Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Κυκλοφορεί: Από τους Χιονάδες Έβρου στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την Πολιτική Προσφυγιά (Κόκκινη Βιβλιοθήκη)


Δύο γραπτές ιστορικές αφηγήσεις που μέσα σε αυτές κλείνονται οι μνήμες ανθρώπων, που ήταν μικρά παιδάκια του καιρό του Εμφυλίου, με πατέρα μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η καταγωγή τους είναι από τους Χιονάδες Έβρου.

Ο ξεριζωμός και ο χωρισμός της οικογένειας Κεσκίνη, όπως και χιλιάδων άλλων δημοκρατικών και προοδευτικών οικογενειών, ήταν αποτέλεσμα της ολέθριας ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβαλαν εμπόδιο στη λαϊκή αναγέννηση και την προκοπή του τόπου μας. Οι ευθύνες για την καταστροφή που προξένησαν στη χώρα την περίοδο 1946-'49 πέφτουν πάνω τους και είναι ολόδικές τους.

Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται δημοσιευμένα κείμενα, αρχεία, πίνακες και φωτογραφίες. Επιπλέον, προστέθηκαν: κείμενο του Ν. Ζαχαριάδη για τα προσφυγόπουλα, κείμενο της Ενώσεως Συγγενών Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων, άρθρο του Θ. Μητσόπουλου, καθώς και το διήγημα Πιροσκί του Γ. Φ. Καλόγερου, που αναφέρεται στην παιδική του εμπειρία στις κοινότητες των πολιτικών προσφύγων. 

Για επικοινωνία: kokkinivivliothiki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου