Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Αθωράκιστος ο λαός μας από την αστική διαχείριση

Για περισσότερο από ενάμιση μήνα παρακολουθούμε τη χώρα να καίγεται από άκρη σε άκρη. Κέρκυρα, Βόλος, Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Κάρυστος, Κουβαράς, Ρόδος είναι μερικά από τα μέρη που είδαμε τον Ιούλιο να γίνονται στάχτη, με περίπου 500.000 στρέμματα καταγραφή σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Συγκεκριμένα στη Ρόδο η καμένη έκταση υπολογίζεται στο 15% της συνολικής έκτασης του νησιού. Καμένα δάση και προστατευόμενες περιοχές, πεθαμένα ζώα και καταφύγια άγριας ζωής, κατεστραμμένα σπίτια και απώλεια ανθρώπινων ζωών συνθέτουν την εικόνα του χάους που επικρατεί.

Και η καταστροφή συνεχίζεται. Σειρά τώρα έχουν η Αλεξανδρούπολη, η Βοιωτία, ο Ασπρόπυργος, η Πάρνηθα… Στην Πάρνηθα η φωτιά έφτασε στον εθνικό δρυμό. Στην Αλεξανδρούπολη η φωτιά καίει για πέμπτη μέρα σε ένα μέτωπο 60 χλμ και με 380.000 στρέμματα καμένα. Αποκορύφωμα της τραγωδίας οι 18 νεκροί μετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, που βρέθηκαν στο δάσος της Δαδιάς.

 […] Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης. […]

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο.

[…] είναι περίεργο πώς βρέθηκε να πιάνουν φωτιές σε σημεία που είναι διαδρομές μεταναστών […]

Δήλωση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γ. Καλλιακμάνη.

[…] Τα σημεία που εκδηλωθήκαν πυρκαγιές είναι γνωστά περάσματα παράνομων μεταναστών […]

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Ι. Αρτοποιού.

Στήνεται, λοιπόν, το αφήγημα για άλλη μια φορά. Το δάχτυλο που δείχνει τον ένοχο πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Όλη η ευθύνη στους «ασυνείδητους» πολίτες, στην κλιματική κρίση, σε μανιακούς εμπρηστές, στους «εχθρούς Τούρκους». Δεν άργησε να έρθει και η ώρα του ρατσιστικού δηλητηρίου με στόχο τους συνηθισμένους φταίχτες… μετανάστες φτωχοδιάβολους. Όση περισσότερη γη κατεστραμμένη τόσο πιο άθλια και «τραβηγμένα» τα αφηγήματα… Αρκεί να καλυφθεί ο πραγματικός ένοχος.

Για αυτό και ξαμολήθηκαν όλοι να πιπιλάνε την ίδια καραμέλα… Από τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους μέχρι τα φασισταριά που αναπαράγουν, όπως πάντα, τη γραμμή των «από πάνω», λιγάκι πιο «επιθετικά». Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας καίγονται χρόνια ίδια μέρη. Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή καιγόταν ξανά το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής natura να γίνεται στάχτη. Στην Κέρκυρα φέτος μέσα σε μία εβδομάδα το ίδιο σημείο δέχθηκε επίθεση τέσσερις φορές. Επίσης, το 50% της καμένης γης του νησιού τα τελευταία 20 χρόνια έχει δεχθεί πέντε φορές επιθέσεις. Ποιος ξεχνά άλλωστε τη φράση Μητσοτάκη: «κάποια στιγμή θα καεί», για το παρθένο δάσος του Ερημίτη, στην Κασσιόπη. Όχι μόνο κάηκε αλλά δόθηκε και για το χτίσιμο ξενοδοχειακής μονάδας. Ο Κουβαράς καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο. Και φυσικά, όποιος-α ζει στην Αθήνα έχει δει ουκ ολίγες φορές την Πάρνηθα να καίγεται και παλαιότερα να εξαιρείται από την αναδάσωση προς εξυπηρέτηση του καζίνου.

Αυτή η καταστροφή που βιώνουμε κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, ανύπαρκτα αντιπυρικά έργα, μηδενική προφύλαξη. Οι συγκεκριμένες αυτές πολιτικές δε μπορούν να βαφτίζονται ούτε κλιματική κρίση ούτε «υβριδικός πόλεμος», όπως φώναζε ένα φασιστοειδές στον Έβρο καλώντας σε κυνήγι κεφαλών μεταναστών. Αυτές οι πολιτικές είναι γέννημα θρέμμα αυτού του συστήματος. Είναι φτιαγμένες για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τον φυσικό πλούτο, τη χλωρίδα, την πανίδα, την ίδια τη ζωή.

Οι προοδευτικές και ταξικές δυνάμεις έχουν χρέος να δουλέψουν για την ενότητα των «από κάτω», να παλέψουν για την ταξική πολιτική οργάνωση που θα συγκρουστεί με το Κεφάλαιο και όλα του τα πλοκάμια. Κάθε προοδευτικός άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο, που οργίζεται με την καταστροφή και τον θάνατο πρέπει να σπάει τα αφηγήματα που του πλασάρουν συνεχώς, για να προχωρά «ειρηνικά» ο καπιταλισμός που λεηλατεί και καταστρέφει τη φύση και τον άνθρωπο.

2 σχόλια:

  1. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Όλη η πόλη, τα χωριά, είναι όλοι εναντίον των μεταναστών οργισμένοι, είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν είναι. Δηλαδή πόσο τυφλός πρέπει να είσαι να μη βλέπεις πόσο βολεύει αυτό το κράτος να μην αναλάβει ευθύνη, να φύγει όλο από πάνω του, μηδέν πρόληψη, μηδέν δασοπροστασία, όλα τα λεφτά και οι προσλήψεις σε στρατό και αστυνομία.
    Και αφού έχει τόσους μπάτσους γιατί δεν φυλάνε τα σύνορα με αυτόν τον περιβόητο φράχτη που έχουν; Γιατί με τα τόσα λεφτά στον εξοπλισμό του στρατού δεν εντόπισαν εγκαίρως τον "εχθρό" που ισχυρίζονται αφού ξέρουν κιόλας τα περάσματα; Γιατί έχει φωτιές και αλλού, και εκεί οι μετανάστες τις έβαλαν;
    Ο Έβρος είναι παρατημένος στο έλεος, κουρασμένος, όμως αυτός ο φασισμός δεν δικαιολογείται. Έχουν μπερδέψει μεταναστευτικό με πυρκαγιές, πωρώνονται από κυνηγούς κεφαλών και βγαίνουν παγανιά. Σήμερα τις πυρκαγιές τις έβαλαν μετανάστες, αύριο αντιφρονούντες, μεθαύριο ομοφυλόφιλοι, παραμεθαύριο ΑΜΕΑ. Ιδιαίτερα οι παλιότεροι θα έπρεπε να θυμούνται πως πάντα η ακροδεξιά σαν καλό σκυλάκι της δεξιάς προβοκάρει με σκοπό την αναμπουμπούλα. Κοινωνία σε σήψη που δουλεύεται χρόνια, αντί να ασχοληθούμε με τις φωτιές ασχολούμαστε πάλι με το φίδι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και πιστεύω έχουμε χειρότερα να δούμε. Δεν τολμάμε ήδη να πούμε την άποψη μας ανοιχτά, ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και δυστυχώς προς λάθος κατεύθυνση.
    Μια Εβρίτισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους φταίνε οι αναρχικοί, οι αριστεροί, οι κομμουνιστές... τους φταίνε οι μετανάστες, τους φταίει η κακιά στιγμή και ο κακός καιρός. Τους φταίει ο μεροκαματιάρης που απεργεί, τους φταίει η αντίθετη άποψη, τους φταίμε όλοι μας που θέλουμε υγεία παιδεία και ελευθερία!
    Τους φταίνε τα δέντρα, τα πουλιά και κάθε τι που ελεύθερα αναπτύσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και όχι του αχόρταγου καπιταλισμού. Τους φταίει να μιλάμε, να ανασαίνουμε, να συζητάμε… Το μόνο που θέλουν είναι να ακούμε, να υπακούμε, να δουλεύουμε για να ξοφλούμε τα χρέη τους. Και εάν δεν το κάνουμε τότε με χειρισμούς ταχυδακτυλουργού απειλούν σε όλα τα μέτωπα. Στη δουλειά, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στις τιμές στα σούπερ μάρκετ, στις βενζίνες, στις εξωτερικές απειλές, στο μεταναστευτικό αρκεί να ξανακατεβάσουμε το κεφάλι και να τραβήξουμε κουπί στη γαλέρα τους.
    Φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, δεν έχει μείνει τίποτα, χωνέψτε το... Ούτε καν ζωή σε αυτό τον τόπο. Καμένη γη... όνειρα και αξιοπρέπεια. Αυτό θέλετε για τα παιδιά σας; Για όσους αγαπάτε; Τόσο σαδιστές είμαστε τελικά; Βγείτε έξω ρε στο δρόμο να σώσετε ο, τι σώζεται. Γιατί εάν δεν βγούμε εμείς θα βγει το φιδάκι του φασισμού που έρχεται και σώζει πάντα στα δύσκολα τα μεγάλα αφεντικά. Και ένα φίδι πάντα μπορεί να βγάλει ένα άλλο φίδι από την τρύπα με άνεση.
    Ο κυρ Παντελής που κουράστηκε να τον περιπαίζουν οι καπιταλιστές, να τον εκμεταλλεύονται οι φασίστες και να τον μισούν οι δίκαιοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή