Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Σύντομος απολογισμός της 2ης Συνδιάσκεψης


Η 2η Συνδιάσκεψη της Βίδας, που πραγματοποιήθηκε από τον Γενάρη έως τον Απρίλη του 2023, κινήθηκε πάνω στον παρακάτω κορμό και συμμετείχαν τα μέλη με εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Πολλές από τις εισηγήσεις κουβεντιάστηκαν και συζητήθηκαν με φίλους/φίλες και συντρόφους/ισσες σε επιμέρους συνελεύσεις ζύμωσης. Μένουν ακόμα αρκετά ανοικτά ζητήματα για συζήτηση των επεξεργασιών της 2ης Συνδιάσκεψης μιας και τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου ήταν λογικό να επισκιάσουν αυτή την εσωτερική πολιτική διαδικασία. Για ζητήματα που καταπιάστηκε η 2η Συνδιάσκεψη θα κυκλοφορήσει μικρή έκδοση ως συνέχεια της έκδοσης Υλικά και Ντοκουμέντα, που κυκλοφόρησε μετά την 1η Συνδιάσκεψη.

Με αυτήν τη Συνδιάσκεψη η Βίδα πατάει γερά πολιτικά/ιδεολογικά και με τον δικό της βηματισμό προσπαθώντας να βρεθεί με την εργατική τάξη και τη νεολαία πάνω σε θέσεις στέρεες που να προωθούν την ενότητα και την πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την ντόπια αστική τάξη. 

Ο κορμός της 2ης Συνδιάσκεψης:

- Το ιμπεριαλιστικό σύστημα και ο εξαρτημένος χαρακτήρας του ελληνικού καπιταλισμού.

- Οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο.

- Η μαρξιστική-λενινιστική θεωρία ως όπλο του οργανωμένου προλεταριάτου.

- Η συγκρότηση της εργατική τάξης στην Ελλάδα ως χώρα με «κεντρική βιομηχανία» τον τουρισμό και της υπηρεσίες.

- Οι συνδικαλιστικοί-εργατικοί αγώνες και η θέση της Βίδας πάνω στο ζήτημα των συνδικάτων και των εργατικών ομάδων.

- Ένας σύντομος απολογισμός από τη δράση της Βίδας από την 1η Συνδιάσκεψη (2017) στην 2η Συνδιάσκεψη (2023):

Α. Η υποχώρηση και πολυδιάσπαση του κινηματικού χώρου όπως τον γνωρίζαμε έως το κάλπικο δημοψήφισμα ουράς του ΣΥΡΙΖΑ και τη κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά».

Β. Η συγκρότηση της Βίδας και του Prolet connect σε Οργάνωση και η αυτόνομη παρουσία της στο ταξικό ανταγωνιστικό κίνημα, στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στο φεμινιστικό κίνημα και σε πόλεις της Ελλάδας μέσω συνδέσμων. Ένα ιστορικό.

Γ. Το ζήτημα της πανδημίας και η διακριτή άποψη και θέση της Βίδας για την ταξική στάση που έπρεπε να πάρει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς ενάντια στο βομβαρδισμό θέσεων της αστικής τάξης. Η πολιτική «απομόνωση» ως υλικό σφυρηλάτησης της Οργάνωσης σε συνθήκες έντονης πολιτικής διαπάλης και πάλης γραμμών για το «προς τα πού» να κινηθεί η εργατική τάξη. Συμπεράσματα.

Δ. Πόλεμος. Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία. Οι θέσεις της Βίδας ενάντια και απέναντι στην Νατοϊκή και πουτινική αριστερά. Ο ιστορικός διαχωρισμός με τα δύο ρεύματα και η έντονη πολιτικοϊδεολογική διαπάλη αρχών με τους αθωωτές του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Συμπεράσματα.

Ε. Το ζήτημα της Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού/ Κομμουνισμού ως θέση αντιμέτωπη με την πολιτική σύγχυση, τις οπορτουνιστικές βερμπαλιστικές κραυγές  όψιμων υπερεπαναστατών, τον κακοχωνεμένο αριστερισμό και τις τροτσκιστικές λάσπες ενάντια στο τριτοδιεθνιστικό κομμουνιστικό κίνημα.

- Μαρξιστική ανάλυση στο φεμινιστικό κίνημα και ο τρόπος παρέμβασης της Βίδας στο γυναικείο ζήτημα.

- Ο σταθερός προσανατολισμός της Βίδας στην υπεράσπιση του επαναστατικού ΚΚΕ και του Νίκου Ζαχαριάδη. Η ύπαρξη και ανάπτυξη της Κόκκινης Βιβλιοθήκης ως εκδοτικό εργαλείο διαπάλης και πολεμικής με τους αναθεωρητές.

- Οργανωτικά ζητήματα. Οι εσωτερικοί κανόνες της Οργάνωσης. Η ταξική σύνθεση της Βίδας. Τα καθήκοντα των μελών και η συγκρότηση καθοδηγητικού οργάνου. Θέσεις-συμπεράσματα.

Η 2η Συνδιάσκεψη αποφάσισε την αναβάθμιση του διαδικτυακού οργάνου της Βίδας μέσα στο καλοκαίρι, τη μόνιμη έκδοση του Δελτίου που κυκλοφορεί δωρεάν και σε μεγάλο τιράζ με άρθρα και θέσεις και την ειδική έκδοση τόμου με τις θέσεις και τις απόψεις της Βίδας για τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο.

Ζήτω η εργατική τάξη και ο κόσμος της δουλειάς.

Ο αγώνας για την προλεταριακή επανάσταση και τον κομμουνισμό συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου