δεν ξέρουμε τι γίνεται με τη λεία που κλάπηκε από τους 945 εργαζόμενους, που αναφέρονται στην έκθεση και δεν τους δόθηκε το δώρο…

Ας συνοψίσουμε: από τους 2.131 εργαζόμενους δόθηκε τελικά, από τους εργοδότες, δώρο σε 1.186. Οι υπόλοιποι 945 εργαζόμενοι; Εμπεριέχονται στις 34 περιπτώσεις της αυτόφωρης διαδικασίας; Αυτό μένει να απαντηθεί από τους Επιθεωρητές, μιας και θέλουν να δημοσιεύον τα στοιχεία τους. Το ζήτημα είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σχεδόν οι μισοί παραμένουν απλήρωτοι…

Όσον αφορά τους 901 ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα, που αναφέρονται (συνεχίζουμε να είμαστε δύσπιστοι ως προς τα νούμερα που δημοσιεύονται), πάλι οι 162 περιπτώσεις παρανομούντων είναι ενδεικτικές για το τι βιώνουν οι εμποροϋπάλληλοι στους χώρους δουλειάς.

Αυτά τα στοιχεία, που αναγκάζονται να βγάλουν έπειτα από τις πιέσεις των συνδικάτων και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υπενθυμίζουν ότι μόνο η οργάνωση των εργαζομένων ανοίγει τον δρόμο για το δίκιο της εργατικής τάξης. Ξαναλέμε: χωρίς πιέσεις, καταγγελίες και ταξικό αγώνα ακόμα και αυτοί οι έλεγχοι δεν θα ξεπερνούσαν τα λίγα πρόστιμα στους «πολύ απρόσεχτους» εργοδότες…

Οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Εργαζόμενοι εμπιστευτείτε τη δύναμή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου